Šeroslepota: Neuveríš, aké banality stoja za jej vznikom!

Šeroslepota: Neuveríš, aké banality stoja za jej vznikom!

Šeroslepota nie je úplne bežným problémom, no zato dokáže mimoriadne znepríjemniť život, predovšetkým za volantom. Šeroslepota, v preklade zhoršené videnie za tmy alebo stmievania, sa odborne nazýva hemeralopia či retinopatia. Môže ísť tak o vrodené ochorenie, ako aj získané počas života, v každom prípade je úzko spojené s nedostatkom vitamínu A (avitaminóza). Poznáte túto poruchu zraku, prípadne viete, ako proti nej účinne zabojovať?

Ľudia, postihnutí šeroslepotou, zvyknú pri šoférovaní používať špeciálne okuliare so žltým filtrom. Vďaka nim vie človek ľahšie rozoznať kontrasty a detaily. V prípade šeroslepoty môže ísť o ochorenie, s ktorým sa dá pomerne ľahko a efektívne zabojovať, no rovnako tak aj o problém, ktorý môže skončiť úplnou slepotou. V tomto druhom prípade ide väčšinou o dedičnú záležitosť.

Nie je preto šeroslepota ako šeroslepota. Pokiaľ sú oči zdravé, po čase si navyknú na tmu a dokážu v nej zaostrovať minimálne na obrysy. Za túto schopnosť oka je zodpovedná sietnica a tá, ako vieme, je zložená z čapíkov a tyčiniek. Kým čapíky sú zodpovedné za správne videnie na dennom svetle, tyčinky umožňujú videnie v prítmí. Pri šeroslepote teda postupne tyčinky odumierajú. 

Neprehliadni: Nedostatok vitamínov! Ako to jednoducho spozorovať na našom tele?

zhoršené videnie v tme

Zdroj: Shutterstock®

Čo stojí za šeroslepotou?

Za vznikom šeroslepoty stojí tak zlá životospráva a stravovanie, ako aj vrodená vývojová chyba. V zásade ide o degeneráciu sietnice. Príčin jej vzniku je však viacero, od suchého oka, až po poškodenie očnej rohovky. Pravú šeroslepotu zaručene rozpoznáte. Začnete narážať do nábytku, do dverí a stien, dokonca v šere a tme stratíte orientáciu, začne vám ubúdať zorné pole.

Bežné býva aj blýskanie sa pred očami a zhoršené periférne (takzvané trubicové) videnie. A hoci toto ochorenie si objekt svojho záujmu nevyberá podľa pohlavia ani veku, viac ohrození sú starší ľudia.

rozmazané videnie

Zdroj: Shutterstock®

Súvisí aj s chronickými chorobami

Šeroslepota je sprievodným znakom aj niektorých chorôb, ktoré sú priamo spojené s nedostatkom vitamínu A. Hovoríme o chronickej gastritíde alebo ochorení pečene. Viete, ako posilniť vitamín A? Určite zaraďte do svojho jedálnička viac mlieka, mliečnych výrobkov, ale aj vajíčka, zemiaky, špenát a v neposlednom rade mrkvu či šípky. Ak však neplánujete vitamín A posilniť len v rámci prevencie, ale už badáte známky šeroslepoty, nebráňte sa ani výživovým doplnkom.

Vitamínoterapia je totiž jediný spôsob, ako je možné šeroslepotu liečiť. Váš očný lekár vám však môže odporučiť aj infúzie na prekrvenie sietnice, ktoré absolvujete párkrát do roka. Žiadna iná efektívna liečba šeroslepoty nateraz neexistuje, dokonca neboli úspešné ani transplantácie buniek, no výskumy naďalej prebiehajú...

- Anketa

TÝKA SA ŠEROSLEPOTA AJ VÁS?

Odpovedalo 79 ľudí  

Žiaľ áno, mám tento problém
82%
Nie, ale radšej dbám na dostatočný príjem vitamínu A
8%
Vidím ako orol, počas dňa aj v noci
10%

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Elena Švachová 14.04.18 21:58

karma
109.00

Neviem si také niečo ani len predstaviť a slepotu už vôbec nie.Musí to byť hrozné,žiť stále v tme...

  • 1
Odpovedať

Jana Komadová 24.09.18 20:31

JK
karma
100.00

Zatial nemám tento zdravotný problém ani nik v rodine

  • 1
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní