TOP bylina na tráviace problémy: Poradí si s hnačkou, parazitmi či kolikami

TOP bylina na tráviace problémy: Poradí si s hnačkou, parazitmi či kolikami

Rozličné tráviace ťažkosti postihnú z času na čas pravdepodobne každého. Stačí zjesť niečo ťažšie na žalúdok a kŕče či nevoľnosť sa rýchlo dostavia. Časté sú i problémy, ako je hnačka, zápcha či zhoršené trávenie. Mnohých však, žiaľ, neminú ani vážnejšie zápalové ochorenia tráviaceho traktu. V rámci ľudovej medicíny sú známe viaceré byliny, ktoré sú ako stvorené na liečbu menovaných zdravotných komplikácií. A jednu takú vám predstavíme i v nasledujúcom článku. Počuli ste už o hrdobarke? Táto bylina na tráviace problémy je skutočne veľmi účinná, a preto sa to s ňou rozhodne oplatí vyskúšať.

Poznáte hrdobarku?

Hrdobarka obyčajná, známa aj ako hrdobarka kalamandrová či ožanka kalamandra a latinsky Teucrium chamaedrys, je trváca bylina z čeľade hluchavkovité. Dorastá do výšky asi 10 až 30 centimetrov. Ide najmä o európsky a ázijský druh. I u nás sa vyskytuje v nížinách aj pahorkatinách. Obľubuje slnečné stráne a suchšie lúky, no nevadí jej ani skalnatý terén. Rastie na bázických horninách aj vápenatých sprašiach. Charakteristická je svojimi podzemnými výbežkami, ktoré tvoria husté trsy.

Stonka je chlpatá a bohato olistená. Listy hrdobarky sú vajcovité, zúbkaté a rovnako chlpaté. Kvety sú umiestnené najmä v hornej časti rastliny a majú ružovočervenú až červenofialovú farbu. Objavujú sa prevažne v priebehu júna až augusta. Na liečebné účely sa primárne zberá kvitnúca vňať rastliny. Tú je následne možné vysušiť v tieni na dobre vetranom mieste alebo v sušičke pri teplote do 40 °C. Rastlina ani jej droga nevoňajú a sú horkasté.

Pozri aj: 5 presvedčivých dôvodov, prečo jesť uhorky: Takto prospejú tvojmu telu

účinky hrdobarky

Zdroj: Shutterstock®

Účinný liek na ochorenia tráviaceho traktu

Hrdobarka obsahuje množstvo látok, vďaka ktorým má pozitívny vplyv na zdravie človeka. Vňať ukrýva hročiny, cholín, tanín, glykozidy, flavonoidy, triesloviny i vitamín C. Má protizápalové aj antibakteriálne účinky. V prvom rade blahodarne pôsobí na tráviaci systém človeka. Zlepšuje funkciu tráviaceho ústrojenstva, podporuje vylučovanie žlče aj tráviacich štiav a potláča zápalové procesy v tejto oblasti. Hrdobarka podporuje chuť do jedla, tíši kŕče pri črevných kolikách a celkovo napomáha eliminovať bolesti zažívacieho traktu.

Môže pomôcť zlepšiť stav pacienta pri chronickej gastritíde, hnačkách, enteritíde či dyzentérii aj salmonelách. Ľudová medicína totiž hovorí o účinkoch hrdobarky na patogény v tráviacom trakte človeka a často sa využíva proti črevným parazitom. Táto bylinka však pôsobí aj na iné časti tela. Napríklad pri použití zvonka má blahodarný vplyv na pokožku tela. Môže pomôcť podporiť hojenie rán. Kúpele s bylinkou sú vhodné na boj proti hemoroidom. Hrdobarka môže nakoniec pomôcť i pri vnútornom krvácaní, zvýšenej teplote aj dne či reume.

čaj z hrdobarky

Zdroj: Shutterstock®

Ako pomôže nášmu zdraviu?

Hrdobarku si môžete nazbierať a nasušiť do zásoby alebo ju v sušenom stavu zoženiete aj v lekárni či na internete. So sušenej drogy si v prvom rade môžete uvariť tradičný horký čaj na podporu trávenia. Jednu lyžičku hrdobarky zalejte v šálke vriacou vodou a nechajte lúhovať 10 minút. Čaj pite pri zdravotných problémoch dvakrát denne, a to najlepšie pred jedlom. Neprisladzujte ho. Vyskúšajte ho pri ľahších a menej závažných zažívacích ťažkostiach aj pri liečbe rozličných tráviacich ochorení.

Silnejší odvar z hrdobarky je možné používať aj ako ústnu vodu. Ústnu dutinu zbaví škodlivých baktérií, podporí zdravie ďasien a osvieži dych. Tento odvar je rovnako vhodný na ošetrenie kožných rán a ochorení. V lekárni či na internete je tiež možné dostať hrdobarkovú tinktúru, ktorá podporuje správnu funkciu orgánov tráviacej sústavy. Ide o doplnok stravy, preto je nevyhnutné dodržiavať pri jeho užívaní odporúčané dávkovanie, ktoré je uvedené na obale produktu alebo v príbalovom letáčiku.

Odporúčame: Toto je najzdravšia zelenina: Pomohla nám ju odhaliť jej farba


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

6 komentárov

Ľubica Šťastná 26.08.19 20:24

ĽŠ
karma
100.00

S touto bylinkou som sa ešte nestretla, vďaka za článok!

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 27.08.19 13:14

JK
karma
100.00

Ešte som z nej čajík nepila no rada vyskúšam

  • 0
Odpovedať

Marta Hollá 27.08.19 16:51

MH
karma
91.00

pre mňa novinka

  • 0
Odpovedať

Katarína Šugar 27.08.19 17:16

karma
108.00

prvy krat o nej pocujem, mozno vyskusam v buducnosti

  • 0
Odpovedať

Alžbeta Stanková 29.08.19 19:06

AS
karma
108.00

zajtra idem do lekárne, kúpim si hrdobarku- vyskúšam určite

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní