TOP jedlá z fazule! Ako ju pripraviť zdravo a chutne?

TOP jedlá z fazule! Ako ju pripraviť zdravo a chutne?

Fazuľa sa v našej kuchyni využíva najmä na prípravu polievok. Veľmi obľúbené sú hlavne dva druhy, a to buď fazuľová polievka s údeným mäsom a zeleninou, alebo kyslá fazuľová polievka. Táto strukovina však ponúka omnoho viac možností. 

V prvom rade si môžeme vyberať medzi rozličnými odrodami a druhmi, ktoré sa líšia veľkosťou či farbou semien. A čo všetko sa dá zo semien pripraviť? Možno tomu nebudete veriť, no napríklad aj chutný koláč.

Okrem toho z nej uvaríte a upečiete množstvo chutných a zdravých pokrmov. V článku nájdete hneď niekoľko inšpirácií na jedlá z fazule, ktoré si zamiluje každý! Ktorý z týchto vynikajúcich fazuľových receptov vyskúšate ako prvý? 

Prečo jesť fazuľu častejšie?

Strukovina fazuľa by sa nám mala na tanieri vyskytovať pravidelne. Ide o zdravú, lacnú a ľahko dostupnú potravinu, tak prečo jej nepovedať áno? V prvom rade ide o skvelý rastlinný zdroj bielkovín. Rovnako je bohatá na mnohé vitamíny skupiny B či dokonca vitamín C. Taktiež ju radíme medzi dobré zdroje železa, draslíka i ďalších minerálov. 

Jej pravidelná konzumácia prispieva k zníženiu rizika ochorení srdca či cukrovky. Fazuľa má priaznivý vplyv na hladinu cukru v krvi, človeka poriadne zasýti a je skvelou potravinou aj pri chudnutí. Chráni totiž pred prejedaním sa. Obsahuje okrem iného aj poriadnu dávku vlákniny, ktorá je nevyhnutná pre správnu funkciu čriev.

Pred použitím je ju potrebné na noc namáčať a na varenie je vhodné použiť vždy čistú vodu. Tým je možné predchádzať problémom s plynatosťou, ktoré niektorým jedincom fazuľa spôsobuje. Poďme sa však už pozrieť na to, ako túto strukovinu využiť v kuchyni.

Odporúčame: Zelené fazuľové struky: Plynový postrach alebo zdravá potravina?

Recepty na jedlá z fazule:

Fazuľový šalát

Čerstvý zeleninový šalát predstavuje ľahký a zdravý pokrm, ktorý je plný dôležitých vitamínov. Ak ho však konzumujeme samostatne a nie ako prílohu, napríklad k mäsu, môže sa ľahko stať, že nás nenasýti. Nuž, zelenina je skutočne nízkokalorická a niet sa čomu čudovať, že po miske šalátu nás zakrátko dostihne hlad. Tento problém rýchlo pomôže vyriešiť práve fazuľa.

Stačí ju uvariť a pridať k obľúbenej zelenine. Pre ušetrenie času môžete v prípade potreby siahnuť aj po fazuli z konzervy, ktorú stačí len prepláchnuť čistou vodou. Skvelá je kombinácia bielej fazule s nejakou listovou zeleninou, paradajkami a červenou cibuľkou. Vďaka fazuli sa ihneď zvýši výživová hodnota jedla. Takýto pokrm vás už zasýti na dlhšiu dobu. Použiť možno rôzne druhy fazule. 

Fazuľa na mexický spôsob – fazuľové chilli

Z fazule si môžete pripraviť napríklad i známe chilli con carne, čo je pikantný pokrm z mletého mäsa a strukoviny. Na internete nájdete i tradičný recept na tento pokrm. Vyskúšať môžete však aj túto vegetariánsku verziu fazuľového chilli. Pripravte si:

  • 2 konzervy červenej alebo bielej fazule,
  • 5 PL kukurice,
  • 1 cibuľu,
  • 1 strúčik cesnaku,
  • 1 mrkvu,
  • 1 veľkú červenú papriku,
  • 1 konzervu pasírovaných paradajok,
  • 2 rajčiny,
  • 2 dl vývaru,
  • 20 g horkej čokolády,
  • čili papričku a z korenín rímsku rascu, soľ, mletú papriku, prípadne iné podľa chuti.

Postup: Na oleji opražíme cibuľku s cesnakom a pridáme koreniny aj nasekanú čili papričku. Následne prihodíme nadrobno nakrájanú papriku s mrkvou. Počkáme, kým zelenina zmäkne a pridáme nakrájané rajčiny bez šupky, pasírované paradajky, opláchnutú fazuľu a kukuricu.

Nakoniec to podlejeme vývarom (prípadne vodou) a pridáme čokoládu. Chvíľu povaríme, osolíme, prípadne ešte okoreníme a môžeme podávať.

Odporúčame: Recept na mascarpone: Vyrob si ho doma lacno a za pár minút

Hummus z fazule – chutná fazuľová nátierka

Z fazule môžete tiež pripraviť rôzne nátierky, ktoré sú veľmi vhodné na raňajky alebo olovrant. Spolu s plátkom celozrnného chleba vás poriadne nasýtia. Vyskúšať môžete napríklad i takýto netradičný fazuľový hummus. Ten sa síce pôvodne pripravuje z cícera, no na internete nájdete jeho rôzne obmeny.

Na hummus z fazule budeme potrebovať:

  • 2 šálky bielej fazule (uvarenej alebo z konzervy),

  • 5 PL pasty tahina,
  • 3 lyžice olivového oleja,
  • 1 strúčik cesnaku,
  • soľ a mleté čierne korenie
  • trochu šťavy z citróna.

Postup: Príprava je pritom úplne jednoduchá, toto jedlo je hotové za pár minút. Všetky ingrediencie hodíme do mixéra a mixujeme, kým nám vznikne jednotná zmes. Fazuľový hummus si môžeme natrieť na hrianky, pita chlieb alebo ho tiež môžeme podávať k sušienkam, nakrájanej zelenine a podobne.

Brownies z fazule

Potrebovať budeme:

  • 1 plechovku červenej fazule,

  • 1 PL mletých ovsených vločiek,
  • 2 PL kakaa,
  • 2 PL medu,
  • 2 PL kokosového oleja,
  • 1 lyžicu strúhaného kokosu
  • pol malej lyžičky mletej škorice
  • pol malej lyžičky kypriaceho prášku,
  • 1 zrelý banán,
  • 2 vajcia.

Postup: Fazuľu najskôr opláchneme a potom ju vymixujeme na hladkú kašu. Pridáme k nej vajcia i nakrájaný banán a opäť pomixujeme. Túto zmes prelejeme do misky a pridáme med, kokosový olej v tekutom stave, kokos, škoricu a nakoniec aj ovsené vločky. Zamiešame.

V druhej miske si zmiešame kypriaci prášok s kakaom a tromi lyžicami cesta. Zmes nakoniec len zmiešame s pripraveným cestom. Hotové polotekuté cesto vylejeme na papierom vystlaný menší plech či nádobu na pečenie. Pečieme pri teplote 190 °C asi 30 minút.

Pozri aj: Inšpirácia na víkendové raňajky: Recept na ovocný chlebík 3-krát ina

Fašírky z fazule

Na chutné a zdravé fazuľové fašírky budeme potrebovať:

  • 1 šálku červenej fazule,

  • 1 šálku ovsených vločiek,

  • vajce,

  • stredne veľkú cibuľu,

  • 2 strúčiky cesnaku,

  • 100 g mrkvy,

  • 100 g čerstvých šampiňónov,

  • soľ, korenie, majoránku.

Postup: Najskôr si ovsené vločky v mixéri trochu nasekáme. Pridáme k nim prepláchnutú fazuľu, vajíčko, cesnak, nahrubo postrúhanú mrkvu, nakrájané šampiňóny aj cibuľu. Nezabudneme na soľ, korenie a majoránku. Následne všetko v mixéri zmiešame. Zo vzniknutej tuhej zmesi rukami tvarujeme fašírky a ukladáme ich na plech vystlaný papierom na pečenie.

Pokvapkáme ich olivovým olejom a dáme piecť do rúry na asi 10 minút pri teplote 230 °C. Potom ich otočíme a dáme ich do rúry ešte na 5 až 8 minút. Podávame so zemiakmi, pyré či zeleninovým šalátom. Taktiež nimi môžete naplniť domáci burger či tortillu.

Ďalšie fazuľové rýchlovky a recepty s fazuľami:

Aktualizované na 18. 10. 2023


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

11 komentárov

Ľubica Šťastná 19.01.20 09:13

ĽŠ
karma
100.00

Brownies fazule vyzerá naozaj zaujímavo, vďaka za inšpiráciu!

  • 0
Odpovedať

Mária Chromíková 19.01.20 10:52

MC
karma
109.00

Aj keď fazuľu neobdivujem ,ale občas varím.

  • 0
Odpovedať

Soňa Krátka 19.01.20 21:45

SK
karma
114.00

U nás doma v rodine, mama každý piatok varievala kyslú mliečnu fazuľovú a slané cesnakové osúchy, mňam....nebolo väčšej dobroty.

  • 0
Odpovedať

Katarína Konečná 20.01.20 08:49

KK
karma
105.00

u nás sa varia z fazule iba polievky, alebo prívarky, ale faširky ma zaujali

  • 0
Odpovedať

Mária Maxianová 20.01.20 17:47

MM
karma
100.00

máme radi jedlá z fazule, okrem toho, že sú zdravé, sú aj chutné

  • 0
Odpovedať

Elena Švachová 20.01.20 23:32

karma
109.00

Recepty ma zaujali,lebo mám doma vegetariána.

  • 0
Odpovedať

Daniela Bieliková 21.01.20 14:46

DB
karma
117.00

recepty sa mi páčia, určite niektorý vyskúšam

  • 0
Odpovedať

Ján Komada 22.01.20 18:51

JK
karma
103.00

rád varievam a aj z fazule

  • 0
Odpovedať

Marta Kendrová 28.01.20 20:03

MK
karma
100.00

zaujal ma hummus:)

  • 0
Odpovedať

Mária Frnová 13.02.20 10:00

MF
karma
100.00

fazuľku používam v rôznych receptoch... v kombinácii s mäsom a zeleninkou je výborná

  • 0
Odpovedať

Kristína Sekeráková 08.11.21 17:06

KS
karma
133.00

Musím vyskúšať niečo nové, nakoľko z fazule pripravujem iba polievku a prívarok :-)

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní