Tretia doba pôrodná: Aké výzvy so sebou prináša?

Tretia doba pôrodná: Aké výzvy so sebou prináša?
  • 10.04.2018
  • Jana Sedláková

Tretia doba pôrodná ukončí sériu článkov o jednotlivých fázach prirodzeného pôrodu. Predtým však ešte pár slov o práve narodenom dieťatku. Druhá doba pôrodná končí totiž jeho príchodom na svet. Ak všetko prebieha normálne, malo by sa začať adaptovať na vonkajšie prostredie – začať samo dýchať a ideálne aj piť mliečko, aby sa mu rozbehlo trávenie a vylučovanie. Priamo po pôrode môže byť ešte mierne namodralé alebo šedivé, hlavička môže byť nepravidelného tvaru, zašpicatená alebo dokonca v niektorých miestach, po prechode pôrodnými cestami, napuchnutá. Koža býva často zvráskavená, pokrytá krvou a mazom, ktorý obsahuje cenné výživné látky. Nemal by sa teda umývať, ale nechať prirodzene vstrebať.

Všetky spomínané prejavy sú úplne normálne a do pár hodín, prípadne dní, vymiznú. Vo svojich prejavoch je čerstvý novorodenec približne do dvoch hodín po pôrode neskutočne bdelý. Jeho oči sú otvorené, vnímavé, všetky zmysly, vrátane kože, veľmi citlivé. Koža, uši, oči a ústa reagujú na akúkoľvek stimuláciu. Jeho miesto je v tejto chvíli na brušku matky, kde cíti známe prostredie a vie, čo má robiť – dostať sa k bradavke a začať piť mlieko.

Pozri aj: Pôrod a jeho fázy: Prvá doba pôrodná pripravuje cestu

Čerstvý novorodenec

Zdroj: Shutterstock®

Pôrod placenty zavŕši tretiu fázu pôrodu

Ak pôrod prebehol hladko, dieťatko môže byť na bruchu maminky, svojím tempom sa nerušene zoznámiť s jej telom a nakoniec sa prisať, je to ten najlepší začiatok ich vzťahu. Maminke dáva zažiť prvé príjemné pocity ohľadom materinskej kompetentnosti a dieťatko je presne na tom najsprávnejšom mieste, kde sa má nachádzať – pri mame, ako jedinej dôverne známej osobe, ktorá je zatiaľ jeho celým vesmírom.

V takejto situácii dosahujú hladiny oxytocínu svoje maximá, napomáhajú spusteniu tvorby mlieka a aj odlúčeniu placenty. Placenta je zhruba tretinou veľkosti dieťaťa, takže jej pôrod býva, za prirodzených podmienok, väčšinou rýchlym a príjemným zakončením celého pôrodného zážitku. Obyčajne sa odlúči počas prvej hodiny po pôrode, ale môže to byť aj neskôr. Prisatie bábätka a dojčenie hneď po pôrode stimuluje sťahy maternice, a tým proces prirodzeného odlučovania placenty. Ak bol pôrod aktívny a prirodzený, bez použitia medikamentov, je veľká pravdepodobnosť, že prirodzene prebehne aj tretia doba pôrodná.

Pozri aj: Druhá doba pôrodná: Čo ťa okrem pôrodu bábätká čaká?

placenta

Zdroj: Shutterstock®

Tretia doba pôrodná v pôrodnici

Z vyššie uvedených informácií vyplýva, že telo má ako pri ostatných, tak aj pri tejto pôrodnej fáze svoje mechanizmy na to, aby všetko išlo hladko a dokonalo. Akýkoľvek vstup do systému jemnej hormonálnej rovnováhy by mal mať svoje vážne opodstatnenie. Pôrod placenty vyzerá síce len ako jednoduchá bodka za celým pôrodným maratónom, ale keď neprebehne ako má, môže sa stať vážnou komplikáciou. Napríklad z dôvodu popôrodného krvácania či neúplného odlúčenia všetkých častí placenty, čo môže viesť k ďalším a ďalším komplikáciám.

Možno preto je v našich pôrodniciach taká bežná prax rutinného podávania oxytocínu v tretej dobe pôrodnej, bez akéhokoľvek čakania na prirodzené vypudenie placenty. V konečnom dôsledku je to však škoda, lebo tým oberáme telo o možnosť vysporiadať sa s prirodzenou situáciou svojím vlastným spôsobom. Dvojhodinový bonding priamo na sále nie je často možný z kapacitných dôvodov. V snahe po vyplnení tabuliek, aby bolo učinené za dosť povinnej administratíve (meranie a váženie bábätka), sa stráca možnosť neprerušovaného kontaktu „koža na kožu“ medzi matkou a dieťaťom...

Ľudský prístup

Zdroj: Shutterstock®

Snaha o komunikáciu a ľudský prístup robí zázraky

Ak chcete priblížiť tretiu dobu pôrodnú v pôrodnici čo najviac prirodzenosti, pripravte si svoje požiadavky vopred. Zistite si, aká je bežná prax v pôrodnici, kde sa chystáte porodiť, ktoré veci by ste chceli inak a s ktorými ste ochotná sa zmieriť. Pamätajte, že minimálne meranie a váženie bábätka sú činnosti, ktoré sa dajú odložiť na neskôr, ak je napríklad neprerušovaný bonding to, čo pokladáte za dôležité. Pozitívne naladenie, priateľský tón a ľudský prístup v komunikácii so zdravotníckym personálom pred, počas aj po pôrode robí zázraky. Koniec-koncov oni preberajú zodpovednosť za situácie, kedy nejde všetko hladko a veci sa začnú komplikovať. Majme to v pamäti, keď s nimi diskutujeme o našich požiadavkách, no zároveň trvajme na tom, čo pokladáme za prirodzené a dôležité. Vzájomná úcta a rešpekt nás privedú k spokojnejším a šťastnejším pôrodom, mamám  i deťom :-)

Nabudúce: Počula si o štvrtej dobe pôrodnej? Rodí sa vzájomné puto.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní