Druhá doba pôrodná: Čo ťa okrem pôrodu bábätká čaká?

Druhá doba pôrodná: Čo ťa okrem pôrodu bábätká čaká?
  • 03.04.2018
  • Jana Sedláková

V našej sérii článkov o priebehu prirodzeného pôrodu sme pokročili od prvej doby pôrodnej k druhej. Veľmi dôležitým medzníkom je však prechodná fáza, ktorú by sme mohli prirovnať k poslednému náročnému úseku pred výstupom na vrchol hory. Silné a časté sťahy, úbytok síl, pocit zraniteľnosti, strachu, podráždenia, rýchle striedanie pozitívnych a negatívnych nálad, to sú najčastejšie pocity, s ktorými sa rodiace ženy v tejto fáze stretávajú. Preto mnoho žien označuje prechodnú fázu za najťažšiu časť pôrodu, pri ktorej mali pocit, že siahli na dno svojich síl. Na druhej strane, keď viete, čo vás čaká, môže to byť pozitívny signál, že pôrod napreduje tým najsprávnejším smerom!

Neprehliadni: Pôrod a jeho fázy: Prvá doba pôrodná pripravuje cestu

novorodenec

Zdroj: Shutterstock®

Druhá doba pôrodná vrcholí narodením bábätka

Toto je fáza, kedy sa aj navonok začína „niečo diať“. :-) Fáza, kedy aj partner, ktorý počas časovo dlhšej otváracej fázy už možno nevedel, ako vás podporiť, nadobudne opäť bdelosť a pevnú pôdu pod nohami, lebo vidí, že všade okolo nastáva ruch. V skutočnosti sa len to, čo doteraz bolo rovnako dôležité, ale prebiehalo skryto, začína dostávať na povrch.

Druhá doba pôrodná sa začína úplným otvorením krčka maternice, keď hlavička vstupuje do pôrodných ciest a končí sa narodením bábätka. Mnoho ľudí má práve túto fázu zafixovanú ako skutočný pôrod, i keď všetky ostatné sú rovnako dôležité. Dieťatko postupne vďaka vlastnej aktivite (rotácia, pohyby) i sťahmi maternice prechádza pôrodnými cestami. Jeho púť na tento svet sa završuje prechodom hlavičky cez hrádzu, následne pôrodom ramienok a zvyšnej časti telíčka. Prichádza prvý nádych a niekoľko neonatológmi ostro sledovaných minút, počas ktorých sa jeho dych stabilizuje. Veľkou pomocou je v tejto chvíli neprerušený pupočník, ktorý sa prestrihne až po stabilizácii dýchania, resp. po úplnom dotepaní. To trvá minimálne 15 minút, ale môže to byť aj podstatne viac.

Pozri aj: Bolesť pri pôrode: Prečo je dôležitá a ako sa s ňou skamarátiť?

mama a dieťa

Zdroj: Shutterstock®

Vaše telo funguje dokonale

Je to skutočne tak! Človek znovu a znovu žasne nad dokonalou súhrou najmenších detailov tohto úžasného procesu. Dve zladené bytosti, ktoré doteraz boli jedno, sa oddeľujú. Hormónmi zmäkčené telo matky, vrátane väzív panvových kostí, otvára dieťatku cestu. Nezrastené hrany lebečných kostí na hlavičke bábätka sa prispôsobujú veľkosti a tvaru pôrodných ciest. Skrytá sila napovedá bábätku, ako postupovať ďalej a rovnaká intuícia vedie jeho maminku pri hľadaní vhodnej polohy, dýchania či tlačenia...

Narodené bábätko

Zdroj: Shutterstock®

Ako podporiť prirodzenú druhú dobu pôrodnú?

Je zaujímavé, že zatiaľ čo v prvej fáze pôrodu spôsobujú stresové hormóny (adrenalín a noradrenalín) pozastavenie celého procesu, v prechodovej fáze, resp. tesne pred ňou sú už ich vysoké hladiny žiadúce. Lekárske kapacity, ako Michel Odent, zástanca prirodzeného pôrodu, dokonca uvádzajú, že vysoká hladina stresových hormónov môže podporovať sťahy maternice. Tie prispievajú k „reflexu vypudenia plodu“, ktorý nastáva práve pri prechodovej fáze. Takmer vždy nasleduje nerušený pôrod bez nutnosti riadeného tlačenia, nástrihov a pod.

Aby sme pomohli bábätku v jeho ceste, jediné, čo máme robiť, je prispôsobovať sa našim spoločným potrebám. Pravdepodobne nikto nespochybní, že najľahšie bude dieťatko postupovať v súlade so zemskou príťažlivosťou a nie proti nej. Rovnako každý, kto vie, že voľná kostrč má možnosť zväčšiť priestor pôrodných ciest až o jednu tretinu, nebude si na ňu dobrovoľne sadať či líhať. A keďže v tejto náročnej fáze, podobne ako pri náročnom športovom výkone, potrebujeme dostatok kyslíka, je dôležité primerane dýchať.

Bežná ale nevhodná poloha na chrbte

Zdroj: Shutterstock®

Druhá doba pôrodná v pôrodnici

Odporúčania, uvedené vyššie, znejú na prvý pohľad banálne, ale pri pôrode v pôrodnici sa ukážu ako dosť zásadné a mnohokrát v plnej miere nedosiahnuteľné. Voľný výber polohy pri samotnom tlačení býva totiž v slovenských pomeroch veľmi často problém. Rodí sa na pôrodnej posteli, ktorá nie vždy umožňuje polohu priateľskú ku gravitácii a podporujúcu aj voľnú kostrč. Tým sa však zvyšuje bolestivosť, pôrod pomalšie napreduje a zvyšuje sa aj riziko poranenia hrádze, resp. nutnosť nástrihu. K tomu treba pripočítať bežnú prax „riadeného tlačenia“, vrátane neprirodzeného dýchania, ktoré väčšinou nerešpektuje pocity a potreby rodiacej ženy. Nikto nepripúšťa niečo, ako „reflex vypudenia plodu“, čo je nakoniec v nevhodnej polohe aj nereálne. To môžu byť dôvody nepostupujúceho pôrodu či jeho náročnosti, bolestivosti a podobne.

Riešenie je opäť v hľadaní spoločnej cesty. Mnoho pôrodníkov a pôrodných asistentiek dnes už vychádza rodiacim ženám v ústrety, dôležité je však ukázať, že na tom naozaj trváte. Podrobnejšie informácie k vhodným polohám a ďalším detailom sa dajú nájsť v príslušnej literatúre a v mnohom pomôžu aj kurzy prípravy na pôrod, kde si môžete mnoho vecí vyskúšať a mnoho nejasností vydiskutovať.

Odporúčame: Ako si vybrať pôrodnicu? Na toto by si sa mala opýtať pôrodníka


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Helena Povalova 03.04.18 13:09

HP
karma
107.00

Osveta v tomto smere je veru potrebná. Ďakujem za článok.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní