Vieš, ako si ochrániť pľúca? Zisti, čím si doma (ne)vedome škodíš!

Vieš, ako si ochrániť pľúca? Zisti, čím si doma (ne)vedome škodíš!

Pľúca sú, bez debaty, mimoriadne dôležitý orgán nášho tela a rozhodne by sme sa s ich zdravím nemali zahrávať. A ak si myslíte, že fajčenie je to jediné, čo im škodí, musíme vás vyviesť z omylu. Tých faktorov, pri ktorých naše pľúca doslova trpia, je oveľa viac a sme nimi obklopené (aj vo vlastnej domácnosti) bez toho, aby sme si to vôbec uvedomovali. Nič však nie je stratené.

V nasledujúcich riadkoch vám prezradíme, čím si (ne)vedome poškodzujeme tento dôležitý orgán a ako si ochrániť pľúca naozaj účinne. Čítajte ďalej!

Poviete si – nefajčím, nepohybujem sa v zafajčených priestoroch a tá trocha smogu na ulici mi ublížiť nemôže, veď doma som už v úplnom bezpečí. Nuž, zrejme vás teraz nepotešíme, ale nie je to úplne pravda. Naše domácnosti sú totiž často rovnako „zamorené“ a škodlivé pre naše pľúca ako fajčenie či prechádzka priemyselnou zónou. Ako je to možné? Na čo si dať pozor?

Pozri aj: Aký je dopad znečisteného ovzdušia na zdravie? Toto musíš vedieť!

škodlivosť čistiacich prostriedkov

Zdroj: Shutterstock®

Čistiace prostriedky

Napadlo by vám, že aj prípravky na čistenie domácnosti vedia byť postrachom pre vaše pľúca? Niektoré z prípravkov sú vraj pre naše pľúca ešte ničivejšie, ako samotné fajčenie. Obsahujú totiž množstvo dráždivých látok, ktorých pravidelné vdychovanie pľúcam citeľne škodí. Čo s tým? Prestať upratovať? Určite nie. Avšak ako pri všetkom (predovšetkým pri potravinách), aj v prípade chemických čistiacich prostriedkov si vopred preverte ich zloženie, prípadne, čo je úplne ideálna voľba nielen pre vaše pľúca, ale aj pre vašu peňaženku, skúste si pri čistení domácnosti vystačiť s častokrát účinnejšími prostriedkami, akú sú ocot, sóda bikarbóna alebo citrónová šťava. Rovnako dobrú službu vám spravia aj šetrné čistiace mydlá a špeciálne utierky.

časté používanie kopírky

Zdroj: Shutterstock®

Kopírky a tlačiarne

Znie to neuveriteľne, ale nemeckí vedci dokonca zistili, že aj čiastočky, ktoré sa nachádzajú vo farebných náplniach týchto kancelárskych prístrojov, výrazne škodia našim pľúcam. Výsledkom bývajú ťažkosti s dýchacím ústrojenstvom, suchý kašeľ či pálenie očí. Ale neľakajte sa – všetko to závisí od typu prístroja, jeho stavu a veku, kvality náplne a rôznych iných faktorov. Veľkú úlohu tu zohráva aj to, ako často tento prístroj používate, teda ako často ste týmto „emisiám“ vystavené.

Vysávač

Možno máte samy skúsenosť s tým, že počas vysávania cítite dráždivý pocit v sliznici, pália vás oči, kýchate, máte potrebu kašľať a podobne. Je to pomerne bežné v prípade, že sa zubami nechtami držíte svojho tridsaťročného vysávača, ktorý bol svadobným darom, prípadne ste zainvestovali do nie dvakrát kvalitného prístroja s málo efektívnym filtrom. V takom prípade váš „verný pomocník“ pohltí veľké nečistoty, ale drobné čiastočky a prach vám vracia späť plus, ako bonus, ešte ho aj rozptyľuje všade navôkol. Dôležité teda je, aby mal vysávač silný ťah a účinný filter, v opačnom prípade je zrejme len otázkou času, kedy vaše pľúca začnú volať o pomoc.

Prečítaj si: Pasívne fajčenie: Pozri sa, čomu všetkému sme vystavené

škodlivý vysávač

Zdroj: Shutterstock®

Mimochodom, vedeli ste, že aj niečo také ako sušenie bielizne v interiéri dokáže pľúcam škodiť? Hovoríme tu hlavne o plesniach, ktoré sa pomaly, ale isto v domácnosti vytvárajú a šíria v prípade, že bielizeň sušíte vo vnútri pravidelne a dlhodobo. Rovnako tak aj niektoré druhy farieb na steny či lakov na podlahu vedia pľúcam potichu a nenápadne škodiť, svojím agresívnym zložením, ktoré nepretržite vdychujeme. V tomto prípade je dobrým riešením veľa a často vetrať a ešte lepšie – siahnuť po, možno nie dvakrát lacných, no zato ekologických farbách a lakoch.

Do zoznamu škodcov, pokiaľ ide o naše pľúca, sa zaraďuje aj zemina v kvetináčoch, ktorá má biely povlak, vznikajúci preliatím substrátu. Od toho je už len krôčik k hnilobnému procesu vo vnútri kvetináča, za čo sa vám pľúca rozhodne nepoďakujú.

sušenie bielizne vnútri

Zdroj: Shutterstock®

A ak hovoríme o nenápadných a tichých záškodníkoch, nemôžeme zabudnúť ani na nekvalitné matrace – tých pamätníkov potu a iných telesných tekutín, roztočov až plesní. Matrac je teda niečo, na čom určite nešetrite, no rovnako dôležité je, aby bol umiestnený na roštoch. Dokonca sa odporúča v priemere každých šesť rokov kompletne vymeniť matrac aj periny za nové. Z toho všetkého teda vyplýva, že okrem vyhýbania sa nikotínu a naopak, posilnenia pohybu na čerstvom vzduchu, viete svojim pľúcam výrazne prospieť aj čistou domácnosťou, avšak vďaka šetrným a nedráždivým prostriedkom a vyhýbaniu sa nekvalitným až nefunkčným prístrojom a spotrebičom v domácnosti. Pľúcam prospieva aj časté a efektívne vetranie a dokonca aj niektoré izbové rastliny, ako napríklad dracéna alebo svokrin jazyk, vedia byť v domácnosti dobrými pomocníkmi na čistenie vzduchu od škodlivých látok.

Zaujme ťa: Spoznaj tieto signály tela! Na aké zdravotné problémy nás upozorňujú?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

6 komentárov

Ľubica Šťastná 29.10.18 07:42

ĽŠ
karma
100.00

Nástrahy na každom kroku...

  • 1
Odpovedať

Soňa Krátka 29.10.18 19:20

SK
karma
114.00

ach jaj, čo k tomu povedať...

  • 0
Odpovedať

Pavlína Vaksmundská 29.10.18 21:35

PV
karma
113.00

Snažím sa nepoužívať chemické čistiace prostriedky.. Namiesto toho vždy použijem citron ,sodu ,ocot a pod. !! No teraz ma zarazilo , ako ste napísali ,že aj Kopírovacie stroje môžu uškodiť pľúcam.. Ja som pracovala 2 roky v kopírke , tak dúfam,že sa to neodzrkadlí na mojom zdraví ..!!! A doma ? Suším prádlo v inej miestnosti , najradšej na balkone.. Matrace stále vyčistím ,a dávam prať návleky - každý má zips , teda sa skladá z 2 častí , a tak ich môžem aspoň vyprať ,lebo iba jedna tá časť sa zmestí do práčky.

  • 1
Odpovedať

Margaret Zimova 04.11.18 14:25

karma
106.00

U nás doma má zelenú voda s trochou octu a lyžicou kuchynskej soli. Úžasne všetko prečistí, odmasťuje a zároveň dezinfikuje a čo je na tom najlepšie, izby po nej voňajú čistotou a nie chémiou.

  • 0
Odpovedať

Jana Pitonakova 17.11.18 11:47

JP
karma
100.00

postelné prádlo periem aj každý týždeň, periny preperiem asi raz za mesiac aj s vankúšmi a aj tak mám pocit že nemám doma čisto a sviežo

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 18.01.19 17:46

JK
karma
100.00

Som alergička a chemikálie ma strasne trápia a ešte biolit to sa dusím

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní