Vieš, čo je ASMR? Zisti, ako táto technika ovplyvní tvoje zdravie!

Vieš, čo je ASMR? Zisti, ako táto technika ovplyvní tvoje zdravie!

Takzvané ASMR videá sa postupne stávajú svetovým fenoménom. Rýchlo sa šíria internetom a získavajú si množstvo fanúšikov. Tieto videá sú určené skôr na počúvanie, než pre naše oči. Ich charakteristickou črtou je šepkajúca osoba, ktorá poslucháčom sprostredkováva rozličné zvuky, napríklad prežúvanie jedla či klopkanie nechtov po odlišných povrchoch.

Aký význam majú tieto videá a komu sú určené? V článku vám prezradíme, čo je ASMR a aké má táto technika účinky na ľudský organizmus!

Čo je to ASMR?

Skratka ASMR pochádza z anglického pojmu autonomous sensory meridian response, čo môžeme preložiť ako autonómna senzorická meridiánová odpoveď. V jednoduchosti povedané, ide o skratku, ktorá slúži na označenie a pomenovanie nekontrolovateľnej zmyslovej odpovede organizmu na určitý podnet.

Ide teda o reakciu, ktorú človek pociťuje v prípade, že počuje nejaký príjemný zvuk. Zvyčajne ide o pocity, ako brnenie či mravčenie, ktoré sa postupne šíria telom a vyvolávajú u jedinca veľmi pozitívne pocity a emócie.

Pôvod ASMR

Termín autonomous sensory meridian response zaviedla Jennifer Allen v New Yorku ešte v roku 2010.  Vtedy na známej sociálnej sieti založila aj skupinu pre ľudí, ktorí sa zaujímali o dovtedy neznáme, no pozitívne pocity vyvolávané určitými zvukmi.

Povedomie o technike sa postupne rozrastalo a v súčasnej dobe je internet plný ASMR videí a nahrávok. Tie si získali množstvo prívržencov, napríklad v Amerike či Anglicku, no do povedomia sa dostávajú aj u nás.

Pozri aj: Senovka grécka: Takto môžeš vďaka nej podporiť svoju ženskosť!

ASMR videá

Zdroj: Shutterstock®

Ako funguje ASMR?

ASMR videá a nahrávky sú vytvorené tak, aby v poslucháčoch, ktorí by mali mať vždy nasadené slúchadlá, vyvolávali určitú zmyslovú reakciu. Obsahujú množstvo rozličných akustických spúšťačov, ktoré majú u jedinca sprostredkovať príjemné pocity.

Môže ísť o zvuky ako, klopkanie na sklo, kvapkanie vody, nejaké praskanie, šušťanie stránok knihy, prežúvanie potravy a mľaskanie, česanie a strihanie vlasov.

Skutočne ide o najrôznejšie zvuky, s ktorými sa zvyčajne ľudia stretávajú i v bežnom živote. Aktér videa alebo nahrávky navyše zvuky sprevádza ešte svojím šepotom a príjemným tichým hlasom.

Aké má ASMR účinky na človeka?

Menované akustické podnety následne u poslucháča:

  • vyvolávajú pocity uvoľnenia, šťastia, pohodlia, spokojnosti či eufóriu,

  • môžu navodiť stav oddýchnutia, u iného zase ospalosť,
  • môžu spôsobovať aj fyzické prejavy, napríklad zimomriavky či brnenie na temene hlavy a krku, ktoré sa šíri po chrbtici do celého tela.

Každý človek je však veľmi individuálny, a preto aj jednotlivé spúšťače pôsobia na každého iným spôsobom. Kým jednému môže byť zvuk mľaskania pri žutí jedla príjemný, iného môže skôr iritovať.  

Odporúčame: ​Ako posilniť imunitu pred letom? Vyskúšajte prírodné a ezo tipy!

účinky ASMR

Zdroj: Shutterstock®

Pre koho je ASMR vhodné?

V dnešnej uponáhľanej dobe by si mal každý nájsť čas na oddych a relax. Mnoho ľudí našlo skvelý spôsob relaxácie práve v ASMR videách a nahrávkach. Tie veľmi často vyhľadávajú jedinci trpiaci nespavosťou, ktorým pomáhajú s rýchlejším a ľahším zaspávaním a kvalitnejším spánkom.

ASMR je teda vhodnou technikou napríklad pre tých, ktorí majú náročné zamestnanie a večer do postele líhajú s hlavou plnou myšlienok, ktoré im bránia poriadne si oddýchnuť. Rovnako tieto videá a nahrávky napomáhajú odbúravať stres. Účinné sú i pri depresívnych stavoch, panickom strachu, pocitoch úzkosti či hneve. Niektorí ich zase využívajú na to, aby si jednoducho oddýchli.

Funguje ASMR u každého?

Presné fyziologické mechanizmy, ktoré stoja za ASMR, sú stále nedostatočne známe. Predpokladá sa, že tento pocit môže súvisieť s uvoľňovaním určitých neurotransmiterov, ako sú endorfíny a oxytocín, ktoré sú spojené s relaxáciou a pozitívnymi emóciami. ASMR je často opísané ako veľmi osobný zážitok a rôzne spúšťače môžu mať rôzne účinky na jednotlivcov.

Ako sme spomínali už vyššie, je veľmi individuálne, ako na jedinca dané zvukové podnety vplývajú. ASMR dokonca u niekoho nemusí fungovať vôbec. Niektorí ľudia nemusia mať žiadnu reakciu na spúšťače ASMR alebo ich môžu dokonca dráždiť. 

Táto technika si však po celom svete získava stále viac fanúšikov. O ASMR sa navyše začínajú zaujímať i odborníci a postupne sa rozbiehajú mnohé výskumy. Ak chcete zistiť, či má na vás ASMR pozitívny vplyv a aké rôznorodé zvuky sú vám príjemné a naopak nepríjemné, pustite si niektoré z nasledujúcich videí. Pamätajte na to, že ASMR by malo byť príjemným zážitkom a nesmie vám spôsobovať nepohodlie.

ASMR pre lepšie zaspávanie

ASMR pre hlboký spánok

ASMR s jedlom

ASMR na uvoľnenie stresu so zvukmi želé

ASMR so zvukmi prírody


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Jana Komadová 26.09.18 21:29

JK
karma
100.00

Čítam o tejto techniky prvý krát zaujímavé už len vyskúšam či funguje pri strese

  • 1
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní