Vieš, čo všetko má na svedomí prechodená chrípka? Nepodceňuj to!

Vieš, čo všetko má na svedomí prechodená chrípka? Nepodceňuj to!

S virózou sa skutočne netreba zahrávať. Nech už si o tom myslíte čokoľvek, žiadne pracovné povinnosti či akcie, na ktoré ste sa tak dlho tešili, nestoja za doživotne nalomené zdravie. Práve táto hektická doba nás núti prehliadať signály, ktoré nám dáva vlastné telo. Ak sa však aj zdá, že vám horúčka klesla a kašeľ odišiel len tak, bez liečenia a pokoja v posteli, raz vám túto nezodpovednosť telo môže spočítať. A to vtedy, keď to budete najmenej čakať. Pozrite sa preto, čo s vaším organizmom dokáže spraviť prechodená chrípka či iné nevyležané ochorenie!

Posteľ alebo práca?

Ak sa napriek chorobe rozhodnete pre druhú možnosť, nielenže ohrozujete zdravie ľudí okolo vás, no v prvom rade neuveriteľne škodíte samy sebe. To, že sa stanete zamestnancom roka vďaka nulovým péenkam, vám zdravie rozhodne nezabezpečí. Určite ste už počuli o prípadoch, kedy sa stala obyčajná chrípka smrteľnou chorobou. Hoci vás nechceme strašiť, je to fakt, na základe ktorého by ste mali zbystriť pozornosť a neriskovať svoje zdravie tým, že chorobu nevyležíte. Ak sa rozhodnete prechodiť chrípku, váš oslabený organizmus môže veľmi ľahko napadnúť ďalšia infekcia a ohroziť pľúca, srdce alebo iné životne dôležité orgány.

Odporúčame: Cítiš sa pod psa? Daj si pozor na tieto príznaky vyčerpania!

vyležať chrípku

Zdroj: Shutterstock®

Lepí sa na vás jedna choroba za druhou?

Pravdepodobne je to následok toho, že ste niekedy v minulosti nevyležali alebo nedoliečili chrípku či angínu. Oslabili ste tým vlastný imunitný systém. Zatiaľ čo prechladnutie máva prevažne pozvoľný priebeh a horúčka ho sprevádza len ojedinele, chrípka väčšinou naplno prepukne veľmi rýchlo a je sprevádzaná horúčkou, bolesťou hlavy, hrdla alebo celého tela. A hoci veľakrát tieto dve ochorenia nerozlišujeme, rozdielov je naozaj veľa. Prechladnutie je infekčné ochorenie, ale chrípka je už respiračnou virózou, teda vírusovým ochorením, ktoré netreba podceňovať.

s chrípkou v práci

Zdroj: Shutterstock®

Zdravie ako vrchol hodnotového rebríčka

Nespoliehajte sa na to, že cez víkend chorobu vyležíte. Chrípka totiž môže mať skutočne ťažký priebeh a skončiť môžete až na dýchacích prístrojoch. Nestačí si nasadiť lieky, ktoré vám naposledy pomohli, ani sa spoliehať na rady starých mám. Neliečená chrípka môže spôsobiť nepríjemný opuch oka, ktorý častokrát vedie až ku strate zraku. Nakoľko neexistuje zázračný liek, ktorý by vás vyliečil za noc, neriskujte, zaľahnite do postele, prípadne navštívte lekára. Kolegovia sa bez vás tých pár dní zaobídu a žiadny seriózny šéf nezačne po pár dňoch pochybovať o vašej potrebnosti. Ľahostajnosť voči svojmu zdraviu na úkor čohokoľvek iného, sa rozhodne nevypláca.

Mohlo by ťa zaujímať: Prečo piť mrkvovú šťavu? Tvoje zdravie a krása sa ti poďakujú!

chrípka a komplikácie

Zdroj: Shutterstock®

Neriskujte poškodenie srdca!

Neliečená a prechodená chrípka môže mať za následok aj takzvanú vírusovú myokarditídu, teda zápal srdcového svalu. Ten často napáda aj ďalšie svalové bunky, srdce sa zväčší oproti bežnému stavu, čo v praxi znamená, že srdcová výkonnosť môže poklesnúť až o dve tretiny. Je to skutočne alarmujúce, ale vo svete ročne umiera na chrípku až pol milióna ľudí! Preto je také nesmierne dôležité túto chorobu poctivo vyležať a izolovať sa v domácom prostredí. Pokoj počas liečby má svoj význam, preto sa nenechajte zlákať vidinou akéhosi nezmyselného šplhania u šéfa a kolegov či stresom z toho, že niečo zameškáte. Zdravie je, alebo by rozhodne malo byť, vždy na prvom mieste.

- Anketa

AKO SA LIEČITE Z CHRÍPKY?

Odpovedalo 61 ľudí  

Zaľahnem do postele a poctivo sa liečim
38%
Snažím sa ju vyležať doma po práci a cez víkend
34%
Kúpim si lieky a vitamíny a normálne fungujem
28%

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

11 komentárov

Ľubica Šťastná 18.02.18 07:50

ĽŠ
karma
100.00

Netreba v žiadnom prípade podceniť, následky som zažila na vlastnej koži, tá dnešná hektická doba...

  • 1
Odpovedať

Katarína Kusá 18.02.18 10:09

KK
karma
90.00

z prechodenej chrípky som dostala zápal pľúc a skončila som nakoniec v nemocnici, takže naozaj treba vyležať

  • 2
Odpovedať

Soňa Krátka 18.02.18 12:26

SK
karma
114.00

určite, najlepšie je chorobu vyležať, nič nie je dôležitejšie, ako naše zdravie, musíme dbať sami na seba, nikto iní to neurobí za nás, verte, nič nám neutečie

  • 1
Odpovedať

Pavlína Vaksmundská 18.02.18 13:02

PV
karma
113.00

Zdravie je najdôležitejšie v živote.. Človek si to uvedomí až po tom ,ked už je neskoro ..!!!! Nič nie je dôležitejšie , peniaze boli , aj budú ..Práca neujde.. Ja som sa dala zaočkovať ,a už 6 rokov chodím pravidelne na očkovanie. A veľmi mi to pomohlo.

  • 1
Odpovedať

Mária Maxianová 18.02.18 16:56

MM
karma
100.00

poznám zopár prípadov s následkami po prechodenej chrípke, je to pre mňa varovanie

  • 1
Odpovedať

Soňa Kelemenová 18.02.18 20:35

SK
karma
86.00

ziadnu chorubu netreba podcenovat...

  • 1
Odpovedať

Helena Zobková Šimurdová 18.02.18 21:00

HZŠ
karma
102.00

Teraz už zaľahnem do postele, poučila som sa.

  • 1
Odpovedať

Elena Švachová 18.02.18 23:20

karma
109.00

"Zdravie máme len jedno"-je to otrepaná fráza,ale pravdivá.Každý sa poučí,až ho stratí,ale to už býva neskoro.Preto netreba riskovať...ja som sa tiež poučila.Išla som do práce chorá s tým,že ved je už piatok,nejako vydržím a potom je už víkend...a v sobotu ráno som odpadla do bezvedomia...šťastie,že bol doma manžel,tak ma prebral.

  • 1
Odpovedať

Anna Bútorová 21.02.18 11:45

AB
karma
100.00

v mladosti som bola tiež hrdinka a stalo sa že, som chrípku prechodila...teraz sa poctivo kurírujem

  • 0
Odpovedať

Lenka Meravá 26.02.18 09:03

LM
karma
82.00

Vzdy som prechodila ale tento rok som povedala dost a sla na PN
Zdravie je len jedno

  • 0
Odpovedať

Mária Chromíková 13.03.18 19:51

MC
karma
109.00

Keď človeka chytí chrípka a teploty. není schopný riadne pracovať,len zbytočne trápi sám seba a ohrozuje ostatných na pracovisku.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní