Vňate zo zeleniny: Ktoré z nich majú liečivé vlastnosti?

Vňate zo zeleniny: Ktoré z nich majú liečivé vlastnosti?

Vňate zo zeleniny sa využívajú len veľmi zriedka. Niektoré z nich hodia gazdinky do nedeľného vývaru, iné sa z času na čas používajú na dekorovanie jedál, no vo väčšine prípadov aj tak skončia v koši.

To je veľká škoda, pretože mnohé z nich dokážu podporiť naše zdravie a, dokonca, majú i liečivé účinky. Prezradíme vám, ktoré zeleninové vňate či listy by ste rozhodne vyhadzovať nemali!

Čo obsahujú vňate zo zeleniny?

Zelené vňate sú často prehliadané a končia v koši, aj keď sú plné vitamínov a minerálnych látok. V prípade koreňovej zeleniny obsahuje vňať mnohokrát väčší podiel cenných látok ako samotná zelenina, ktorú konzumujeme. I keď sa využívajú iba v malom množstve, stále poskytnú telu nezanedbateľné množstvo živín. 

Napríklad päť gramov petržlenovej vňate v sebe skrýva toľko vitamínu C ako jedno jablko. Vňate majú svoje uplatnenie hlavne v studenej kuchyni, no niektoré nie sú znehodnotené ani tepelnou úpravou. 

Po umiestnení do mrazničky strácajú iba malé množstvo účinných látok, takže je takéto skladovanie veľmi vhodné. Naopak, pri sušení ubúda cenných látok o niečo viac, klesá hlavne obsah vitamínov. Zelené vňate môžete využiť mnohými spôsobmi. Skvelé sú do omáčok, šalátov, nátierok a z niektorých sa dajú pripraviť i liečivé odvary.

Odporúčame: Recepty na 3 zdravé domáce detské výživy

cviklové listy

Zdroj: Shutterstock®

Cviklové listy

Cvikla patrí medzi najzdravšie druhy zeleniny. Má vysoký obsah vlákniny, málo kalórií a je plná vitamínov a minerálnych látok. Zvyčajne sa na konzumáciu používa len tmavo ružová až fialová buľva. Tá sa hodí na zaváranie, do smoothie nápojov a skvelá je i na pečenie.

Vedeli ste však o tom, že pochutnať si môžete aj na jej listoch? Tie vám dodajú poriadnu dávku vitamínu E i B, a tiež minerálne látky ako horčík, kremík či zinok. Rovnako sú zdrojom cenných antioxidantov a bielkovín. Cviklové listy môžete konzumovať surové či varené.

Vyskúšajte ich použiť pri príprave zeleninových i ovocných nápojov, alebo ich pokojne nakrájajte do čerstvých šalátov. Tepelne spracované listy zase môžete použiť podobne ako špenát. Stačí ich povariť alebo podusiť a naservírovať s celozrnnými cestovinami či ako prílohu. Listy z cvikly nezabudnite pred použitím poriadne opláchnuť pod tečúcou vodou.

Bude vás zaujímať: Ovocný cukor: Ktoré ovocie ho obsahuje najviac?

kalerábové listy

Zdroj: Shutterstock®

Kalerábové listy

Kaleráb je typickou koreňovou zeleninou, ktorú využívame pri príprave mnohých polievok. Kalerábové listy však často končia v koši už priamo v obchode. Viete, prečo by sme ich vyhadzovať rozhodne nemali? Mladé listy kalerábu obsahujú omnoho viac vitamínu C ako samotná buľva.

Taktiež v sebe skrývajú niekoľkokrát vyššiu dávku potrebného vápnika. Zbavujte sa preto iba veľkých listov, ktoré sú zvädnuté a nepôsobia čerstvo. Vďaka vysokému obsahu vlákniny pomáhajú mladé listy kalerábu čistiť tráviaci trakt a prítomnosť cenných minerálov zabezpečuje zlepšenie pleti a bráni lámavosti vlasov a nechtov. V kuchyni môžete tieto listy použiť podobne ako tie cviklové.

Surové sa hodia do smoothie nápojov alebo zeleninových šalátov. Pokojne si ich na raňajky nakrájajte na maslový chlieb namiesto papriky či rajčiny. Pri dusení sa zase z listov uvoľňujú cenné horčičné oleje, takže vhodné sú aj na tepelnú úpravu.

Odporúčame: Ružová voda: Spoznaj blahodárne účinky ruží v kozmetike

petržlenová vňať

Zdroj: Shutterstock®

Petržlenová vňať

Ak má niektorá zeleninová vňať skutočne liečivé vlastnosti, tak je to tá z petržlenu. Samotný petržlen patrí k silným prírodným liečivám, a to isté môžeme povedať i o jeho listoch či semenách. Vňať je plná vitamínov, vlákniny i bielkovín. Taktiež pozitívne vplýva na trávenie, podporuje vylučovanie a imunitu.

Opäť si ju skúste pridať do šalátov, mixovaných nápojov, nátierok, omáčok či cestovín. Prekvapí vás jej príjemná chuť. Zo zelenej časti petržlenu sa dá pripraviť i skvelá maska, ktorá vyčistí a upokojí vašu pleť. Rozmixujte zväzok vňate, 3 lyžice kvalitného bieleho jogurtu a 2 lyžice jablčného octu. Keď bude mať maska hladkú konzistenciu, dajte ju aspoň na hodinu odstáť do chladničky. Po nanesení na pleť ju nechajte pôsobiť okolo 15 minút.

TIP: Čaj z petržlenovej vňate

Siahnuť po ňom by mali ľudia s vysokým krvným tlakom alebo ženy, ktoré trápi nepravidelný menštruačný cyklus. Odvar z petržlenovej vňate vám pomôže aj detoxikovať obličky, uplatňuje sa pri zadržiavaní vody v tele.

Vňať nadrobno nasekajte a nasypte do 1,5 litra vriacej vody. Zmes chvíľu povarte, nechajte 10 minút lúhovať a sceďte. Odvar skladujte v chladničke, denne si doprajte jednu šálku.

Bude vás zaujímať: Mladý kokos: Toto sú dôvody, prečo ho konzumovať!

mrkvová vňať

Zdroj: Shutterstock®

Vňať z mrkvy

Mrkvová vňať opäť obsahuje oveľa viac prospešných látok než koreň zeleniny. V prvom rade je bohatá na vitamín K a draslík. Obsahuje tiež šesťkrát viac vitamínu C ako podzemná časť mrkvy. Mrkvová vňať má močopudné účinky, vďaka čomu je ideálna na odstraňovanie nadbytočnej vody z tela. Rovnako prospieva tráviacemu traktu a pôsobí antisepticky.

Túto vňať môžete použiť na mnoho spôsobov. Skvelá je do polievok a dokonale sa hodí k pokrmom z vajec. Nasekanú si ju nasypte napríklad na praženicu. Na liečebné účely sa používa čaj z čerstvej mrkvovej vňate. Dve šálky vňate zalejte ôsmimi šálkami vriacej vody. Zmes nechajte lúhovať, počkajte, kým vychladne a následne sceďte.

Tento nápoj očistí vaše telo, prospeje tráviacemu traktu a podporí regeneráciu pečene. Určite sa ho oplatí vyskúšať, ak vás trápia infekcie močových ciest či močové kamene. Pomocníkom môže byť i v prípade, ak vaše telo neustále zadržiava nadbytočnú vodu.

TIP: Pesto z mrkvovej vňate

Ingrediencie: 

  • 200 g mrkvovej vňate

  • 2 strúčiky cesnaku
  • 100 g kešu orieškov
  • 4 PL drožďových vločiek (alebo parmezánu)
  • 1 citrón
  • 4 PL olivového oleja
  • soľ a mleté čierne korenie 

Postup: Mrkvovú vňať umyjeme a osušíme. Strúčiky cesnaku ošúpeme a nahrubo nasekáme. Z citróna si vytlačíme citrónovú šťavu. Do mixéra dáme vňať, pridáme strúčiky cesnaku, citrónovú šťavu, kešu orechy, drožďové vločky a olivový olej. Dôkladne rozmixujeme a dochutíme soľou a korením. Skladujeme v chladničke. 

Aktualizované na 29. 09. 2023


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

15 komentárov

Soňa Krátka 30.08.17 07:41

SK
karma
114.00

zaujímavé a poučné...ako dieťa som neznášala petržlenovú vňať, teraz ju milujem

  • 1
Odpovedať

Soňa Kelemenová 30.08.17 08:24

SK
karma
86.00

jej zase som sa niečo nové dozvedela..... cviklu pestuje doma, ale listy sme stále zahadzovali, a to isté platí aj o vňatke z mrkvy.... petržlen využívame v našej domácnosti najviac... pridávame ho skoro do každých jedál...

  • 1
Odpovedať

Katarína Kusá 30.08.17 08:43

KK
karma
90.00

celý rok mám na okne zasadený stonkový petržlen, musím vyskúšať aj tie ostatné

  • 0
Odpovedať

Mária Chromíková 30.08.17 08:47

MC
karma
109.00

používam často petržlenovú vňať a pažítku ,ostatné len zriedka.

  • 1
Odpovedať

Iveta Ondáková 30.08.17 11:12

IO
karma
96.00

Petržlenovú vnat si pravidelne zalievam horúcou vodou, nechám zaparit a potom pridám štavu z pol citona , pijem skoro každý den, je výborná pri problémoch močových ciest. Zo začiatku možno chutí menej, no je to len otázka zvyku. Dnes ju milujem.

  • 0
Odpovedať

Anna Bútorová 30.08.17 11:39

AB
karma
76.00

petržlenovú vňať používam, ostatné vyskúšam

  • 1
Odpovedať

Daniela Bieliková 30.08.17 12:34

DB
karma
117.00

milujem vôňu petržlenovej vňate...najradšej ju mám na nových zemiakoch s maslom, ani mäso mi netreba...

  • 2
Odpovedať

Tomáš Kamenár 30.08.17 14:34

TK
karma
105.00

zaujímavé o mrkve som to nevedel

  • 1
Odpovedať

Pavlína Vaksmundská 30.08.17 17:14

PV
karma
113.00

Dakujem .. Ja som stále vyhadzovala mrkvovú vňať a lebo listy z kalerábu .. To som nemala.. Doteraz som to nevedela.. Tak už si z nich urobím niečo fajné - smoothie alebo praženičku , alebo pesto ..

  • 1
Odpovedať

Milka Damašková 30.08.17 18:38

MD
karma
132.00

Myslím že na petržlenovej vňati fičíme všetci čo sme tu, je to stará známa klasika...ostatné sme dopriavali zajačikom a hydine..

  • 1
Odpovedať

Jana Uhrová 30.08.17 20:30

JU
karma
103.00

petržlenová vňať je u nás najpoužívanejšia, odkladáme si z nej aj do mrazáku

  • 1
Odpovedať

Katarína Konečná 01.09.17 16:19

KK
karma
109.00

petržlenovú vňať používam , ale o mrkvovej a kalerábovej počujem prvýkrát

  • 1
Odpovedať

Anna Kristova 02.09.17 20:28

AK
karma
100.00

začneme konzumovať

  • 1
Odpovedať

Lucia Stupková 25.09.17 21:29

LS
karma
100.00

Super,doteraz som vyhadzovala...

  • 1
Odpovedať

Jana Komadová 19.12.17 14:07

JK
karma
100.00

Skvelý článok zas som o niečo múdrejšia

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní