Vňate zo zeleniny: Ktoré z nich majú liečivé vlastnosti?

Zeleninové vňate

Vňate zo zeleniny sa využívajú len veľmi zriedka. Niektoré z nich hodia gazdinky do nedeľného vývaru, iné sa z času na čas používajú na dekorovanie jedál, no vo väčšine prípadov aj tak skončia v koši.

 

To je veľká škoda, pretože mnohé z nich dokážu podporiť naše zdravie a, dokonca, majú i liečivé účinky. Prezradíme vám, ktoré zeleninové vňate či listy by ste rozhodne vyhadzovať nemali!

 

Čo v sebe vňate ukrývajú?

Zelené vňate sú často prehliadané a končia v koši, aj keď sú plné vitamínov a minerálnych látok. V prípade koreňovej zeleniny obsahuje vňať mnohokrát väčší podiel cenných látok ako samotná zelenina, ktorú konzumujeme. I keď sa využívajú iba v malom množstve, stále poskytnú telu nezanedbateľné množstvo živín. Napríklad päť gramov petržlenovej vňate v sebe skrýva toľko vitamínu C ako jedno jablko.  

 

Vňate majú svoje uplatnenie hlavne v studenej kuchyni, no niektoré nie sú znehodnotené ani tepelnou úpravou. Po umiestnení do mrazničky strácajú iba malé množstvo účinných látok, takže je takéto skladovanie veľmi vhodné. Naopak pri sušení ubúda cenných látok o niečo viac, klesá hlavne obsah vitamínov. Zelené vňate môžete využiť mnohými spôsobmi. Skvelé sú do omáčok, šalátov, nátierok a z niektorých sa dajú pripraviť i liečivé odvary.

 

Odporúčame: Recepty na 3 zdravé domáce detské výživy

Pochutnajte si na cviklových listoch

Cvikla patrí medzi najzdravšie druhy zeleniny. Má vysoký obsah vlákniny, málo kalórií a je plná vitamínov a minerálnych látok. Zvyčajne sa na konzumáciu používa len tmavo ružová až fialová buľva. Tá sa hodí na zaváranie, do smoothie nápojov a skvelá je i na pečenie. Vedeli ste však o tom, že pochutnať si môžete aj na jej listoch? Tie vám dodajú poriadnu dávku vitamínu E i B, a tiež minerálne látky ako horčík, kremík či zinok. Rovnako sú zdrojom cenných antioxidantov a bielkovín.

 

Cviklové listy môžete konzumovať surové či varené. Vyskúšajte ich použiť pri príprave zeleninových i ovocných nápojov, alebo ich pokojne nakrájajte do čerstvých šalátov. Tepelne spracované listy zase môžete použiť podobne ako špenát. Stačí ich povariť alebo podusiť a naservírovať s celozrnnými cestovinami či ako prílohu. Listy z cvikly nezabudnite pred použitím poriadne opláchnuť pod tečúcou vodou.

 

Bude vás zaujímať: Ovocný cukor: Ktoré ovocie ho obsahuje najviac?

Nezahadzujte ani listy kalerábu

Kaleráb je typickou koreňovou zeleninou, ktorú využívame pri príprave mnohých polievok. Kalerábové listy však často končia v koši už priamo v obchode. Viete, prečo by sme ich vyhadzovať rozhodne nemali? Mladé listy kalerábu obsahujú omnoho viac vitamínu C ako samotná buľva. Taktiež v sebe skrývajú niekoľkokrát vyššiu dávku potrebného vápnika. Zbavujte sa preto iba veľkých listov, ktoré sú zvädnuté a nepôsobia čerstvo.

 

Vďaka vysokému obsahu vlákniny pomáhajú mladé listy kalerábu čistiť tráviaci trakt a prítomnosť cenných minerálov zabezpečuje zlepšenie pleti a bráni lámavosti vlasov a nechtov. V kuchyni môžete tieto listy použiť podobne ako tie cviklové. Surové sa hodia do smoothie nápojov alebo zeleninových šalátov. Pokojne si ich na raňajky nakrájajte na maslový chlieb namiesto papriky či rajčiny. Pri dusení sa zase z listov uvoľňujú cenné horčičné oleje, takže vhodné sú aj na tepelnú úpravu.

BUDE ŤA ZAUJÍMAŤ:

Petržlenová vňať je hotový zázrak

Ak má niektorá zeleninová vňať skutočne liečivé vlastnosti, tak je to tá z petržlenu. Samotný petržlen patrí k silným prírodným liečivám, a to isté môžeme povedať i o jeho listoch či semenách. Vňať je plná vitamínov, vlákniny i bielkovín. Taktiež pozitívne vplýva na trávenie, podporuje vylučovanie a imunitu. Opäť si ju skúste pridať do šalátov, mixovaných nápojov, nátierok, omáčok či cestovín. Prekvapí vás jej príjemná chuť. Siahnuť by po nej určite mali ľudia s vysokým krvným tlakom alebo ženy, ktoré trápi nepravidelný menštruačný cyklus.

 

Odvar z petržlenovej vňate vám pomôže detoxikovať obličky. Vňať nadrobno nasekajte a nasypte do 1,5 litra vriacej vody. Zmes chvíľu povarte, nechajte 10 minút lúhovať a sceďte. Odvar skladujte v chladničke, denne si doprajte jednu šálku. Zo zelenej časti petržlenu sa dá pripraviť i skvelá maska, ktorá vyčistí a upokojí vašu pleť. Rozmixujte zväzok vňate, 3 lyžice kvalitného bieleho jogurtu a 2 lyžice jablčného octu. Keď bude mať maska hladkú konzistenciu, dajte ju aspoň na hodinu odstáť do chladničky. Po nanesení na pleť ju nechajte pôsobiť okolo 15 minút.

 

Bude vás zaujímať: Mladý kokos: Toto sú dôvody, prečo ho konzumovať!

Vňať z mrkvy určite nepatrí do koša

Mrkvová vňať opäť obsahuje oveľa viac prospešných látok než koreň zeleniny. V prvom rade je bohatá na vitamín K a draslík. Obsahuje tiež šesťkrát viac vitamínu C ako podzemná časť mrkvy. Mrkvová vňať má močopudné účinky, vďaka čomu je ideálna na odstraňovanie nadbytočnej vody z tela. Rovnako prospieva tráviacemu traktu a pôsobí antisepticky. Túto vňať môžete použiť na mnoho spôsobov. Skvelá je do polievok a dokonale sa hodí k pokrmom z vajec. Nasekanú si ju nasypte napríklad na praženicu. Taktiež ju môžete zmixovať s orieškami, cesnakom a olivovým olejom a pripravíte si tak chutné pesto.

 

Na liečebné účely sa používa čaj z čerstvej mrkvovej vňate. Dve šálky vňate zalejte ôsmimi šálkami vriacej vody. Zmes nechajte lúhovať, počkajte, kým vychladne a následne sceďte. Tento nápoj očistí vaše telo, prospeje tráviacemu traktu a podporí regeneráciu pečene. Určite sa ho oplatí vyskúšať, ak vás trápia infekcie močových ciest či močové kamene. Pomocníkom môže byť i v prípade, ak vaše telo neustále zadržiava nadbytočnú vodu.

 

Odporúčame: Ružová voda: Spoznaj blahodárne účinky ruží v kozmetike

 


Čo čítajú ostatní na KAMzaKRÁSOU.sk

 
Všestranný pomocník: Čo všetko dokáže sóda bikarbóna?
Sušené ovocie ako ho nepoznáš! Pomôže s trávením aj rakovinou
Lucerna siata: Táto poľnohospodárka plodina ťa dostane liečivou silou
Hemofília - kto je ohrozený najviac? Čo by sme o nej mali vedieť?
Nepríjemné pálenie záhy alias reflux: Takto ju porazíš raz dva!
Hľadáš motiváciu? Slávne instagramové fitnessky ti pomôžu!
Vitamín D: Ako ho získať, keď máme v zime nedostatok slnka?
Ako nepribrať počas Vianoc? Ukážeme ti tipy na zdravé Vianoce
Čo oslabuje imunitný systém? Na toto si daj pozor!
Už viac nevyhadzuj škrupiny z vajec! Pozri, ako ti pomôžu.
Kedy je správny čas na večeru? Môžeme ju vynechať? Tu sú odpovede!
Bobkový list: S jeho pomocou sa zbavíš bolesti aj kašľa!
Predmenštruačný syndróm sa mení s vekom! Vieme, ako ho zmierniť
Recept na kávu s maslom a MCT olejom ti zmení život v zdravší!
Hojenie hrádze po pôrode: Ako ho urýchliť a byť opäť fit?
Nechutné! Toto je TOP 7 najšpinavších vecí okolo nás!
Prečo je aktivácia orechov a semien dôležitá? Rob to aj ty!
Čo je to čaga? Zdraviu vysoko prospešná a zázračná v kozmetike
Prekyslenie organizmu: 5 byliniek, ktoré ťa ho zbavia veľmi rýchlo!
Termický efekt potravín: Ktoré suroviny ťa dokážu v zime zahriať?
Máš bolestivé kŕče v nohách? Vieme prečo a aj to, ako ich zmierniš
Súťaž o kefku, ktorá čistí zuby k zdraviu a kráse
Poruchy štítnej žľazy: Poznáš týchto 7 najčastejších prejavov?
Pukanie prstov: Je tento zlozvyk skutočne nebezpečný?
Kolostrum: Vraj univerzálny liek na imunitu. Ale, aká je pravda?
 

15 komentárov

, ak chcete vložiť komentár. V prípade, že nemáte ešte konto na KAMzaKRÁSOU.sk, môžete si ho zdarma vytvoriť.



30.08.17 07:41 | Soňa Krátka | karma: 76
zaujímavé a poučné...ako dieťa som neznášala petržlenovú vňať, teraz ju milujem

odpovedať

hlasuj plus 1 | 0 hlasuj minus


30.08.17 08:24 | Soňa Kelemenová | karma: 94
jej zase som sa niečo nové dozvedela..... cviklu pestuje doma, ale listy sme stále zahadzovali, a to isté platí aj o vňatke z mrkvy.... petržlen využívame v našej domácnosti najviac... pridávame ho skoro do každých jedál...

odpovedať

hlasuj plus 1 | 0 hlasuj minus


30.08.17 08:43 | benynka | karma: 93
celý rok mám na okne zasadený stonkový petržlen, musím vyskúšať aj tie ostatné

odpovedať

hlasuj plus 0 | 0 hlasuj minus


30.08.17 08:47 | Mária Chromíková | karma: 97
používam často petržlenovú vňať a pažítku ,ostatné len zriedka.

odpovedať

hlasuj plus 1 | 0 hlasuj minus


30.08.17 11:12 | Iveta Ondáková | karma: 91
Petržlenovú vnat si pravidelne zalievam horúcou vodou, nechám zaparit a potom pridám štavu z pol citona , pijem skoro každý den, je výborná pri problémoch močových ciest. Zo začiatku možno chutí menej, no je to len otázka zvyku. Dnes ju milujem.

odpovedať

hlasuj plus 0 | 0 hlasuj minus


30.08.17 11:39 | Tincura Štípalová | karma: 69
petržlenovú vňať používam, ostatné vyskúšam

odpovedať

hlasuj plus 1 | 0 hlasuj minus


30.08.17 12:34 | Daniela Bieliková | karma: 94
milujem vôňu petržlenovej vňate...najradšej ju mám na nových zemiakoch s maslom, ani mäso mi netreba...

odpovedať

hlasuj plus 1 | 0 hlasuj minus


30.08.17 14:34 | Tomáš Kamenár | karma: 50
zaujímavé o mrkve som to nevedel

odpovedať

hlasuj plus 1 | 0 hlasuj minus


30.08.17 17:14 | Pavlína Vaksmundská | karma: 69
Dakujem .. Ja som stále vyhadzovala mrkvovú vňať a lebo listy z kalerábu .. To som nemala.. Doteraz som to nevedela.. Tak už si z nich urobím niečo fajné - smoothie alebo praženičku , alebo pesto ..

odpovedať

hlasuj plus 1 | 0 hlasuj minus


30.08.17 18:38 | Milka Damašková | karma: 85
Myslím že na petržlenovej vňati fičíme všetci čo sme tu, je to stará známa klasika...ostatné sme dopriavali zajačikom a hydine..

odpovedať

hlasuj plus 1 | 0 hlasuj minus


30.08.17 20:30 | Jana Uhrová | karma: 85
petržlenová vňať je u nás najpoužívanejšia, odkladáme si z nej aj do mrazáku

odpovedať

hlasuj plus 1 | 0 hlasuj minus


01.09.17 16:19 | Katarína Konečná | karma: 90
petržlenovú vňať používam , ale o mrkvovej a kalerábovej počujem prvýkrát

odpovedať

hlasuj plus 1 | 0 hlasuj minus


02.09.17 20:28 | Anna Kristova | karma: 91
začneme konzumovať

odpovedať

hlasuj plus 1 | 0 hlasuj minus


25.09.17 21:29 | Lucia Stupková | karma: 100
Super,doteraz som vyhadzovala...

odpovedať

hlasuj plus 1 | 0 hlasuj minus


19.12.17 14:07 | Jana Komadová | karma: 94
Skvelý článok zas som o niečo múdrejšia

odpovedať

hlasuj plus 0 | 0 hlasuj minus




Najčítanejšie na KAMzaKRÁSOU.sk

Slávna lekárka Pimple Popper radí: Ako odstrániť čierne bodky?

05.02.2018 KRÁSA
Slávna lekárka Pimple Popper radí: Ako odstrániť čierne bodky?

Už dlhé roky vás trápia čierne bodky na nose, vyskúšali ste rôzne čistiace produkty, masky, exfoliáciu, vytláčali ste, natierali retinolom, i tak nič nepomohlo? Ako odstrániť čierne bodky bez toho...

Kurie oká: S ktorými prírodnými zložkami ich vyliečiš?

30.01.2018 KRÁSA
Kurie oká: S ktorými prírodnými zložkami ich vyliečiš?

Našim chodidlám nevenujeme takú pozornosť, akú by si zaslúžili. Možno je to preto, lebo ich ukrývame v topánkach a ponožkách, z ktorých nám nevykukuje žiaden kúsok chodidla. Avšak...

Odteraz už šupky z jablka nebudeš vyhadzovať! Pozri, čo všetko dokážu

29.01.2018 LIFESTYLE
Odteraz už šupky z jablka nebudeš vyhadzovať! Pozri, čo všetko dokážu

Jablká patria medzi tie druhy ovocia, ktorých sa človek nepreje asi nikdy. Sú chutné, šťavnaté, a navyše sa dajú využívať pri pečení chutných dezertov.   Veľa ľudí neobľubuje šupky z jabĺk...

Čo je to epsomská soľ? Zázrak, ktorý ti pomôže s mnohými neduhmi!

02.02.2018 KRÁSA
Čo je to epsomská soľ? Zázrak, ktorý ti pomôže s mnohými neduhmi!

Epsomská soľ nie je žiadny výmysel modernej doby. Objavená bola totiž už začiatkom sedemnásteho storočia. Aj napriek tomu nie je veľmi známou surovinou, čo je však veľká škoda...

Vedľajšie účinky zdravého stravovania. O týchto ti povie málokto!

07.02.2018 LIFESTYLE
Vedľajšie účinky zdravého stravovania. O týchto ti povie málokto!

S príchodom nového roka si dávame množstvo predsavzatí. Mnohí z nás dúfajú, že nový rok bude pre nich v znamení zdravej stravy. Kým január bol len akýmsi skúšobným mesiacom...

Geniálne kuchynské triky: Šetria čas a vyhneš sa neporiadku!

13.02.2018 LIFESTYLE
Geniálne kuchynské triky: Šetria čas a vyhneš sa neporiadku!

Niekedy môže kuchyňa po príprave večere vyzerať skôr ako po boji.   Všade samý riad, špina a neporiadok, ktorého by ste sa najradšej zbavili mihom oka. Máme pre vás naozaj skvelú správu...

Ako správne zohriať kura? Takto zostane chrumkavé a šťavnaté!

27.01.2018 LIFESTYLE
Ako správne zohriať kura? Takto zostane chrumkavé a šťavnaté!

Nie je nič lepšie, než čerstvo upečené kurča s chrumkavou kôrkou. Avšak patrí k tým jedlám, ktoré už ťažko zohrejete na ďalší deň tak, aby bolo stále chrumkavé, a hlavne, aby nebolo vyschnuté...

Bavlnená posteľná bielizeň: Prečo by sme na nej nemali spať?

24.01.2018 LIFESTYLE
Bavlnená posteľná bielizeň: Prečo by sme na nej nemali spať?

Nebojte sa, nebudete musieť utratiť celý majetok na drahú posteľnú bielizeň. Existuje množstvo cenovo dostupných možností, ktoré vám pri malej investícii zachránia vlasy, tvár a zdravie...

Rakovina hrubého čreva: Tieto faktory zvyšujú riziko vzniku ochorenia

28.01.2018 LIFESTYLE
Rakovina hrubého čreva: Tieto faktory zvyšujú riziko vzniku ochorenia

Rakovina hrubého čreva aj rakovina konečníka patria medzi najčastejšie sa vyskytujúce typy zhubných ochorení, a to najmä vo vyspelých krajinách po celom svete...

Bujónové kocky: Aká je realita - používať ich alebo na ne zabudnúť?

26.01.2018 LIFESTYLE
Bujónové kocky: Aká je realita - používať ich alebo na ne zabudnúť?

Bujónové kocky sú v mnohých kuchyniach často používané. Ide totiž o veľmi ľahký spôsob ako zvýrazniť chuť a arómu mnohých jedál, najmä polievok či omáčok...

Máš problémy s obličkami? Tieto signály môžu naznačovať, že áno!

21.01.2018 LIFESTYLE
Máš problémy s obličkami? Tieto signály môžu naznačovať, že áno!

Obličky plnia v ľudskom tele hneď niekoľko dôležitých funkcií. Pôsobia ako filter krvi, regulujú množstvo vody v organizme a podieľajú sa na udržiavaní homeostázy...

Toto sú najčastejšie signály chorej pečene. Neignoruj ich!

09.02.2018 LIFESTYLE
Toto sú najčastejšie signály chorej pečene. Neignoruj ich!

Pečeň patrí medzi životne dôležité ľudské orgány. Je zodpovedná za odstraňovanie jedovatých látok z tela, metabolizmus dôležitých látok aj zásobovanie živín...

Prečo konzumovať cibuľu? Odteraz sa od nej staneš závislou!

01.02.2018 KRÁSA
Prečo konzumovať cibuľu? Odteraz sa od nej staneš závislou!

Niekto ju dokáže jesť ako jablko, iní ju neznášajú a majú voči nej averziu a nechuť. Odrádzajúca je hlavne jej aróma, pri ktorej nejeden človek už zaplakal...

Ako vyčistiť záchodovú misu? Rýchlo a jednoducho vďaka tomuto!

24.01.2018 LIFESTYLE
Ako vyčistiť záchodovú misu? Rýchlo a jednoducho vďaka tomuto!

Čistenie toalety môže byť ťažké, že? Škvrny, tvrdá voda a baktérie množiace sa rýchlosťou svetla – to sú vecí, ktorých sa zbaviť je fakt zdĺhavé. A dokonca...

Smrdí to chorobou! Ktorý zápach tela signalizuje vážnu chorobu?

10.02.2018 LIFESTYLE
Smrdí to chorobou! Ktorý zápach tela signalizuje vážnu chorobu?

Za normálnych okolností, ak sme zdraví a nekonzumujeme veľa cesnaku či alkoholu, nemáme žiaden zápach. Presnejšie je neutrálny, niekomu môžeme aj voňať ale určite nesmrdíme...

Je pohár vína denne zdravý? Prekvapí ťa, čo na to hovorí veda!

23.01.2018 KRÁSA
Je pohár vína denne zdravý? Prekvapí ťa, čo na to hovorí veda!

Je pohár vína denne zdravý? Nad touto polemikou si lámu hlavu mnohí z nás. Otvoriť fľašu vínka po náročnom dni v práci alebo neotvoriť? Chodí nám to neustále po rozume a my premýšľame...

.

Aktuálne súťaže


INSTAGRAM

    TÝŽDENNÝ HOROSKOP KRÁSY


    ODPORÚČANÉ ČLÁNKY


    ZDRAVÉ RECEPTY


    ODPORÚČANÉ SLUŽBY

    Salon De Luxe, Bratislava

    Salon De Luxe
    Bratislava

    YOGA MAYA, Ivanka pri Dunaji

    YOGA MAYA
    Ivanka pri Dunaji


    Fandite nám

    TOPlist 1s