Z ktorých potravín sa priberá najviac? Z týchto len a len tučnieme!

Z ktorých potravín sa priberá najviac? Z týchto len a len tučnieme!

Aj vy máte pocit, že s príchodom leta sa akosi viac začína hovoriť o chudnutí, formovaní postavy a zbavovaní sa tukových zásob? Reklamy na tabletky na chudnutie či zázračné nápoje sa na nás valia z každej strany, no ich účinky už nie sú také slávne ako samotné reklamy. Pritom niekedy stačí naozaj málo. Stačí si len uvedomiť, čo všetko konzumujeme. Čo dodávame do nášho tela – či to sú výživné potraviny, ktoré nášmu telu prospievajú alebo zbytočné kalórie, ktoré ho napĺňajú a dokonca aj prepĺňajú nezdravými zložkami.

Nezdravé jedlo, ako je napríklad jedlo zo stánkov s rýchlym občerstvením, by sme mohli označiť aj za toxické, pretože naše telo zahlcujú toxínmi, ktorých je veľmi ťažké zbaviť sa. Ktorým potravinám by sme sa mali radšej vyhýbať? Ktoré potraviny vyradiť z jedálnička a nahradiť ich niečím zdravším?

Pozri aj: Vieš, čo škodí chrbtici? Týmto si ju ničia mnohí z nás!

koľko cukru obsahujú sladké vody

Zdroj: Shutterstock®

Sladené nápoje

Z času na čas padne vhod napiť sa sladeného perlivého nápoja – najmä, keď nám je ťažko po výdatnom obede. Ale, pozerali ste niekedy na zloženie sladených nápojov? Nutrične nám nijako neprospievajú, ba naopak, obsahujú veľké množstvo toho najväčšieho zabijaka štíhlej postavy – CUKOR. Okrem cukru však obsahujú aj rôzne konzervačné látky, farbiva, arómy a pod. Odborníci dokonca uvádzajú, že v pol litri sladeného nápoja sa nachádza približne 6 až 12 kociek cukru. To je ako keby ste si dopriali polovicu tabuľkovej čokolády na posedenie.

Sladkosti

Po sladených nápojoch sa dostávame aj k sladkostiam, ktoré rovnako obsahujú veľké množstvo cukru. Ide síce o maškrty, ale časom sa na nich môžete stať doslova závislý. Preveďme si to na kalórie – 100 g gumených medvedíkov má približne 328 kcal, penové cukríky 333 kcal, lentilky 479 kcal, oriešky v čokoláde 492 kcal, pralinky od 300 do 600 kcal, čokoláda od 400 do 600 kcal. Sú to zbytočné kalórie, z ktorých naše telo nemá nič – teda má, pneumatiku v okolí brucha.

čo obsahujú instantné polievky

Zdroj: Shutterstock®

Instantné jedlá

V dnešnej uponáhľanej dobe si mnohí z nás nedokážu nájsť čas ani na obed. Instantné jedlá sú preto takou našou záchranou. Sú rýchle na prípravu, napr. sáčkovú polievku stačí zaliať horúcou vodou, no obsahuje enormné množstvo konzervantov, dochucovadiel i soli. A viete, čo spôsobuje nadmerné množstvo soli v organizme? Predovšetkým prispieva k zadržiavaniu vody v organizme, poškodzuje obličky a tiež spôsobuje hypertenziu.

Ovocné jogurty

Prekvapení? Aj my sme boli, kým sme si nepozreli ich zloženie. Aj keď na obale môžu mať uvedené, že obsahujú len 0,1 alebo 0,5 % tuku, na druhej strane si tento pomer kompenzujú vyšším obsahom cukru, ktorý je oveľa nebezpečnejší. Dokonca v niektorých prípadoch je to až dvojnásobok obsahu cukru než v klasickom bielom jogurte.

prečo nejesť ovocie z konzervy

Zdroj: Shutterstock®

Ovocie v konzerve

Počas leta je ho dostatok, no v zime si jeho stratu kompenzujeme ovocím v konzerve, ktoré si doprajeme ako kompót k obedu alebo ho pridáme do koláča. Ale viete, čo také ovocie v konzerve všetko obsahuje? Predovšetkým veľké množstvo cukru. Dokonca odborníci uvádzajú, že v konzervách s ovocím sa nachádza až dvojnásobne viac cukru než v ovocných džúsoch.

Neprehliadni: Zaujímavé účinky teplej a studenej vody: Akú sprchu si dopriať radšej?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní