Zamrazené potraviny: Sú rovnako kvalitné a výživné ako čerstvé?

Zamrazené potraviny: Sú rovnako kvalitné a výživné ako čerstvé?

Zamrazené potraviny máme doma asi všetci. Niekto preto, že potrebuje mať vytvorené dostatočné zásoby, iný preto, že nakupuje všetko, čo je v akcii, lebo sa to zíde neskôr a ďalší jednoducho preto, že sa v lete a na jeseň urodilo viac, než dosť a v zime akoby sme našli. A hoci mrazenie potravín a mraznička ako taká je skvelý vynález, existujú veci, na ktoré by sme určite nemali zabúdať. Ktoré to sú?

Hodnota živín sa nemení

Nesporným benefitom zamrazovania potravín je fakt, že hodnota väčšiny živín, vrátane vitamínov a antioxidantov, sa nemení. Hoci s čerstvou potravinou ich kvalitu porovnávať nemôžeme, stále je mrazenie potravín jedným z najšetrnejších spôsobov ich konzervácie. Platí to predovšetkým o ovocí. Ak ho zbierate, keď je dostatočne zrelé a hneď ho aj zamrazíte, môžete sa spoľahnúť, že jeho kvalitu nijako neznehodnotíte. Uchová si svoju prirodzenú farbu, konzistenciu aj chuť. Pokiaľ ide o zeleninu, hoci to znie šokujúco, výskum dokázal, že zmrazená brokolica a hrach (a platí to dokonca aj o zmrazených malinách) má až niekoľkonásobne viac prospešných živín, ako v surovom stave.

Neplatí to, samozrejme, o každom druhu zeleniny, ale ak sa pustia do boja zle a dlho skladované potraviny s tými ihneď zmrazenými, víťazom sú tie druhé, teda mrazené potraviny. V praxi to znamená, že radšej, než skladovať potraviny, vrátane ovocia a zeleniny, dlhšiu dobu pri izbovej teplote alebo v chladničke, zvoľte ich zamrazenie a postupné používanie. Za zmienku tu stojí, že ak ovocie a zeleninu skladujete pri izbovej teplote, každý jeden plod stratí za jeden deň až pätnásť percent vitamínu C, o ostatných prospešných látkach ani nehovoriac.

Odporúčame: Dôležité fakty o vitamíne C: Toto všetko o ňom musíš vedieť!

rozmrazovanie mäsa

Zdroj: Shutterstock®

Hoci sa o mrazených potravinách vždy hovorilo, že po rozmrazení sa už opätovne zmrazovať nemôžu, nie je to s nimi v tomto prípade až také horúce. Ak totiž potravinu rozmrazíte postupne a nenásilne, teda napríklad v chladničke, je možné ju neskôr opäť vložiť do mrazničky. Takúto potravinu ale, medzi jednotlivými mrazeniami, nevystavujte vyššej teplote, ako päť stupňov. Na druhej strane, ak sa rozhodnete zamraziť potraviny s vysokým obsahom vody, po následnom rozmrazení vám doslova „spľasnú“, teda stratia svoju pevnosť.

Sledujte lehotu skladovania!

V neposlednom rade treba myslieť na to, že každý obal potraviny, určenej na zamrazovanie, musí obsahovať údaj o dĺžke lehoty skladovania. Napriek tomu, že ide väčšinou o orientačný údaj a týka sa viac kvality potraviny, než jej bezpečnosti, nezabudnite tento údaj priebežne sledovať a nezahlcovať si zbytočne mrazničku starými potravinami. Mimochodom, vedeli ste, že vraj neexistuje nič, čo by sa nedalo zamraziť? Preto, ak vám kamarátka bude tvrdiť „To nezamrazuj, to sa nemá“, pokojne môžete viac dôverovať svojmu zdravému úsudku a nebáť sa toho. Takto napríklad môžete uchovať aj smotanu, ktorú ste neminuli celú. Rozlejte ju do misiek na ľad a v prípade potreby si len vyberte toľko kociek, koľko budete potrebovať, či už do omáčky alebo polievky. To isté platí o mlieku či vaječných bielkoch.

zamrazovanie ovocia

Zdroj: Shutterstock®

Mikrovlnku radšej vynechajte!

Na druhej strane ale platí, že zmrazené potraviny by sa nemali rozmrazovať v mikrovlnke, hoci všetky do jednej túto funkciu zahŕňajú. Potraviny totiž treba rozmrazovať šetrne, postupne a prirodzene a to v chladničke alebo pri izbovej teplote. Hoci z toho všetkého vyplýva, že mrazenia potravín a ich konzumácie sa určite netreba strániť a obávať, stále platí, že čerstvým potravinám a ich nutričnej hodnote sa nevyrovná vôbec nič.

Inšpiruj sa: Sebarozvoj s koučkou: Ako posilniť svoje ego?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

4 komentáre

Barbora Kubelková 15.11.18 08:14

karma
113.00

Veľmi nerada používam mrazenie. Nevravím, že sa zmení chuť potravín, ale zväčša konzistenciu menia, zvodnatejú a pokiaľ to je potravina, ktorú ďalej nespracujem, tak mi to prekáža, či už sa jedná o mäso alebo úrodu zo záhrady :)

  • 1
Odpovedať

Darina Božiková 15.11.18 18:03

DB
karma
114.00

ďakujem za článok.mrazenie potravín často využívam.zeleninu však predtým blanšírujem.

  • 1
Odpovedať

Ľubica Šťastná 16.11.18 20:17

ĽŠ
karma
100.00

Mrazenia potravín a ich konzumácie sa určite netreba strániť; brokolica, hrach a maliny ma veľmi milo prekvapili, ďakujem!

  • 1
Odpovedať

Anton Marek 10.12.18 12:27

karma
127.00

Myslím, že najmä v zimných mesiacoch je mrazené zelenina nesmierne užitočná.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní