3 spôsoby, ako použiť sódu bikarbónu v domácnosti: Toto ti uľahčí život!

3 spôsoby, ako použiť sódu bikarbónu v domácnosti: Toto ti uľahčí život!

Sódu bikarbónu by sme mohli nazvať aj základnou surovinou, ktorá by sa mala nachádzať v každej domácnosti. Šikovné gazdinky ju využívajú pri pečení zákuskov a dokonca ňou dokážu nahradiť chýbajúce vajíčka.

Na sódu však nedajú dopustiť ani tí, ktorí poznajú, čo je to reflux žalúdka. Sódu bikarbónu dokonca v súčasnosti označujú za najlepší liek pre naše zdravie, ktorý je účinnejší ako akékoľvek iné drahé lieky dostupné v lekárňach. Jej konzumáciou môžete predísť artritíde, ale aj chrípke. Navyše podporuje činnosť pankreasu, zbavuje organizmus toxínov a pod. Na jej popularite jej tiež pridáva fakt, že sa používa aj v kúpeľni. Vyrábajú sa z nej šumivé bomby do kúpeľa, príjemné telové alebo tvárové peelingy či bieliace zubné pasty.

No viete, čo okrem toho táto biela ingrediencia dokáže? Ak ste už počuli o jej čistiacich schopnostiach, tak predpokladáme, že ste už niektoré z nich využili. A ak nie, tak vám prinášame 3 spôsoby, ako použiť sódu bikarbónu v domácnosti aj inak.

Pozri tiež: Varovné signály tela – svrbenie či vypuklé oči: Spoznaj chorobu včas!

využitie sódy bikarbóny

Zdroj: Shutterstock®

Vyčistí lepkavé povrchy

Ak máte v domácnosti deti, tak ste už určite bojovali s nálepkami nalepenými kdekoľvek na nábytku. Nálepka sa síce dá strhnúť pomerne jednoducho, no lepkavý film na povrchu môže ostať. To sa stáva aj v prípade, ak si kúpite nové taniere, hrnce alebo iné nádoby do kuchyne.

My sme sa stretli aj s dekoratívnymi produktami alebo produktami určenými na starostlivosť o pleť, ktoré boli celé olepené nálepkami. Odstrániť lepkavý film nebolo vôbec jednoduché. No v tomto prípade máme pre vás riešenie.

Stačí, ak zmiešate ½ šálky jedlej sódy, ½ šálky olivového oleja a 5 kvapiek esenciálneho oleja podľa vlastného výberu (nemusí byť). Všetko spolu poriadne premiešajte, aplikujte na lepkavý povrch a nechajte pôsobiť 5 minút. Následne už len utrite navlhčenou utierkou a po lepkavom povrchu nebude žiadnej stopy.

pripálená panvica

Zdroj: Shutterstock®

Odstráni spáleniny na panvici

Áno, všetky vieme, čo je to spálené jedlo a hlavne pripálená panvica alebo hrniec. Šúchanie nepomáha a použitie hrubej sily neprichádza do úvahy. Skúste radšej na dno nasypať sódu bikarbónu a následne pridajte trošku teplej vody (môže byť aj vriaca) – vytvorí sa vám tak pasta, ktorú nechajte pôsobiť počas celej noci. Následne už len utrite vlhkou hubkou.

účinky sódy bikarbóny

Zdroj: Shutterstock®

Poradí si so škvrnami od kávy

V tomto prípade máme pre vás trik, ako využiť sódu bikarbónu na vyčistenie kávových škvŕn v hrnčeku. Jednoducho navlhčite hrnček, namočte hubku na riad do vody a nasypte na ňu sódu bikarbónu. Hubkou začnite čistiť hrnček – sóda sa tak dostane do každej štrbinky a odstráni tak kávové škvrny.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

5 komentárov

Ľubica Šťastná 20.05.19 07:59

ĽŠ
karma
100.00

Na lepkavý povrch som ešte neskúšala, ďakujem za radu!

  • 0
Odpovedať

Lucia Šeptáková 20.05.19 16:14

karma
108.00

Nie všetko som vyskúšala..

  • 0
Odpovedať

Mária Maxianová 20.05.19 19:34

MM
karma
100.00

používam sódu bikarbónu aj na čistenie striebra

  • 0
Odpovedať

Renáta Gallerová 20.05.19 21:37

RG
karma
108.00

Sódu bikarbónu - roztok použijem, keď sa veľmi najem a je mi ťažko....Určite ju vyskúšam na pripálené panvice a na hrnček od kávy...Dobrá rada...Ďakujem...

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 24.05.19 08:12

JK
karma
100.00

Nevedela som rada vyskúšam

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní