Ako si vybrať dovolenku? Toto je 5 tipov pre nezabudnuteľný relax

Ako si vybrať dovolenku? Toto je 5 tipov pre nezabudnuteľný relax
  • 12.03.2019
  • Michaela Kožáková

Dovolenkové obdobie sa pomaly blíži. Keď slnko vykukne viac ako na päť minút, obehnete všetky cestovné kancelárie a odušu listujete v katalógoch. Už sa vidíte niekde na pláži na lehátku alebo pri bazénovom bare. Dokonca cítite jemné turbulencie. Premýšľate, či tie plavky z minulého leta už nevyšli z módy. A už aj plánujete veľké dovolenkové nákupy s kamarátkami.

Ako si však správne vybrať dovolenku? Naštartovať auto a len tak sa na „blind” niekde vybrať? Kúpiť si letenku a zarezervovať hotel sama? Alebo nechať všetko na cestovnú kanceláriu a už v januári mať vybraný zájazd? Možno vám týchto pár tipov pomôže nájsť tu najlepšiu alternatívu pre vás a vašu rodinu či priateľov.

Neprehliadni: Na hrane zákona: Môžu hotely zakázať ubytovanie s deťmi?

dovolenka autom

Zdroj: Shutterstock®

1. Popremýšľajte, čo od svojej dovolenky očakávate

Dnes je možné cestovať úplne všade. Možnosti sú nekonečné. Treba sa však zamyslieť nad tým, čo vlastne chcete počas dovolenky vidieť, robiť, ako tráviť čas.

  • Chcete relaxovať? Čítať knihu pod palmou, cvičiť jogu, oddýchnuť si od detí a nechať ich na starosti klubovým animátorom, aktívne oddychovať, prípadne sa zahryznúť do niečoho, čo úplne vyčistí vašu hlavu?
  • Dobrodružstvo? Chcete zažiť africké safari na vlastnej koži, objavovať svet, vyštverať sa na Everest, spoznávať kultúru nomádov v púšti, skúsiť nové veci?
  • Láka vás história? Ovládate grécku mytológiu odpredu a odzadu? Milujete pach múzeí a staré antické mestá? Tak si nezabudnite vziať kvalitný fotoaparát, poznámkový blok a pohodlné topánky.
  • Naučiť sa niečo nové? Vymeniť vylihovanie na pláži za kurz varenia talianskej kuchyne, naučiť sa základy portugalčiny? A čo tak dobrovoľníctvo? Vďaka týmto aktivitám sa vžijete do miestnej kultúry, spoznáte nových ľudí, získate nové skúsenosti a možno objavíte v sebe skrytý talent. Pozor, ak sa vrhnete na niekoľko aktivít naraz, pravdepodobne budete potrebovať ďalšiu dovolenku. :)

Zaujme ťa: Tip na výlet na Slovensku: Čím je známa Nitra? Toto musíš vidieť!

ako si stanoviť dovolenkový rozpočet

Zdroj: Shutterstock®

2. Stanovte si rozpočet

Tak, prichádza čas na to, aby ste rozbili svoje prasiatko. Celý rok ste šetrili, tak si treba dopriať parádny oddych. Toľko preplakaných nocí, toľko oželených kabeliek a odmietnutých nočných výjazdov s kamarátkami. Práve nadišiel čas utrieť si slzy a začať baliť kufre. Na dovolenke nešetrite, zaplaťte si aj tú polpenziu a nechajte paštéty doma, ale na druhej strane to zase úplne nepreháňajte. Stačí vám plávať s delfínom, nemusíte sa tiež nechať spustiť v klietke za žralokom.

výber dovolenkovej destinácie

Zdroj: Shutterstock®

3. Spolucestovatelia

Pri výbere a plánovaní dovolenky je dôležité nezabudnúť aj na to, s kým cestujete. Ak cestujete s kamarátkami, tak určite ich nevezmete do rodinného hotela s pätnástimi tobogánmi. Zase deti nebudete ťahať na dobrodružný výlet do džungle alebo na párty Ibizu. A priateľa na poznávací výlet autobusom s dôchodcami. Treba si zvážiť spôsob dopravy, druh dovolenky, dĺžku cesty, obdobie pre cestovanie, dĺžku pobytu. Niektoré deti dlhé lety neobsedia a napríklad vašu babičku v horúcom Egypte v hlavnej sezóne asi nedonútite vybrať sa na výlet na pyramídy. Nezabúdajte na potreby vašich spolucestujúcich, aby si každý prišiel na svoje a nakoniec si všetci užili dovolenku. Ak cestujete sama, tak buďte sebecká, choďte kam chcete, robte to, po čom túžite, plňte si svoje sny.

Musíš vidieť: Tip na výlet na Slovensku: Čo návštevníkom ponúka mesto Košice?

rodinná dovolenka

Zdroj: Shutterstock®

4. Ako cestovať

Sadnite si sama so sebou. Alebo s rodinou, kamarátkami. A rozmýšľajte. Chcete mať o všetko postarané a prepchávať sa v päťhviezdičkovom hoteli s každovečerným programom? Zbaliť si obrovský batoh a stopovať s mapou v ruke? Nájsť výhodnú letenku a cestovať „low cost”? Využiť couchsurfing a za ostatné peniaze navštíviť všetky bary v meste a pokúpiť suveníry?

letná dovolenka

Zdroj: Shutterstock®

5. Hlas ľudu

Ak ste na seba pyšná, koľko ste si dokázali našetriť, ale stále sa neviete rozhodnúť, kam sa vybrať, skúste sa „pohrabať” na internete. Napríklad na webovej stránke TripAdvisor nájdete množstvo tipov, čo navštíviť, kam sa pozrieť, ktorú reštauráciu radšej obísť oblúkom, čo treba vidieť a skúsiť. Dnes je už skoro každý druhý blogerom a cestovateľom. Stačí, ak si otvoríte Instagram a do vyhľadávača zadáte „travel”.

Čítajte, surfujte, objavujte, nechajte si poradiť, sledujte. Internet je plný inšpirácií a nápadov, ako a kde tráviť dovolenku.

Odporúčame: Tip na letnú dovolenku: Grécke pláže s panensky čistou vodou ťa očaria

dovolenka

Zdroj: Shutterstock®

Tak, keď už máte dovolenku vybranú, môžete začať baliť. Nezabudnite však na pár vecí. Naštudujte si niečo o krajine a jej kultúre, aby ste sa vyhli možným nedorozumeniam a kultúrnemu šoku. Kúpte si vreckového sprievodcu, poistite sa, informujte sa o vízach, skontrolujte platnosť pasu, dajte susede kľúče od bytu, aby vám polievala kvety a oznámte šéfovi, že najbližšie dva týždne vám nemá volať. 

Tak čo, navnadila som vás?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

5 komentárov

Ľubica Šťastná 12.03.19 05:21

ĽŠ
karma
100.00

Výborné tipy!

  • 0
Odpovedať

Lucia Šeptáková 12.03.19 16:15

karma
108.00

Veru navnadila!Hneď by som plánovala...

  • 0
Odpovedať

Tomáš Holubík 19.03.19 13:11

TH
karma
-1.00

vďaka za tipy :-)

  • 0
Odpovedať

Alica Mareková 11.08.20 15:07

AM
karma
-1.00

oplatí sa trochu sa zamyslieť pred výberom dovolenky

  • 0
Odpovedať

Kristína Sekeráková 15.02.21 19:17

KS
karma
133.00

Najlepšie je si vybrať dovolenku takú, kde človek nebude iba ležať na pláži v hotelovom rezorte, ale aj niečo spozná na rôznych fakultatívnych výletoch...A vybrať si dobrého parťáka na dovolenku je samozrejmosť :-)

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní