Registrácia Prihlásenie

Domáci recept na makový a orechový závin

  • 13.02.2016
  • Angie

Aj vy si s radosťou pochutnávate sa tradičných slovenských maškrtách? Tak dnes tu pre vás mám recept na domáci závin …alebo bajgle, bejgli.

Tradičný recept od mojej krstnej maminy, ktorá ho s mojou maminkou pripravuje každý rok.Tak som sa rozhodla asistovať pri poslednom pečení a priniesť vám recept.

Rozpis surovín je na 4 rolády.

Pozri aj: Ako sa zbaviť tuku na brušku?

Na cesto budeme potrebovať:

  • 600 g hladkej múky
  • 250 g masla
  • 10 g čerstvého droždia
  • 1 celé vajíčko + 2 žĺtka
  • 1 žĺtko na potretie
  • trocha smotany na šľahanie

Postup prípravy cesta:

Pripravíme si veľkú misu, do ktorej preosejeme múku a droždie rozmrvíme do cesta. Pridáme ostatné suroviny a spracujeme na cesto – pridáme toľko smotany na šľahanie, aby bolo cesto dobre spracovateľné. Rozdelíme na 4 časti. Každú časť hneď aj vyvaľkáme a naplníme plnkami.

Na makovú plnku:

  • 300 g mletého maku
  • 300 g Sweet family kryštálového cukru
  • 200 ml horúcej vody

Na orechovú plnku:

  • 300 g mletých orechov
  • 300 g Sweet family kryštálového cukru
  • 200 ml horúceho mlieka
makovy-zavin

Zdroj: Shutterstock®

Postup prípravy:

Na makovú plnku si zmiešame mletý mak s cukrom a zalejeme horúcou vodou, poriadne premiešame a necháme vychladnúť. Orechovú plnku pripravíme rovnako. Vychladnuté plnky nanesieme na vyvaľkané cesto a zrolujeme. Necháme takto odpočívať cca 4 až 5 hodín. Potom vrch závinov potrieme vyšľahaným žĺtkom. Uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme prvých 15 min na 200°C a potom znížime na 180°C a ešte pečieme cca 25 minút.
 

Bude vás zaujímať: 10 vecí, ktoré by ste nemali uskladňovať v kúpeľni!


Návrat hore
Autor článku

29 komentárov

Martina Zahoranová 04.01.16 12:06

MZ
karma
92.00

presne včera som na to myslela že po tých všelijakých vianočných koláčikoch by som si dala dobrý kakaový alebo orechový závin :-)

  • 0
Odpovedať

Mária Zámečníková 04.01.16 14:42

MZ
karma
-1.00

Vyzerajú božsky :).. Ale už je po sviatkoch, treba cvičiť :))

  • 0
Odpovedať

Libuše Šumná 04.01.16 17:30

karma
93.00

mi se to nikdy nepovede tak krásně zabalit

  • 0
Odpovedať

Soňa Krátka 04.01.16 20:16

SK
karma
92.00

tradicne,chutne a najlepsie

  • 0
Odpovedať

Helena Kravcová 04.01.16 21:24

HK
karma
100.00

nechcem sa chválit,ale také pečiem aj ja

  • 1
Odpovedať

Ľubica Šťastná 05.01.16 20:53

ĽŠ
karma
117.00

Mňamky a najlepší od babky. :)

  • 0
Odpovedať

Andrea Kyjanicová 08.01.16 16:18

AK
karma
-1.00

obcas peciem,ale viac z listkoveho cesta

  • 0
Odpovedať

Ladislav Lešňovský 19.01.16 20:46

LL
karma
-1.00

moja žena robí taký makovník, že sa mak doslova prelieva :-)

  • 1
Odpovedať

anka - fb anka all saga saganová 22.01.16 17:06

A-FAASS
karma
-1.00

chutne su . mnam

  • 0
Odpovedať

Blažena Sádovská 25.01.16 13:34

BS
karma
100.00

Rada pečiem z kysnutého cesta, všetko možné, buchty, tiež takéto koláčiky, kakaové, tvarohové, s lekvárom...

  • 0
Odpovedať

Erika Špacírová 27.01.16 16:23

karma
93.00

orechový :) mňam

  • 0
Odpovedať

Marianna Rajniaková 07.02.16 19:02

MR
karma
91.00

mám rada keď je takto veľa plnky, mňam

  • 0
Odpovedať

Soňa Krátka 13.02.16 22:35

SK
karma
92.00

su to tradicne ma kove a orechove kolace,ktore nesmu chybat ani na Vianoce a ani na Velku noc,jednoducho slovenske, tradicne,najlepsie

  • 0
Odpovedať

Miriama Lešňovská 26.02.16 20:50

ML
karma
-1.00

niet nad domáci makovník :-) vyskúšam tento recept a uvidím, či bude taktiež taký dobrý, ako mám recept od starkej :-)

  • 0
Odpovedať

Ľubica Križanová 02.03.16 12:24

ĽK
karma
100.00

Tradičné domáce záviny sú najlepšie a aj krásne vyzerajú :-)

  • 1
Odpovedať

Katarína Janotíková 06.03.16 21:36

KJ
karma
-1.00

Moja nebohá stará mama vždy dala do maku aj trochu strúhanych jabĺk. To bola pochúťka.

  • 1
Odpovedať

Lucia Godorová 11.04.16 12:24

LG
karma
-1.00

závin nesmie chýbať na našom stole... :)

  • 1
Odpovedať

Mária Chromíková 27.05.16 20:56

MC
karma
119.00

Záviny mi chutia ,ale nie je nad ťahanú štrudlu(náplne môžu zostať)

  • 2
Odpovedať

Iveta Moravčíková 23.09.16 10:07

IM
karma
100.00

makové mnam

  • 0
Odpovedať

Helena Zobková Šimurdová 24.09.16 10:52

HZŠ
karma
100.00

Záviny pečiem hlavne jablkové a makové. Pečiem občas z lístkového ale častejšie z kysnutého cesta, ale smotanu tam nedávam. Je to pre mňa novinka a aj ten postup. Iste vyskúšam, mám rada zmeny.

  • 1
Odpovedať

Helena Zobková Šimurdová 25.01.17 13:53

HZŠ
karma
100.00

Makový by som si veru hneď dala. Na víkend asi upečiem :)

  • 0
Odpovedať

Pavlína Vaksmundská 25.01.17 16:02

PV
karma
89.00

Jeeeežiš , ale ste narobili chute ;-) Ja ich milujem , najviac orechový .. Mňaaaaaaaaaaam.. A dakujem za recept..

  • 0
Odpovedať

Iveta Moravčíková 26.01.17 12:33

IM
karma
100.00

makový to je moje

  • 0
Odpovedať

Adriana Galandova 02.02.17 12:44

AG
karma
-1.00

mnam dlho som nemala nikto u nas nepecie od kedy babka zomrela :(

  • 0
Odpovedať

Blažena Sádovská 06.05.17 17:47

BS
karma
100.00

Pečiem kysnuté koláčiky sporadicky, u nás sú veľmi obľúbené:))

  • 0
Odpovedať

Jana Šurkovská 18.05.17 09:19

karma
-1.00

u nás doma pečieme okrem makových a orechových aj kakaové záviny

  • 0
Odpovedať

Mária Chromíková 27.06.17 09:12

MC
karma
119.00

Osvedčené kvalitné záviny z domacích orechov a maku.

  • 0
Odpovedať

Juliana Šurkovská 13.09.17 17:44

karma
-1.00

tradičné, domáce, tie chutia najlepšie

  • 0
Odpovedať

Ján Kováčik 08.01.18 17:11

JK
karma
-1.00

Čakať 4-5 hod....?...ja tieto záviny robím z kysnutého cesta, všetko mi trvá ca 2 hod., a po 2-3 hod. ich už niet na stole, sú zjedené...:-)

  • 0
Odpovedať

Čo čítajú ostatní

Sebarozvoj s koučkou: 9 tipov na mentálny wellness
Inšpirácie pre sebarozvoj

Sebarozvoj s koučkou: 9 tipov na mentálny wellness

  • 74
  • 1
  • 28.08.2019
Kozie mlieko ako elixír krásy a zdravia? 10 dôvodov, prečo ho piť!
Zdravie

Kozie mlieko ako elixír krásy a zdravia? 10 dôvodov, prečo ho piť!

  • 112
  • 3
  • 13.10.2019
Šťastný domov plný harmónie a pozitívnej energie: Ako si ho vytvoriť?
Domácnosť

Šťastný domov plný harmónie a pozitívnej energie: Ako si ho vytvoriť?

  • 85
  • 1
  • 05.07.2019
TOPlist