Červený Kláštor: Nechaj sa uniesť krásami tejto čarovnej obce

Červený Kláštor: Nechaj sa uniesť krásami tejto čarovnej obce
  • 10.09.2022
  • Michaela Kožáková

Malebná obec Červený Kláštor sa rozprestiera na brehu hraničnej rieky Dunajec, na krajnom severe okresu Kežmarok v Prešovskom kraji, v regióne Zamagurie.

Jej dejiny sa spájajú najmä s národnou kultúrnou pamiatkou, ktorou je Kartuziánsko-kamalduským kláštorom zo 14. storočia, ktorý je zasadený do čarokrásnej pieninskej scenérie pod pohorím Tri Koruny. 

Obec je známa i splavom drevenými plťami Prielomom Dunajca a pre tých, ktorí si radi doprajú miernu dávku adrenalínu si môžu vychutnať i rafting. Červený Kláštor je vyhľadávanou destináciou milovníkov vodných športov, pešej a cyklistickej turistiky. Na svoje si prídu i všetci nadšenci lyžovania, ale aj relaxu a oddychu. 

Červený Kláštor a okolie ponúka skvelé možnosti výletov, ktoré potešia návštevníkov a turistov všetkých vekových kategórií. Ktoré miesta by ste nemali vynechať a kam by ste sa mali vybrať?

Neprehliadni: Dovolenka v regióne Turiec: Nechaj sa uniesť jeho čarom a navštív tieto miesta

Haligovské skaly

Zdroj: INSTAGRAM/3tftom

Haligovské skaly

Nádherné vápencové bradlá vypínajúce sa nad obcou Haligovce patria k najzaujímavejším oblastiam Pieninského národného parku. Uchvátia vás nielen svojím nádherným prírodným prostredím, ale aj zaujímavými skalnými útvarmi a bizarnými vežami, ako je napríklad Biela, Červená, Sovia, Končistá či Hrubá. V tejto lokalite môžete nájsť i skalné okno Zbojnícka brána či niekoľko jaskýň, z ktorých najznámejšia je Aksamitka.

V krasovom kráľovstve s bohatou faunou a flórou žije dokonca i niekoľko endemických druhov. Z vrcholových partií skál sa naskytajú krásne výhľady na idylickú krajinku Zamaguria. Haligovské skaly sú prístupné po turistických chodníkoch z Červeného Kláštora a z Haligoviec.

Múzeum Červený Kláštor

Zdroj: INSTAGRAM/service_drones

Kláštor Kartuziánov

Neprehliadnuteľnou dominantou obce Červený Kláštor je kláštor rehole mníchov kartuziánov, ktorý patrí k najvýznamnejším pamiatkam tohto druhu na Slovensku a je najväčšou a najvýznamnejšou pamiatkou v správe Pamiatkového úradu SR.  

V 14. až 16. storočí to bol kartuziánsky a v 18. storočí kamaldulský kláštor. Preslávil ho najmä mních Cyprián pestovaním liečivých bylín a zostavením rozsiahleho herbára, ktorý je spolu s barokovými plastikami z neďalekého kostola vystavený ako súčasť expozície Kláštorného múzea v objekte kláštora.

Svoj najväčší rozkvet dosiahol život v kláštore na prelome 14. a 15. storočia. Neskôr bol kláštor vypálený husitskými vojskami a v roku 1454 ho napadli bratrícke vojská z neďalekého tábora na Zelenej lúke.

Dnes je areál kláštora komplexne rekonštruovaný. Centrálnym prvkom celého areálu je gotický rímskokatolícky Kostol svätého Antona Pustovníka so zachovanými architektonickými detailmi. Kostol v súčasnosti slúži ako múzejný objekt a nekonajú sa v ňom bohoslužby.

V objektoch kláštora sa nachádza múzeum, ktoré prostredníctvom svojej expozície približuje návštevníkom mníšsky život. 

Zaujme ťa: Tip na výlet na Slovensku: Dobšinská ľadová jaskyňa

Prielom Dunajca

Zdroj: INSTAGRAM/kb_fotonatura

Prielom Dunajca

Národná prírodná rezervácia Prielom Dunajca rozprestierajúca sa na slovensko-poľskej hranici predstavuje pôsobivý kaňon s množstvom úchvatných zákutí. Toto nádherné dielo prírody má dĺžku približne 9 kilometrov a vytvorila ho rieka Dunajec predierajúca sa cez Pieniny. Údolie rieky je tu hlboké 200 až 300 metrov, pričom rieka vytvára 7 veľkých meandrov.

Prielomom vedie turistický náučný chodník a aj značená cyklotrasa, ktorá spája Červený Kláštor s obcou Lesnica. Veľkým zážitkom je splav rieky Dunajec na drevených pltiach, ktorý patrí k najatraktívnejším aktivitám, ktoré možno v Červenom Kláštore podniknúť.

Nenáročná túra Prielomom Dunajca patrí medzi tie najkrajšie na Slovensku. Počas nej môžete zahliadnuť rôzne romantické zátišia a zaujímavé miesta. Jedným z nich je aj krasový prameň Storočná voda, ktorý v zime nezamŕza. Legenda hovorí, že ten, kto sa z neho napije, dožije sa sto rokov.

Cykloturistika v Pieninách

Zdroj: INSTAGRAM/nataliaplizga

Cykloturistika v Pieninách

Pieniny so svojimi bralami a krásnym prostredím lákajú nielen peších turistov, ale aj všetkých cyklistov, ktorí tu majú k dispozícii množstvo značených trás rôznej obťažnosti. Z Červeného Kláštora sa ľahko dostanete napríklad do okolitých obcí Lesnica a Haligovce, ako aj do Spišskej Starej Vsi, Osturne, Veľkej Frankovej, Jezerska alebo až do poľského kúpeľného mesta Szczawnica.

Obľúbená je i Singletrails Lechnica, ktorá predstavuje sieť horských cyklochodníkov v srdci Pieninského národného parku. Pri jazdení po nich sa vám naskytne nádherný výhľad na najnavštevovanejší vrch Pienin Tri Koruny. V prevádzke sú tri trate, z čoho dve sú rodinného typu a jedna náročná trať je určená len pre skúsených cyklistov.

Pozri aj: Viktóriine záhrady a Čertova skala: Navštív najväčšie bludisko v strednej Európe

Kúpele Červený Kláštor Smerdžonka

Zdroj: INSTAGRAM/zdraviebezliekov

Kúpele Červený Kláštor Smerdžonka

V časti obce Červený Kláštor sa nachádzajú Kúpele Červený Kláštor Smerdžonka, ktoré boli obnovené po druhej svetovej vojne. Zameriavajú sa na ozdravovanie kožných a neurologických chorôb, ale aj chorôb pohybového aparátu. Na liečbu využívajú jedinečnú prírodnú minerálnu vodu, nazývanú ľudovo aj ,,Smerdžonka", podľa jej špecifického zápachu po sírovodíku.

Moderné kúpele s pútavou architektúrou sú zasadené do nádherného vysokohorského prostredia. Klientom ponúkajú ubytovanie v apartmánoch alebo dvojlôžkových izbách priamo v Dome zdravia alebo alternatívne ubytovanie v chatovej osade v areáli kúpeľov. Okrem liečebných procedúr, kúpele disponujú i možnosťou wellnessu s bazénom a saunovým svetom. 

Absolvujte príjemnú a nenáročnú prechádzku po kúpeľnom areáli plnom rôznych zaujímavostí. Môžete tu nájsť lanovú pyramídu, detské ihrisko, ihrisko pre volejbal a bedminton, fitness zariadenia, altánky s ohniskom, bazén s protiprúdom alebo zónu vhodnú pre používanie kolobežiek a kolieskových korčúľ. Unikátnym prvkom je Kneippova terapia a balančný chodník – vodoliečba, ktorá má pozitívne účinky na krvný obeh a látkovú výmenu.

Zdroj foto: úvodná koláž - Instagram.com/adambiker3112, Instagram.com/zamagurie

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Margaret Zimova 31.10.22 19:27

karma
106.00

Prenádherný kraj, ktorý doslova milujeme a každé leto tam trávime niekoľko dní.

  • 0
Odpovedať

Ľubo Gombár 02.11.22 07:50

ĽG
karma
-1.00

Mali sme možnosť tu byť a neľutujeme

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní