Trenčiansky kraj a jeho lákadlá: Čo sa oplatí navštíviť počas leta?

    • Zdieľaj:
- Trenčiansky kraj a jeho lákadlá
1 z 5

Hrady a pamiatky

Trenčiansky kraj je bohatý na zrúcaniny slávnych hradov. Legendami opradený Čachtický hrad, majestátny Tematín, hrad Beckov, Trenčiansky a Považský hrad. Počas sezóny organizátori usporadúvajú rôzne podujatia ako hradné slávnosti, rytierske hry, jarmoky, hradné zabíjačky, pozorovanie hviezd či púšťanie šarkanov. 

Na travertínovej kope pyšne stojí klenot Bojníc – rozprávkový Bojnický zámok, ktorý patrí k najkrajším a najnavštevovanejším zámkom nielen na Slovensku, ale i v strednej Európe. Súčasťou zámku je i kvapľová jaskyňa prepojená s 26 metrov hlbokou hradnou studňou. Pred zámockým vchodom stojí unikátna šestoročná Bojnická lipa kráľa Mateja s obvodom približne 12,5 m. A predstavte si takú svadbu na tomto romantickom mieste.

V brezovej pod Bradlom je postavený mohutný pamätník – mohyla, ktorá je miestom odpočinku generála PhDr. Milana Rastislava Štefánika, jednej z kľúčových osobností Slovenska, spolutvorcu našej novodobej štátnosti. Vyberte sa k nej cestičkou vedúcou pekným lesom. 

Pri návšteve Trenčianskeho kraja určite neprehliadnite nádherný kláštor Skalka, ktorý je najstarším pútnickým miestom na Slovensku. Zrúcanina tohto benediktínskeho kláštora pozostáva z dvoch objektov – Malej a Veľkej Skalky. Malá Skalka je tvorená dvojvežovým románskym kostolíkom. Oveľa zaujímavejšia je Veľká Skalka s jej starobylým kláštorom vtesaným do skaly. Súčasťou celého areálu sú podzemné chodby a pôvodná jaskyňa pustovníkov.

1 z 5