Čo obsahuje burčiak a aké sú jeho účinky? Pozor na jeho kvalitu!

Čo obsahuje burčiak a aké sú jeho účinky? Pozor na jeho kvalitu!

Burčiak obsahuje rad zdraviu prospešných látok. Aj napriek tomu, že to je alkoholický nápoj, pre naše zdravie je v malom množstve veľmi prospešný. Toto by ste o ňom mali vedieť.

Burčiak je špecialitou, ktorá sa pije na Slovensku, v Česku, Rakúsku a niektorých častiach Nemecka. Medzi konzumentmi kolujú rôzne názory na jeho účinky na zdravie. Ako je to v skutočnosti?

Látky obsiahnuté v burčiaku

Je pravda, že burčiak obsahuje veľké množstvo zdraviu prospešných látok. Vďaka pôsobeniu kvasiniek tu nájdeme veľké množstvo vitamínu B. Je v ňom tiež zinok a množstvo látok, ktoré majú silné antioxidačné účinky.

Burčiak tiež obsahuje veľké množstvo energie vo forme glukózy a fruktózy, čo môže byť problémom pre osoby s nadváhou. Ale pri rozumnom užívaní neškodí natoľko ako nevhodná strava. Diabetici by si však mali dať pozor.

Odporúčame: Prečo konzumovať sušené slivky? Ženy aj muži by sa v nich mali topiť

burčiak

Zdroj: Shutterstock®

V čom nám burčiak pomôže?

Rovnako ako iné potraviny s vyšším obsahom spomínaných látok, tak aj burčiak má schopnosť stimulovať srdce. Má veľmi pozitívne účinky na pleť, vlasy a nervový systém. Antioxidanty v burčiaku nás chránia pred starnutím a civilizačnými ochoreniami.

Kyselina pantoténová, ktorá sa v ňom nachádza, má ochranný účinok na sliznicu tráviaceho traktu. Burčiak síce môže pri veľkom množstve vyvolať zažívacie problémy, avšak pre osoby, ktoré majú opačný problém, môže byť hotovým požehnaním. Ale aj tak je jeho pôsobenie na trávenie viac-menej pozitívne. Dokonca sa dá počítať s tým, že burčiak pomáha odbúravať nadbytočné tuky.

Pozri aj: Orechové škrupiny rozhodne nevyhadzuj! Toto dokážu s telom!

prečo piť burčiak

Zdroj: Shutterstock®

Ako spoznáte kvalitný burčiak?

Burčiak je možné pripraviť najmä z raných odrôd bieleho hrozna. Existuje ale aj červený. V každom prípade by mal mať ten z bielych odrôd žlto-zelenú farbu a určité zakalenie. Môžu byť viditeľné bublinky a usadeniny na dne fľašky. Pri ochutnaní by nemala dominovať sladká chuť, ale ani zreteľná prítomnosť alkoholu. Ak cítite v burčiaku oboje, burčiak bol poriadne zriedený vodou a cukrom.

Burčiak s nádychom hnedej farby sa vyznačuje prítomnosťou jablkovej šťavy. Nikdy nekupujte burčiak pri ceste. Je veľmi pravdepodobné, že jeho kvalita bude pochybná. Najlepšie je nakupovať priamo od vinára, ktorému záleží na kvalite a spokojnosti zákazníka.

Neprehliadni: Je instantná káva tvojím denným spoločníkom? Rozlúč sa s ňou!

- Anketa

VEDELI STE O POZITÍVNYCH ÚČINKOCH BURČIAKU?

Odpovedalo 55 ľudí  

ÁNO
85%
NIE
15%

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

3 komentáre

Marta Hollá,st 02.11.19 16:33

MH
karma
-1.00

Neviem, ale ja som burčiaku nikdy na chuť neprišla,... nechutí mi.

  • 0
Odpovedať

Mária Reibergerová 03.11.19 23:10

MR
karma
114.00

ja som ho dlho nemala rada až neskôr som zistila, že som nepila dobrý burčiak našťastie sa mi podarilo ochutnať dobrý burčiak a od vtedy sa naň teším a to som netušila, že je ešte aj zdraviu prospešný

  • 0
Odpovedať

JAN KOMADA 05.03.21 15:04

JK
karma
100.00

Ten sa riadne pančuje hlavne na hodoch a v stanoch už ho nekupujem

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní