Domáca maska na suché ruky: To najlepšie, čo im môžeš dopriať!

Domáca maska na suché ruky: To najlepšie, čo im môžeš dopriať!

Naše ruky dokážu o nás prezradiť mnoho. Sú prvými, na ktorých sa prejavujú predčasné známky starnutia. Trpia pri zmenách počasia, no trpia aj v súčasnej dobe, kedy sú zmáhané všetkými dezinfekčnými prípravkami, ktoré denno-denne používame. 

V dôsledku koronavírusu sme nútení čistiť si ich antibakteriálnymi gélmi alebo roztokmi, ktoré majú tendenciu pokožku na rukách vysušovať. Zväčša ide o prípravky, ktoré obsahujú väčšie množstvo alkoholu, ktorý zabíja všetky baktérie. Síce zabíja baktérie, no na druhej strane prispieva k vysúšaniu pokožky na rukách, ktorá môže v horšom prípade praskať až krvácať.

Ako na suché ruky? Vyskúšajte aj domáce masky na ruky!

Ak ste spozorovali na vašich rukách jemné šupinky alebo ak máte pocit, že by si zaslúžili extra starostlivosť, tak vyskúšajte domácu kúru na suché ruky.

Keď vám nie je hydratačný krém postačujúci, tak táto maska na ruky dokáže v priebehu niekoľkých minút pokožku zregenerovať, vzpružiť ju a dodať jej hydratáciu. A pritom potrebujete len niekoľko základných ingrediencií, ktoré sa možno nájdu aj vo vašej kuchyni. Tak si doprajte relax.

Trápi vás popraskaná pokožka na rukách?

Ak aj vás trápia veľmi suché ruky, existuje niekoľko spôsobov, ako bojovať s popraskanou kožkou na rukách.

Pravidelná hĺbková kúra zlepší stav pokožka a koža rúk zostane krásne hydratovaná a vyživená. Ako na to?

  • Pravidelné používanie hydratačných krémov alebo olejov na pokožku rúk by mal byť základ - vyberte si produkt, ktorý je bohatý na hydratujúce zložky, ako sú napríklad glycerín, kyselina hyalurónová alebo olej z avokáda.
  • Po umytí si rúk použite hydratačný krém ihneď, aby ste zabránili vysušeniu pokožky.
  • Používajte rukavice pri práci s agresívnymi čistiacimi prostriedkami alebo pri práci vonku v chladnom počasí. Rukavice pomôžu chrániť pokožku pred vysušením a podráždením.
  • Vyhýbajte sa používaniu príliš teplej vody pri umývaní si rúk, pretože horúca voda dokáže ešte viac vysušiť pokožku.
  • Často strihajte a pilníkujte nechtovú kožičku, pretože nárast nechtov môže dráždiť pokožku a spôsobovať prasklinky.
  • Pravidelne pite dosť vody, pretože hydratácia zvnútra môže pozitívne ovplyvniť stav vašej pokožky.
  • Používajte výživné masky na suché ruky - naneste masku na ruky ideálne večer, aby mohla pôsobiť cez celú noc. Takáto ošetrujúca kúra na suché a popraskané ruky je veľmi účinná.

Ak sa problém s popraskanou pokožkou na rukách nezlepší ani po uplatnení týchto tipov, odporúčame sa obrátiť na dermatológa alebo odborníka na pokožku, aby vám pomohol nájsť vhodné riešenie. Chrániť pokožku rúk, ako aj vyživovať pokožku rúk, patrí medzi základnú osobnú starostlivosť a hygienu.

Neprehliadnite: Ako rýchlo znížiť horúčku? Skús overené triky lepšie ako tabletky!

maska na suché ruky

Zdroj: Shutterstock®

Domáca kúra s ovsenými vločkami na zvlhčenie pokožky rúk

  • 2 a ½ lyžice ovsených vločiek
  • 1 lyžicu medu
  • 2 lyžice kyslej smotany alebo pol téglika kyslá smotana
  • ½ lyžice olivového oleja

Najskôr si rozmixujte ovsené vločky. Pozor, nespravte z nich ovsenú múku! Následne zmiešajte všetky ingrediencie v jednej miske. Poriadne premiešajte a naneste na ruky. Poprípade, najlepšie bude, ak zmes vlejete do jednorazových gumených rukavíc. Rukavice si následne nasaďte na ruky, zmes rozmiestnite a nechajte pôsobiť približne 2 hodiny, a potom opláchnite. Po 2 hodinách budú vaše ruky jemné a hydratované – ako znovuzrodené!

Medová maska na ruky so žĺtkom

  • 1 žĺtok
  • 2 a ½ lyžice podrvených ovsených vločiek
  • ½ lyžice olivového oleja
  • 1 lyžica medu

Vymiešajte žĺtok s olivovým olejom. Následne pridajte med a podrvené ovsené vločky. Premiešajte a aplikujte na ruky. I v tomto prípade odporúčame na ruky nasadiť rukavice, aby maska lepšie pôsobila.

Zábal na ruky zo zemiakov

Zemiaky uvarte v šupke, ošúpte a popučte. Pridajte k ním mlieko (pridávajte po troche) a 1 lyžicu olivového oleja. Vytvorte si zábal, ktorý nebude ani riedky a ani hustý. Masku naneste na ruky, nasaďte si rukavice a nechajte pôsobiť 15 minút.

Odporúčame aj: FIT banánový chlebík: Jednoduchý RECEPT bez rafinovaného cukru

Výživná kúra pre vašu jemnú pokožku rúk

Odporúčame vám aj jednoduchú domácu kúru na suché ruky, ktorú môžete vyskúšať:

  • Krém z olivového oleja a včelieho vosku - zahrejte v malom hrnci 2 polievkové lyžice olivového oleja a 1 polievkovú lyžicu včelieho vosku, kým sa vosk úplne nerozpustí. Potom nechajte zmes vychladnúť a aplikujte ju na ruky ako hydratačný krém.
  • Avokádový a medový peeling - zmiešajte avokádo s 2 polievkovými lyžicami medu a 1 polievkovou lyžicou jemne mletej vločkovej ovsenej kaše. Túto zmes masírujte do suchých rúk a potom opláchnite teplou vodou.
  • Ricínový olej a jogurtový zábal - zmiešajte 2 polievkové lyžice ricínového oleja s 1/4 šálkou jogurtu a aplikujte tento zábal na ruky. Nechajte pôsobiť 15 - 20 minút a potom opláchnite teplou vodou.

Tieto prírodné ingrediencie sú bohaté na hydratujúce zložky, ktoré pomáhajú zmierniť suchosť a poskytnúť vašim rukám potrebnú výživu. Buďte však opatrní, aby ste nemali alergickú reakciu na niektorý z týchto produktov. Ak máte citlivú pokožku, odporúčame vykonať skúšobný test na malej časti kože pred použitím.

Aktualizované na 20.02.2024


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Soňa Krátka 14.04.20 18:03

SK
karma
114.00

teraz sa mi taká maska veľmi hodí...

  • 2
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní