Éterické oleje odstránia zdravotné problémy. Nájdite ten pravý!

Éterické oleje odstránia zdravotné problémy. Nájdite ten pravý!

V súčasnosti existuje množstvo ciest, ako sa zbaviť zdravotných ťažkostí. Siahnuť môžeme po liekoch či bylinkách, vyskúšať sa dá aj homeopatia alebo iné prírodné formy liečenia.

Veľmi účinnými bojovníkmi proti rozličným neduhom sú silice, látky rastlinného pôvodu s charakteristickou vôňou.

Éterické oleje, ako sa inak tieto látky nazývajú, sa vyrábajú z rôznych druhov rastlín a podľa toho majú aj rozmanité účinky a vlastnosti. Prečítajte si o tých najznámejších i menej známych z nich, aby ste ich čo najlepšie využili pre svoje zdravie a krásu!

Éterické oleje sú správna voľba

Éterické oleje sú voňavé prchavé kvapaliny vyrábané z čerstvých alebo sušených častí rastlín, napríklad z kvetov, listov, kôry, koreňa, semien či plodov. Tieto látky majú aromatické, liečivé, antiseptické i dezinfekčné účinky, používajú sa v kozmetike a na výrobu parfumov či vo farmaceutickom priemysle na prípravu liečiv. Svoje miesto našli tiež v aromaterapii, jednej z metód prírodnej medicíny, pri ktorej sa využíva schopnosť silíc s liečivými účinkami pozitívne ovplyvňovať zdravotný a psychický stav človeka.

Éterické oleje môžete používať v pohodlí domova, pri masážach, do kúpeľov alebo na inhalovanie. Taktiež sa dajú využiť na osvieženie a dezinfekciu vzduchu, na prípravu liečivých obkladov alebo ako prímes do kozmetických prípravkov. Mnohé z olejov sú veľmi koncentrované, a preto je nutné používať ich iba v zriedenej forme. Niektoré z nich by totiž nezriedené mohli na pokožke vyvolať alergickú reakciu. Skladujte ich na chladnom a tmavom mieste a v dobre uzavretých fľaštičkách.

Odporúčame: Letné stravovanie - toto vám môže zhoršiť stav pleti!

Čajovníkový olej

Zdroj: Shutterstock®

Ktoré z nich by ste určite mali poznať?

1. Tea tree olej

Tea tree olej, alebo inak čajovníkový, patrí snáď medzi najznámejšie a najpoužívanejšie éterické oleje. Má dezinfekčné a protizápalové vlastnosti, bojuje proti baktériám, mikróbom i plesniam. Pomáha liečiť infekcie na pokožke a slizniciach. Mimoriadne účinný je pri liečbe akné, ekzémov a bradavíc. Jeho inhalovanie vás zbaví nádchy a bolestí hrdla.

TIP: Čajovníkový olej je perfektný na podporu rastu vlasov a na boj proti ich vypadávaniu. Pri používaní ho v pomere 2:8 zrieďte s iným rastlinným olejom, napríklad kokosovým či olivovým. Následne ho vmasírujte do pokožky hlavy až ku korienkom vlasov.

Bude vás zaujímať: Dokonalá hydratácia pleti - pomôžu vám tieto potraviny!

Levanduľový olej

Zdroj: Shutterstock®

2. Levanduľový olej

Levanduľový olej má v prvom rade blahodarné účinky na psychiku a myseľ človeka. Pôsobí ako antidepresívum, upokojuje pri napätí, nespavosti, nervovom vyčerpaní, mierni strach a odstraňuje stres. Vhodný je pri liečbe bolesti hlavy, migrény, kašľa a iných dýchacích ťažkostí, odstraňuje plynatosť a podporuje trávenie. Má antiseptické účinky, čiže je skvelý na rýchlejšie hojenie rán a rôznych kožných chorôb.

TIP: Vyskúšajte pridať zopár kvapiek levanduľového oleja do vašej neparfumovanej kozmetiky, napríklad do pleťového či telového krému. Kozmetika bude príjemne voňať a vy tak podporíte zdravie a hydratáciu pokožky i pleti.

Bude vás zaujímať: Recept: Cestovinový šalát s parmezánom

Anízový olej

Zdroj: Shutterstock®

3. Anízový olej

Tento olej patrí možno medzi menej známe esenciálne oleje, no rozhodne nie menej účinné. Anízová silica pozitívne ovplyvňuje tráviaci trakt, odstraňuje plynatosť, bolesti a kŕče v bruchu. Priaznivo pôsobí aj na dýchacie cesty, pomáha pri kašli či zápale horných dýchacích ciest. Ide o látku so silnými anestetickými, analgetickými, diuretickými a dezinfekčnými účinkami. Olej je vhodný aj pri liečbe popálenín.

TIP: Ak vás v tehotenstve trápia ranné nevoľnosti, vyskúšajte ich odstrániť pomocou anízu. Jednu kvapku tohto oleja si kvapnite do dlane, trením rúk zahrejte a po priložení k tvári priamo vdychujte. Vhodná je aj kombinácia s mätovým alebo feniklovým olejom.

Odporúčame: Hodinky slúžia aj ako šperk na ruku

Bazalkový olej

Zdroj: Shutterstock®

4. Bazalkový olej

Bazalkový olej má dezinfekčné, antiseptické, antivírusové a antibakteriálne vlastnosti. Pomáha upokojovať nervový systém, znižuje cholesterol a zlepšuje cirkuláciu krvi. Týmto olejom si spevníte suché a lámavé vlasy so sklonom k vypadávaniu. Využiť sa dá aj ako prírodný repelent proti hmyzu, hlavne komárom. Bazalkový olej vám pomôže s nespavosťou, depresiou či melancholickou náladou.

TIP: Tento olej vás zbaví rôznych druhov bolesti. Ak vás bolí hlava, natrite si zátylok. Pri žalúdočných kŕčoch si olejom premasírujte oblasť brucha. V prípade, že vás trápi bolesť ucha, kvapnite bazalkový olej na trochu vaty a umiestnite za ucho.

Bude vás zaujímať: Citrónová kôra nepatrí do koša! Takto ju využijete omnoho lepšie

Bergamotový olej

Zdroj: Shutterstock®

5. Bergamotový olej

Bergamotový olej je osviežujúci a povzbudzujúci. Dokáže však utíšiť i nervové napätie, pomáha pri stavoch úzkosti a zmierňuje depresie. Má protizápalové a protiplesňové účinky, pôsobí antisepticky a proti kŕčom. Vhodný je na liečbu lupienky, ekzémov, akné i hnisavých vredov. Zatočí aj s herpesmi a oparmi. Veľmi účinný je pri nechutenstve, napríklad pri strate chuti do jedla v dôsledku emocionálneho stresu, teda ako podpora pri liečbe anorexie.

TIP: Ak vás trápi mastná pleť, tento recept je presne pre vás. 1 až 3 kvapky olejov z bergamotu, levandule a tea tree pridajte do 25 ml vazelíny alebo kokosového oleja. Takto jednoducho si vyrobíte prírodný krém so silnými antiseptickými účinkami.

Bude vás zaujímať: Poraďte si s alergiou vďaka ezoterike


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Daniela Bieliková 14.06.17 08:15

DB
karma
117.00

Mám čajovníkový olej, je všestranný, pomáha aj pri bolesti zubov...

  • 0
Odpovedať

Soňa Krátka 17.06.17 07:13

SK
karma
114.00

éterické oljčeky ja môžem, najnovšie som si kúpila oreganový a som s ním spokojná

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní