TOP bylinky pre znamenie horoskopu RYBY: Podporia spánok i lymfu

TOP bylinky pre znamenie horoskopu RYBY: Podporia spánok i lymfu

Ako každé znamenie horoskopu, tak aj znamenie RYBY dokážu potrápiť zdravotné problémy. Pre toto vodné znamenie sú typické problémy so spánkom, ale aj s dýchacími cestami či bolesťami hlavy. Ryby nepatria k znameniam, ktoré by sa dokázali prinútiť ľahnúť do postele a chorobu vyležať. Častokrát sa stáva, že choroby prechodia, no v takom prípade sa vždy vracajú. Preto je lepšie, ak si pri akejkoľvek chorobe toto znamenie dopraje chvíľku oddychu. Na podporu spánkového cyklu sú vhodné bylinky pre lepší spánok, ako je ľubovník bodkovaný. A keďže toto znamenie môže mať problémy aj s lymfou, tak na podporu lymfatického systému sa odporúča nechtík lekársky.

Ľubovník bodkovaný – prírodný všeliek?!

Ľubovník bodkovaný (Hypericum perforatum), v ľudovom liečiteľstve tiež známy ako trezalka či bylina sv. Jána, patrí k azda najznámejším bylinám, ktoré sa v prírodne nestratia. V prvom rade zaujme krásnymi žltými kvetmi, z ktorých vyteká krv. Samozrejme, nejde o skutočnú krv, ale o červené farbivo hypericín, ktoré obsahuje.

Ľubovník rastie na suchých pôdach, predovšetkým na svahoch, okrajoch chodníkov či cestičiek. Natrafiť naň môžete aj na suchých lúkach či pasienkoch. Zbierajú sa predovšetkým vrcholčeky rozkvitnutej vňate (vrcholky, čiže kvety). Ľubovník kvitne od júna do augusta, no zbierať sa ho odporúča počas júla. Okrem toho je možné zohnať, v lekárňach alebo bio obchodoch, sušené kvety ľubovníka, rovnako aj sypané čaje či tinktúry. Veľmi obľúbený je aj ľubovníkový olej, ktorý sa vyrába lisovaním za studena alebo macerovaním kvetov tejto bylinky.

ľubovník bodkovaný

Zdroj: Shutterstock®

Účinky ľubovníka bodkovaného

Trezalka má široké možnosti uplatnenia, a to nielen v ľudovom liečiteľstve. Podľa odborníkov môžeme hovoriť o všelieku, ktorý lieči pečeň, žlčník, močové cesty, nervy a rôzne duševné ochorenia. Okrem už vyššie spomínaného farbiva, je ľubovník od prírody naplnený trieslovinami, glykozidmi, silicami. Taktiež obsahuje provitamín A i vitamín C. Medzi účinky ľubovníka bodkovaného môžeme zaradiť:

  • antidepresívne účinky a pozitívny vplyv na náladu či spánok,
  • disponuje antibiotickými a antivírusovými účinkami,
  • posilňuje cievy a zlepšuje krvný obeh,
  • odporúča sa pri problémoch s pečeňou i žlčníkom,
  • je účinný na zápaly,
  • pre ženy sa odporúča počas menštruácie či v období klimaktéria,
  • vnútorne i zvonku pomáha na hemoroidy,
  • využíva sa na ošetrenie opuchov, pomliaždenín a drobných rán

Čaj z ľubovníka bodkovaného na upokojenie i podporu spánku

Ľubovník bodkovaný môžete zohnať v rôznych formách. Najviac žiadaný je však ľubovníkový čaj, ktorý môžete popíjať po dúškoch pred spaním, avšak pozor, nie je vhodný na dlhodobé užívanie. Čaj si pripravíte tak, že 1 lyžičku sušeného ľubovníka dáte variť do šálky vody. Povarte 5 minút a následne pridajte sladidlo.

Neprehliadni: TOP bylinky pre znamenie horoskopu KOZOROŽEC: Na reumu, nechty i vlasy

ľubovník bodkovaný čaj

Zdroj: Shutterstock®

Nežiaduce účinky ľubovníka bodkovaného

Ľudová múdrosť hovorí, že na každú chorobu vyrástla v prírode bylina, ktorá ju pomôže vyliečiť. Avšak, treba si tiež uvedomiť, že bylinky nie sú vhodné pre každého a rovnako, že ich nie je možné využívať dlhodobo.

  • Ľubovník bodkovaný sa nesmie kombinovať s antidepresívami!
  • Nesmie sa vnútorne užívať dlhodobo!
  • Nie je vhodné užívať ho pred slnením sa (hrozí spálenie pokožky)!

Ľubovník by tiež nemali užívať tí, ktorí sa liečia na cukrovku, nízky krvný tlak alebo im bola diagnostikovaná peľová alergia. Ľubovník dokonca negatívne ovplyvňuje pôsobenie niektorých liekov, ktoré sa užívajú dlhodobo. Napríklad bolo zistené, že ľubovník neguje účinky niektorých liečiv, ako je napríklad orálna antikoncepcia, antidepresíva, lieky proti migréne, lieky na srdce a pod. Preto o vhodnosti užívania liečiv s obsahom tejto bylinky sa vopred poraďte so svojim lekárom!

Pozri tiež: TOP bylinky pre znamenie horoskopu STRELEC: Zlepšia metabolizmus a podporia pečeň!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní