Kóšer soľ: Počuli ste o nej? Vraj táto je jediná najzdravšia!

ako zdravo soliť

Kuchynská, himalájska alebo morská soľ? Otázka, ktorú rieši nejeden z nás. Každá má svoje plusy aj mínusy. A to, že existuje množstvo ďalších druhov soli rôznej veľkosti či farby nám výber určite neuľahčuje.

 

Pomotáme ti hlavu ďalšou, ktorá začína byť veľmi populárna a prišla k nám spoza veľkej mláky (USA). Svojím prínosom pre ľudský organizmus sa určite nemôže porovnávať s morskou či himalájskou soľou, ale zato pri varení je jednoznačným favoritom.

 

Pôvod hľadaj v židovskej tradícii

Jedlo, ktoré povoľuje Tóra a je pripravené podľa židovského zákona, sa nazýva kóšer. Tento výraz sa dnes používa bežne, niekedy aj v nesprávnom zmysle. Každá kóšer potravina, by mala mať označenie – tzv. kóšer certifikát – ktorý spotrebiteľovi dokáže, že jedlo bolo vyrobené pod dohľadom rabína. My ti predstavíme soľ, ktorá nie je kóšer v tomto zmysle, a napriek tomu sa tak volá!

 

Odporúčame: Nechty na rukách: Aké šokujúce informácie odhalia o tvojej osobnosti?

BUDE ŤA ZAUJÍMAŤ:

Proces spracovania kóšer mäsa sa nazýva kóšerovanie, originálnym názvom melihah. Ide o zbavenie mäsa všetkej krvi, pomocou nasoľovania. Kedysi bola táto príprava mäsa v židovských rodinách bežná, postupom času to prešlo na mäsiara, dnes sa to opäť robí, hlavne v amerických reštauráciách.

 

Mäso, ktoré sa ide kóšerovať by malo byť zo správne zabitého zvieraťa, ktoré je zbavené „zakázaných" častí ako sú krv a končatiny. Pri príprave mäsa na varenie sa hmota na pol hodiny namočí do vody, aby sa póry mohli otvoriť a odtiekla tak prebytočná krv. Mäso sa následne umiestni do prúteného koša, na slamu, alebo na šikmú dosku a husto sa osolí zo všetkých strán. V prípade hydiny by sa telo malo otvoriť a vnútornosti odstrániť predtým, než sa nasolia. Mäso je ponechané v soli asi hodinu, dvakrát sa opláchne a potom sa môže uvariť. Dôvod prečo sa to takto robí je jednoduchý – Tóra zakazuje požívanie zvieracej krvi (mimo rýb).

 

Vyskúšaj: Ako sa pripravuje zemiaková kaša správne? Vyvaruj sa týmto chybám!

Prečo je kóšer soľ výbornou pomocníčkou pri príprave mäsa?

Názov tejto soli pochádza z postupu, pri ktorom sa používa. Nejedná sa o soľ, ktorá je podľa židov kóšer. Kóšer soľ je hrubozrnná soľ, vyrábaná z kryštálikov soli, a hlavný rozdiel medzi ňou a obyčajnou soľou je v jej tvare. Dá sa povedať, že je  menej rafinovaná ako normálna kuchynská soľ, čo znamená, že sa chemicky upravuje menej a obsahuje viac minerálov a stopových prvkov.

 

Má plochý až pyramídový tvar a je väčšia než kuchynská. Práve jej tvar je rozhodujúcim faktorom pri solení, pretože sa lepšie priľne na povrch mäsa a stačí nám použiť menšie množstvo na dostatočné osolenie. Čo sa týka ceny a dostupnosti, v rámci Ameriky je kóšer soľ o niečo drahšia ako kuchynská, a na zopár miestach ju zoženieš aj na Slovensku (jedná sa hlavne o internetové obchody, kde je jej cena okolo 6 eur).

 

Odporúčame: Recept na tradičné domáce šúľance s makom

BUDE ŤA ZAUJÍMAŤ:

Kam s ňou pri varení?

V Amerike je používaná, hlavne kvôli už vyššie spomínanému židovskému rituálu, a teda v jej schopnosti „vyplaviť“ krv z mäsa. Druhým dôvodom, prečo je u šéfkuchárov obľúbená, je jej veľkosť a ľahké uchopenie medzi prsty. Pri varení sa používa hlavne na prípravu mäsa alebo zeleniny, ale je aj súčasťou mnohých receptov na pečenie. Niektorí kuchári uvádzajú, že cesto s kóšer soľou sa dokonca ľahšie mieša!

 

Na záver iba toľko, že i keď máš svoju obľúbenú značku a typ soli, odporúčame vyskúšať aspoň jeden pokrm s touto soľou. Zlepší chuť jedla, či už v praženici, v mäse alebo v koláči.

 

Pozri tiež:  Liečivý čaj lapacho: Jeho skvelé účinky jednoducho musíš poznať!

 


Čo čítajú ostatní na KAMzaKRÁSOU.sk

 
Aká je správna starostlivosť o plachty? Tomuto sa určite vyvaruj!
Lapač snov: Prostá dekorácia alebo magický symbol?
Babské triky na krásne kvetinky: Vďaka tomuto budú ako z katalógu!
Účinky ústnej vody - o týchto si určite nevedela. Pozri, čo dokáže!
Najrýchlejší spôsob šúpania zemiakov? To musíš vidieť!
Zájdené kuchynské utierky – skús tieto lacné triky, ktoré im prinavrátia žiarivosť!
Ako využiť škoricu v domácnosti? 5 nevšedných spôsobov ťa dostane!
Ako môžu vyzerať Vianoce so zvieratami? Bohužiaľ, niekedy aj takto!
Vetranie a čistenie kúpeľne - prečo je dôležité? O tomto ti nik nepovie!
5 chýb, ktoré ťa stoja majland: Návod, ako kúriť šetrnejšie!
Prečo je tuhé mydlo lepšie ako tekuté? Zisti, ako ho všestranne využiť!
Citrón a limetka: Existuje medzi nimi rozdiel? Toto musíš vedieť!
Námraza v chladničke: S týmto trikom ju odstrániš raz a navždy!
Ako umyť okná rýchlo a bez šmúh? Na noviny určite zabudni!
Vianočné tradície nevymreli! 5 vecí, ktoré sa oplatí dodržiavať
Vieš aký je vhodný riad do mikrovlnky? Toto tam nikdy nedávaj!
Babské triky na krásne kvetinky: Vďaka tomuto budú ako z katalógu!
Načo je toto čudo? Naj(ne)potrebnejšie vychytávky do kuchyne
Ako inak využiť ocot? Bod číslo 3 ti ušetrí čas aj nervy po celú zimu!
Ako sušiť bielizeň v byte? Nie je to také jednoduché, ako si myslíš!
Chceš mať oblečenie poskladané ako profík? To musíš vidieť!
Nový Perwoll so zložkou Deo-Tech: Zostaň svieža po celý deň
Ultracitlivé detektory prekonajú múry i veľké vzdialenosti
Čo sa môže recyklovať a čo nie? Pravdepodobne nevieš o všetkom!
Provokatívna farba roka 2018: Sleduj inšpirácie v ultra fialovej!
 

11 komentárov

, ak chcete vložiť komentár. V prípade, že nemáte ešte konto na KAMzaKRÁSOU.sk, môžete si ho zdarma vytvoriť.



02.11.17 11:44 | Daniela Bieliková | karma: 94
zaujímavé, kóšer soľ je pre mňa novinka...

odpovedať

hlasuj plus 0 | 0 hlasuj minus


02.11.17 14:37 | Soňa Kelemenová | karma: 93
uplna novinka... asi by som mala vyskusat jedlo solene touto koser solou... ked to tak vychvalujete

odpovedať

hlasuj plus 1 | 1 hlasuj minus


02.11.17 16:01 | benynka | karma: 94
kupujeme hrubozrnnú soľ ale nevedela som, že aj takáto existuje

odpovedať

hlasuj plus 0 | 0 hlasuj minus


02.11.17 17:34 | Katarína Konečná | karma: 93
počujem prvýkrát

odpovedať

hlasuj plus 0 | 0 hlasuj minus


02.11.17 19:26 | Mária Maxianová | karma: 90
zasa nejaká novinka...

odpovedať

hlasuj plus 0 | 0 hlasuj minus


02.11.17 20:55 | Milka Damašková | karma: 85
Naozaj by ma zaujímalo, ako sa pracuje s takouto soľou, kryštáliky sú v rôznych veľkostiach...či by sa mi podarilo nasoliť mäso rovnomerne..

odpovedať

hlasuj plus 0 | 0 hlasuj minus


02.11.17 22:22 | Monika Červinková | karma: 92
neviem prečo ale myslím že som ju už niekedy aj použila..

odpovedať

hlasuj plus 1 | 0 hlasuj minus


03.11.17 21:07 | Marián Podmanický | karma: neurčená
Zasa novinka z Ameriky. Naša „prešovská“ soľ z čias socializmu bola vždy kvalitná. Dnes je podľa obalu skoro stále rovnaká, ale málokto si všíma, že používame soľ z Rakúska. Prečo hľadať niečo nové? Preto aby si zasa niekto na nás zarobil? Keď majú košér, nech majú, ja si vystačím aj tou z Rakúska.

odpovedať

hlasuj plus 2 | 0 hlasuj minus


04.11.17 16:51 | Ľubica Šťastná | karma: 96
Ešte som o nej nepočula, zaujalo.

odpovedať

hlasuj plus 0 | 0 hlasuj minus


09.01.18 21:33 | Ingrid Štefanová st. | karma: 100
tuto sol ani velmi nepoznam,obcas vyuzivam himalajsku

odpovedať

hlasuj plus 0 | 0 hlasuj minus


02.02.18 14:45 | Darina Božiková | karma: 81
a aký má chemický vzorec?je iný ako u obyčajnej kuchynskej soli?NaCl je u všetkých solí/myslím kuchynských/ rovnaký,či nie?

odpovedať

hlasuj plus 0 | 0 hlasuj minus




Najčítanejšie na KAMzaKRÁSOU.sk

Buď zdravá ako repa: Povieme ti, prečo jesť cviklu oveľa častejšie

23.01.2018 KRÁSA
Buď zdravá ako repa: Povieme ti, prečo jesť cviklu oveľa častejšie

Červená repa, alebo ľudovo, cvikla, nás pomyselne prenáša do čias detstva, kedy nás možno svojou sýtou červenou farbou desila na tanieroch, napríklad v školských jedálňach...

Odteraz už šupky z jablka nebudeš vyhadzovať! Pozri, čo všetko dokážu

29.01.2018 LIFESTYLE
Odteraz už šupky z jablka nebudeš vyhadzovať! Pozri, čo všetko dokážu

Jablká patria medzi tie druhy ovocia, ktorých sa človek nepreje asi nikdy. Sú chutné, šťavnaté, a navyše sa dajú využívať pri pečení chutných dezertov.   Veľa ľudí neobľubuje šupky z jabĺk...

Prečo nikdy neprestať cvičiť? Ak to urobíš, toto sa stane s tvojim telom!

18.02.2018 LIFESTYLE
Prečo nikdy neprestať cvičiť? Ak to urobíš, toto sa stane s tvojim telom!

Stáva sa to aj tým najlepším z nás... Po dlhodobom aktívnom pohybe sa ocitáme v úzkych a jednoducho sa nám prestane chcieť. Beh už zrazu nie je obľúbenou súčasťou dňa a návšteva posilňovne...

Čo je to epsomská soľ? Zázrak, ktorý ti pomôže s mnohými neduhmi!

02.02.2018 KRÁSA
Čo je to epsomská soľ? Zázrak, ktorý ti pomôže s mnohými neduhmi!

Epsomská soľ nie je žiadny výmysel modernej doby. Objavená bola totiž už začiatkom sedemnásteho storočia. Aj napriek tomu nie je veľmi známou surovinou, čo je však veľká škoda...

Vedľajšie účinky zdravého stravovania. O týchto ti povie málokto!

07.02.2018 LIFESTYLE
Vedľajšie účinky zdravého stravovania. O týchto ti povie málokto!

S príchodom nového roka si dávame množstvo predsavzatí. Mnohí z nás dúfajú, že nový rok bude pre nich v znamení zdravej stravy. Kým január bol len akýmsi skúšobným mesiacom...

Geniálne kuchynské triky: Šetria čas a vyhneš sa neporiadku!

13.02.2018 LIFESTYLE
Geniálne kuchynské triky: Šetria čas a vyhneš sa neporiadku!

Niekedy môže kuchyňa po príprave večere vyzerať skôr ako po boji.   Všade samý riad, špina a neporiadok, ktorého by ste sa najradšej zbavili mihom oka. Máme pre vás naozaj skvelú správu...

Zelený a čierny čaj: Toto sa deje, keď ho piješ vo veľkom množstve!

19.02.2018 LIFESTYLE
Zelený a čierny čaj: Toto sa deje, keď ho piješ vo veľkom množstve!

Všetkého veľa škodí, no otázkou ostáva: čo je veľa a čo je málo? Každý z nás by mal poznať svoju únosnú mieru pri všetkom. To...

Ako správne zohriať kura? Takto zostane chrumkavé a šťavnaté!

27.01.2018 LIFESTYLE
Ako správne zohriať kura? Takto zostane chrumkavé a šťavnaté!

Nie je nič lepšie, než čerstvo upečené kurča s chrumkavou kôrkou. Avšak patrí k tým jedlám, ktoré už ťažko zohrejete na ďalší deň tak, aby bolo stále chrumkavé, a hlavne, aby nebolo vyschnuté...

Rakovina hrubého čreva: Tieto faktory zvyšujú riziko vzniku ochorenia

28.01.2018 LIFESTYLE
Rakovina hrubého čreva: Tieto faktory zvyšujú riziko vzniku ochorenia

Rakovina hrubého čreva aj rakovina konečníka patria medzi najčastejšie sa vyskytujúce typy zhubných ochorení, a to najmä vo vyspelých krajinách po celom svete...

Bujónové kocky: Aká je realita - používať ich alebo na ne zabudnúť?

26.01.2018 LIFESTYLE
Bujónové kocky: Aká je realita - používať ich alebo na ne zabudnúť?

Bujónové kocky sú v mnohých kuchyniach často používané. Ide totiž o veľmi ľahký spôsob ako zvýrazniť chuť a arómu mnohých jedál, najmä polievok či omáčok...

Toto sú najčastejšie signály chorej pečene. Neignoruj ich!

09.02.2018 LIFESTYLE
Toto sú najčastejšie signály chorej pečene. Neignoruj ich!

Pečeň patrí medzi životne dôležité ľudské orgány. Je zodpovedná za odstraňovanie jedovatých látok z tela, metabolizmus dôležitých látok aj zásobovanie živín...

Prečo konzumovať cibuľu? Odteraz sa od nej staneš závislou!

01.02.2018 KRÁSA
Prečo konzumovať cibuľu? Odteraz sa od nej staneš závislou!

Niekto ju dokáže jesť ako jablko, iní ju neznášajú a majú voči nej averziu a nechuť. Odrádzajúca je hlavne jej aróma, pri ktorej nejeden človek už zaplakal...

Ako vyčistiť záchodovú misu? Rýchlo a jednoducho vďaka tomuto!

24.01.2018 LIFESTYLE
Ako vyčistiť záchodovú misu? Rýchlo a jednoducho vďaka tomuto!

Čistenie toalety môže byť ťažké, že? Škvrny, tvrdá voda a baktérie množiace sa rýchlosťou svetla – to sú vecí, ktorých sa zbaviť je fakt zdĺhavé. A dokonca...

Smrdí to chorobou! Ktorý zápach tela signalizuje vážnu chorobu?

10.02.2018 LIFESTYLE
Smrdí to chorobou! Ktorý zápach tela signalizuje vážnu chorobu?

Za normálnych okolností, ak sme zdraví a nekonzumujeme veľa cesnaku či alkoholu, nemáme žiaden zápach. Presnejšie je neutrálny, niekomu môžeme aj voňať ale určite nesmrdíme...

Je pohár vína denne zdravý? Prekvapí ťa, čo na to hovorí veda!

23.01.2018 KRÁSA
Je pohár vína denne zdravý? Prekvapí ťa, čo na to hovorí veda!

Je pohár vína denne zdravý? Nad touto polemikou si lámu hlavu mnohí z nás. Otvoriť fľašu vínka po náročnom dni v práci alebo neotvoriť? Chodí nám to neustále po rozume a my premýšľame...

Trápi ťa upchatá sprchovacia hlavica? Takto ju vzkriesiš!

11.02.2018 LIFESTYLE
Trápi ťa upchatá sprchovacia hlavica? Takto ju vzkriesiš!

Každá žienka domáca určite mala tú česť spoznať sa bližšie s nepriateľom menom vodný kameň. Vzniká na nereze, na umývadle, ale aj v našej sprche, čo nás možno trápi najviac. Gazdinky, nezúfajte...

.

Aktuálne súťaže


INSTAGRAM

    TÝŽDENNÝ HOROSKOP KRÁSY


    ODPORÚČANÉ ČLÁNKY


    ZDRAVÉ RECEPTY


    ODPORÚČANÉ SLUŽBY

    Salon De Luxe, Bratislava

    Salon De Luxe
    Bratislava

    YOGA MAYA, Ivanka pri Dunaji

    YOGA MAYA
    Ivanka pri Dunaji


    Fandite nám

    TOPlist 1s