Betaglukány v kozmetike zaznamenávajú skvelé účinky: Prečo ich skúsiť?

Betaglukány v kozmetike zaznamenávajú skvelé účinky: Prečo ich skúsiť?

Na internete človek nájde množstvo informácií o tom, čo je pre našu pokožku dobré a čo je zlé. Vyznať sa v tej spleti informácií tak môže byť naozaj mätúce – o to viac, keď sa pozrieme na zložky, ktoré sa v kozmetických prípravkoch nachádzajú. Niektoré sú považované za prospešné a pred niektorými odborníci varujú, pretože môžu priniesť viac škody než úžitku.

Doposiaľ sa za akýsi svätý grál všetkých zložiek obsiahnutých v pleťových prípravkoch, ktoré boli a sú prospešné pre našu pleť, považovala mnohými milovaná a ospevovaná kyselina hyalurónová. Dnes má však veľkú konkurenciu v podobe betaglukánov, ktoré sa postupne dostávajú na výslnie. Ak patríte k majiteľkám citlivej pleti, tak hydratačná, anti-aging a upokojujúca zložka, akou je betaglukán, by vás mala dozaista zaujímať a mali by ste spoznať všetky jej účinky.

betaglukány v potravinách

Zdroj: Shutterstock®

Čo je betaglukán?

Patríte k nadšencom, ktorí majú v obľube kontrolovať zloženie prípravkov? Ak áno, tak vám dozaista niečo hovoria pojmy, ako je kyselina mliečna, kyselina glykolová, AHA kyseliny a pod. Ale viete aj to, čo sú betaglukány? Beta-glukán je formou rozpustnej vlákniny, ktorá sa nachádza v bunkových stenách rastlín, baktérií, kvasiniek a húb. Pravdou je, že betaglukány, resp. betaglukánové doplnky sa už pomerne dlhú dobu používajú na zdravotné a medicínske účely. Predovšetkým na liečbu stavov, ako je vysoký cholesterol, krvný tlak, cukrovka a pod.

Betaglukány používané v kozmetickom priemysle sa získavajú predovšetkým z ovsa, ryže a húb. Používajú sa na opravu kožnej bariéry a buniek v pokožke, na upokojenie podráždenej alebo popraskanej pokožky. Dokonca pomáhajú urýchliť hojenie rán a znížiť zápal v pokožke (vhodné na ošetrenie pokožky s ekzémom alebo dermatitídou).

Mnohé štúdie naznačujú, že betaglukány vykazujú pôsobivejšie výsledky v porovnaní s bežnými zložkami, ktoré sa využívajú v kozmetike. O betaglukánoch sa totižto hovorí, že majú skvelé hydratačné vlastnosti, ale tiež aj to, že pomáhajú znižovať začervenanie pokožky a dokonca pomáhajú redukovať vrásky.

Vplyv betaglukánov na pleť

Historicky sa výroba a extrakcia betaglukánov považovala za nákladnú, pričom sa hovorilo, že jeho molekulová veľkosť je príliš veľká na to, aby prenikla ľudskou pokožkou. Avšak v posledných rokoch sa začalo s touto zložkou pracovať priamo v kozmetickom priemysle, vďaka čomu sa na našich trhoch začali objavovať prípravky s jeho obsahom. Výhodou v prvom rade je to, že účinky betaglukánov dokáže oceniť každý typ pleti. Sú totižto bezpečné na použitie na akomkoľvek type pleti, dokonca aj na extrémne citlivej a reaktívnej. Betaglukány majú navrch hlavne vďaka tomu, že obsahujú množstvo antioxidantov. Betaglukány tak:

  • zabraňujú poškodeniu pokožky pri vystavovaní sa slnečnému žiareniu a rovnako pomáhajú predchádzať predčasnému starnutiu pleti,
  • podporujú regeneráciu pokožky, sú nápomocné pri jej obnove a pomáhajú redukovať zápal v pokožke,
  • posilňujú kožnú bariéru tým, že sa dostávajú pod povrch pokožky, kde účinkujú protizápalovo, hydratačne i regeneračne,
  • pôsobia ako prírodné zvlhčovadlo, ktoré v pokožke uzamyká hydratáciu a zabraňujú tak strate vlhkosti v nej,
  • ako sme spomínali, pomáhajú predchádzať starnutiu pokožky, zabraňujú vzniku vrások i ich prehlbovaniu.

Inšpiruj sa: Ako skrotiť vlnitú hrivu? Skús tieto jednoduché účesy pre vlnité vlasy!

hydratačné zložky v kozmetike

Zdroj: Shutterstock®

Ako začleniť betaglukány do pleťovej rutiny?

Ak si vaša pleť vyžaduje extra starostlivosť, neváhajte kozmetiku s obsahom betaglukánov zaradiť do svojej starostlivosti. Stačí si len vybrať rad produktov, ktoré ich obsahujú. Na trhu môžete betaglukány nájsť v prípravkoch, akými sú pleťové séra, masky, čistiace prípravky i samostatné zvlhčovadla.  

S rastúcou popularitou kyseliny hyalurónovej sa môže zdať, že betaglukány nie sú také žiadané a ospevované, avšak je už teraz jasné, že práve tieto zložky postupne kyselinu nahradia. Problémom sú však vyššie náklady na výrobu, čo sa môže v konečnom dôsledku odraziť aj na cenách pleťových prípravkov.

Neprehliadni: Trendy v starostlivosti o pokožku, ktoré budú dominovať v roku 2022


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Anna Vargová 16.04.22 17:23

AV
karma
100.00

Zaujímavý článok. S pojmom Betaglukán som sa ešte nestretla.

  • 0
Odpovedať

Janka Komadova 17.04.22 20:40

karma
-1.00

Rada som si prečítala

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní