Kyselina azelaová – efektívne riešenie viacerých problémov s pleťou?

Kyselina azelaová – efektívne riešenie viacerých problémov s pleťou?

Hoci slovko kyselina v nás môže evokovať niečo nebezpečné, od čoho by sme mali držať ruky preč, nie vždy tomu tak v skutočnosti je. Na kyselinu sírovú by sme si rozhodne mali dávať pozor, no pri kyseline hyalurónovej platí presný opak. Druhá menovaná kyselina je skvelou zložkou v kozmetike, ktorá poskytne pleti dokonalú hydratáciu. A takýchto užitočných kyselín v kozmetických produktoch nájdeme omnoho viac.

Hovorí vám niečo napríklad pojem AHA kyseliny? Medzi ne patrí okrem iných aj kyselina glykolová či mliečna, ktoré sú pre pleť rovnako prospešné. Mimo iného bojujú aj s jemnými vráskami. Ďalším pomocníkom je tiež kyselina salicylová, ktorá je zase pomocníkom pre aknóznu pleť. V nasledujúcom článku sa pozrieme rovnako na jednu z prospešných kyselín, a to takzvanú kyselinu azelaovú. Už ste o nej počuli?

Poznáte kyselinu azelaovú?

Kyselina azelaová predstavuje nasýtenú dikarboxylovú kyselinu, ktorá vo svojej molekule obsahuje deväť atómov uhlíka. Ako izolovaná látka má vzhľad čistého kryštalického prášku bielej alebo žltkastej farby, ktorý je rozpustný vo vode. Hoci je kyselinu azaleovú možné priemyselne vyrobiť, jej viacero zdrojov v prvom rade nájdeme v prírode. Prirodzene sa napríklad vyskytuje aj na povrchu našej pleti.

V prírode ju totiž produkujú napríklad kvasinky Malassezia furfur, ktoré bežne osídľujú povrch kože ľudí a niektorých ďalších cicavcov. Kyselinu azaleovú nájdeme i v pšenici, žite či jačmeni, kde zohráva aj dôležitú úlohu pri ochrane buniek rastlín pred škodlivými patogénmi. Práve zrná spomenutých obilnín boli kedysi využívané i v rámci ajurvédy na riešenie problémov s hyperpigmentáciami na pleti. Až omnoho neskôr sa ukázalo, že zrná sú účinné vďaka spomenutej kyseline.

Pre svoje rôznorodé vlastnosti je kyselina azaleová častou ingredienciou v kozmetických produktoch, avšak obvykle sa nevyužíva kyselina z prírodných zdrojov, ale chemicky vyrobená v laboratóriu. Takto vyrobená kyselina azelaová totižto získava vhodnejšie vlastnosti na využitie v kozmetike, je hlavne stabilnejšia a ľahšie sa kombinuje s inými zložkami. 

Odporúčame: Stoechiol – spoznaj novú revolučnú zložku v kozmetike proti vráskam!

účinky kyseliny azelaovej

Zdroj: Shutterstock®

Aké má kyselina azelaová účinky?

Kyselina azelaová dokáže ovplyvniť zdravie a krásu pleti v mnohých smeroch, dokonca v rámci medicíny našla uplatnenie pri liečbe viacerých kožných problémov. Táto dikarboxylová kyselina má v prvom rade antimikrobiálne a antibakteriálne pôsobenie. To znamená, že na povrchu pokožky či v póroch zamedzuje množeniu baktérií či iných škodlivých mikroorganizmov. Okrem toho má i schopnosť tlmiť zápaly. Pre svoje antibakteriálne a protizápalové vlastnosti je tak účinným pomocníkom v boji proti viacerým kožným problémom, napríklad akné.

Pôsobí totiž aj proti baktériám Propionibacterium acnes či Staphylococcus epidermidis, ktoré sa spájajú i s výskytom akné. Okrem toho pôsobí aj antioxidačne, čo znamená, že bunky kože chráni pred voľnými radikálmi, ktoré bunky poškodzujú a podnecujú ich rýchlejšie starnutie. 

Ďalšie účinky kyseliny azelaovej:

  • podporuje správny metabolizmus a proces obnovy kožných buniek,

  • znižuje nadmerné vylučovanie mazu,
  • čistí mazové žľazy a zmatňuje pokožku,
  • redukuje výskyt čiernych bodiek, znižuje tvorbu papúl a pustúl a urýchľuje hojenie tých existujúcich,
  • znižuje viditeľnosť mazových žliaz,
  • reguluje pigmentáciu kože – pokožku zosvetľuje a bojuje proti pigmentovým škvrnám a iným hyperpigmentáciám,
  • znižuje riziko infekcie a zjazvenia pleti,
  • má jemný exfoliačný účinok, pleť zbavuje odumretých buniek bez podráždenia,
  • reguluje procesy keratózy (chorobného zrohovatenia) pokožky.

Pre ktorú pleť je najvhodnejšia?

Už vyššie uvedené riadky naznačujú, pre ktoré typy pleti je kyselina azelaová najvhodnejšia. V prvom rade je veľkým pomocníkom pre pleť so sklonom k tvorbe akné, vyrážok, čiernych bodiek a pre nadmerne sa mastiacu pleť či pleť náchylnú na zápaly i pleť s rozšírenými pórmi. Všetky spomenuté problémy dokáže vďaka svojim účinkom kyselina azelaová potláčať. Vďaka antibakteriálnemu, protizápalovému a exfoliačnému pôsobeniu udržiava pleť čistejšiu a pomáha predchádzať rozvoju ďalších vyrážok a upchatých pórov, mastnejšej pleti zase poskytne žiaduce zmatnenie. 

Kyselina azelaová je ďalej vhodná na ošetrenie pleti s hyperpigmentáciami, čiže s pigmentovými škvrnami či pozápalovými škvrnami po liečbe akné. Táto kyselina totiž inhibuje pôsobenie enzýmu, ktorý sa podieľa na produkcii melanínu, hlavného pigmentu kože. Zníženie melanínu následne vedie i k zosvetleniu kože. Kyselina azelaová tak rozjasňuje pleť a zjednocuje jej farebný tón.

Avšak kyselina azelaová môže byť užitočná aj pri ďalšom probléme s pleťou, a to pri takzvanej ružovke (rosacea). Rosacea obvykle predstavuje zápalové ochorenie sprevádzané začervenaním kože (erytém), rozšírením drobných žiliek i červenými pupencami (papuly). Kyselina azelaová napomáha prejavy tohto ochorenia zmierňovať. Tlmí zápal a znižuje erytém kože. 

Odporúčame: Pleťové oleje na zimu: Pre každý typ pleti je vhodný iný! Aký si vybrať?

použitie kyseliny azelaovej

Zdroj: Shutterstock®

Ako kyselinu azaleovú používať?

Kyselinu azelaovú dnes možno zohnať i samostatne (hlavne vo forme prášku na výrobu domácej kozmetiky) alebo ako súčasť rôznorodých kozmetických produktov, napríklad pleťových sér, krémov, ale aj masiek. Tieto produkty sú bežne dostupné (obvykle s koncentráciou okolo 10 až 25 %), no koncentrovanejšie produkty sú obvykle dostupné na predpis.

O ich použití sa poraďte s dermatológom, určené sú však predovšetkým na riešenie vážnych problémov s pleťou, ak iné bežnejšie produkty nie sú postačujúce. Použitie kyseliny azelaovej v kozmetike je vo všeobecnosti bezpečné a bezproblémové. Táto kyselina obvykle nespôsobuje podráždenie, je však vhodné vyhýbať sa vzájomnému používaniu nejakých ďalších exfoliantov, ako sú napríklad AHA kyseliny.

Kyselinu azaleovú je naopak vhodné kombinovať napríklad s niacínamidom, či už pri riešení problému s akné alebo hyperpigmentáciami. Táto zložka nespôsobuje po aplikácii zvýšenú citlivosť na slnko, no v rámci prevencie hyperpigmentácií je vhodné pleť chrániť prípravkami s UVA a UVB filtrami. 

Pozri aj: Nezvyčajné masky so slizom či vtáčím trusom – trúfneš si?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

4 komentáre

Veronika Kupcová 18.02.22 11:14

VK
karma
105.00

Používam kórejskú kozmetiku s obsahom tejto kyseliny na škvrny po akné a som zatiaľ veľmi spokojná

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 19.02.22 15:43

JK
karma
100.00

Zas som o niečo múdrejšia

  • 0
Odpovedať

Janka Komadova 17.10.22 20:26

karma
-1.00

Rada som si prečítala

  • 0
Odpovedať

Janka Komadova 13.03.24 20:26

karma
-1.00

Zas som si članok rada prečítala

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní