Ktorý si vybrať pre seba? Najlepšie antioxidanty podľa typu pleti

Ktorý si vybrať pre seba? Najlepšie antioxidanty podľa typu pleti

Starostlivosť o pleť je alfou a omegou, pokiaľ si chceme udržať zdravý a mladistvý vzhľad dlhšiu dobu. Na našu pokožku počas každého dňa pôsobí množstvo nepriaznivých faktorov, ktoré ju vysušujú, prispievajú k tvorbe akné, vrások, pigmentových škvŕn a iných nedokonalostí. A keďže v drogériách môžeme nájsť množstvo prípravkov určených na starostlivosť o pleť od rôznych výrobcov, je ťažké zvoliť to správne pre seba. Odborníci však v tom majú jasno – je lepšie používať aspoň nejakú starostlivosť o pleť než žiadnu.

Počas leta odporúčajú krémy s ochranným faktorom, ktoré chránia pred vplyvom UV žiarenia. V zime je ideálne siahnuť po výživnejších krémoch, ktoré pleti dodajú hydratáciu a zároveň ju ako-tak ochránia pred mrazom.

Ale čo s antioxidantmi? Prečo ich odporúčajú dermatológovia a ďalší odborníci zakomponovať do starostlivosti o pleť?

Pozri aj: Botox na vlasy: Ako vôbec funguje? Možno očakávať objemné vlasy?

Čo sú antioxidanty a ako fungujú?

Antioxidanty vďaka svojej schopnosti chrániť pokožku pred poškodením spôsobeným voľnými radikálmi sú univerzálnym doplnkom každej starostlivosti o pleť. Voľné radikály totižto poškodzujú zdravé bunky pokožky, čím oslabujú kožnú bariéru. Práve antioxidanty posilňujú bunky a kožnú bariéru, čím bránia voľným radikálom, aby ju zničili.

Pozor však aj na ďalšie nástrahy, ktoré negatívne vplývajú na našu pleť. Hovoríme predovšetkým o oxidačnom strese, ale aj o modrom svetle z obrazovky počítača či iných elektronických zariadení. Aj to môže prispieť k predčasným vráskam, strate elastínu, zníženiu vlhkosti, zvýšenej pigmentácii a pod. Antioxidanty sú účinné aj v tomto prípade.

Úlohou antioxidantov je chrániť bunky tým, že im odovzdajú časť svojich elektrónov, aby sa stabilizovali a dokázali odolávať rôznym negatívnym faktorom. Čiže antioxidanty sú akýmsi vypínačom voľných radikálov.

Neprehliadni: Folikulitída: Na pokožke hlavy spôsobuje svrbenie a vypadávanie vlasov. Ako si s tým poradiť?

Najlepšie antioxidanty na trhu

  • VITAMÍN C

Kyselina askorbová je obľúbená pre svoje účinky proti oxidačnému stresu a schopnosti odstraňovať bežné problémy pleti, ako je nerovnomerný tón pleti, drsná štruktúra, jemné vrásky či jazvy po akné. Je vhodný pre všetky typy pleti.

  • VITAMÍN E

V prípade, že je vaša pleť suchá, siahnite práve po tomto antioxidante, ktorý má hydratačné a protizápalové účinky. Vitamín E je predovšetkým známy pre svoje schopnosti zmierňovať podráždenie a citlivosť pleti. V tomto prípade je teda vhodný pre tých, ktorí majú citlivú pleť, sú náchylní na jej začervenanie, šupinatenie a podráždenie.

  • NIACINAMID

Jedna z dvoch hlavných foriem vitamínu B3. Často sa používa na liečbu akné, rosacey, vrásky i pri problémoch s hyperpigmentáciou pokožky. Niacinamid je tiež nápomocný pri posilňovaní kožnej bariéry a zlepšovaní zdravého vzhľadu pleti. Je ideálny pre tých, ktorí bojujú s tvorbou tmavých škvŕn na pokožke či s čiernymi bodkami.

Pomáha pri obnove buniek, stimuluje kolagén a rovnako aj opravuje poškodené DNA. Nie je vhodný pre majiteľov citlivej pleti, nakoľko na ňu môže pôsobiť agresívne. Pre citlivú pleť je vhodný skôr prírodný retinol, ktorým je bakuchiol. Retinol je vhodný pre zrelšiu pleť, ktorá bojuje s vráskami, nakoľko ich pomáha minimalizovať. Rovnako pomáha zmierňovať viditeľnosť pigmentových škvŕn.

Odporúčame: Čo je ALANTOÍN a ako dokáže z neho profitovať naša pleť? Spoznaj jeho účinky


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní