Tip pre ženy po 50tke: Starostlivosť o pleť si vyžaduje zmenu

Tip pre ženy po 50tke: Starostlivosť o pleť si vyžaduje zmenu

Výrok americkej herečky: „celý náš život sa ukazuje na našej tvári a mali by sme byť na to hrdí“, hovorí za všetko. Lauren Bacall jednoducho v tom mala jasno už dávno. Všetky naše radosti i starosti sa dokážu prejaviť na našej tvári. Tak to proste je, príroda to takto zariadila. Každá vráska má svoj význam a bude nám čosi pripomínať. Avšak nie každá dáma, hlavne nie tie v zrelšom veku, chcú, aby ich tvár vypovedala celý ich život pri jednom pohľade do zrkadla.

A to by každú dámu malo priviesť k lepšej a zodpovednejšej starostlivosti o svoj zovňajšok. Aké kroky podniknúť pre minimalizovanie vplyvov starnutia, ako aj na ochranu pleti pred nevyhnutným zubom času? Prinášame vám tie najlepšie tipy na starostlivosť o pleť pre ženy po 50tke.

Základom všetkého je hydratácia a čistenie

Opakovanie je matkou múdrosti a tak si treba každý jeden deň opakovať, že hydratácia je kľúčom k zdravej a žiarivej pleti. Voda totižto vypĺňa pleť zvnútra, vďaka čomu môže na pohľad vyzerať mladšie. Viete, čo sa deje, keď je pleť dehydrovaná? Nastáva u nej tzv. hrozienkový efekt – pokožka sa začne sťahovať, čím sa prehlbujú vrásky.

Okrem pitného režimu je potrebné zamerať sa aj na hydratáciu pleti zvonka. I vonkajšia hydratácia, prostredníctvom hydratačných krémov, pomáha pleti zachovať si jej pružnosť a redukuje vrásky.

K hydratácii sa v rámci starostlivosti o pleť pridáva aj čistenie. Používajte nedráždivý, jemný čistiaci prípravok podľa typu vašej pleti, ktorý z nej nebude zbytočne odstraňovať kožný maz a vysúšať ju.

Pozri aj: Žlté nechty na nohách i rukách signalizujú choroby nechtov: Kedy spozornieť?

starnúca pleť - starostlivosť

Zdroj: Shutterstock®

Peeling aj v zrelom veku?

Popravde, áno, ale s mierou. Exfoliácia je totižto kľúčom k odstráneniu odumretých kožných buniek, ktoré sa hromadia na povrchu pleti. Exfoliácia alebo teda jemné obrusovanie vedie k odhaleniu sviežej pokožky, ktorá sa nachádza pod odumretými bunkami a inými nečistotami, ktoré sa na pleti usádzajú. S peelingom to však nepreháňajte. Radšej si doprajte len jemný peeling (v závislosti od typu pleti), a to maximálne raz do týždňa.

Aktívna ochrana pred slnkom

Zrelá pleť toho nepotrebuje veľa, no základom by mal byť kvalitný opaľovací krém alebo krém s SPF ochranným faktorom. SPF pomáha chrániť pleť pred vznikom rakoviny pokožky, no tiež pomáha znížiť účinky starnutia, ktoré slnečné žiarenie spôsobuje. Bez opaľovacieho krému z domu ani na krok!

Podporte pružnosť pleti kolagénom

Kolagén je najväčšou zložkou pokožky. Udržuje pokožku hydratovanú a zároveň silnú i pružnú. Keď starneme, tak jednoducho kolagén strácame. Preto je vhodné zvýšiť jeho príjem už po 25. roku života a obzvlášť v zrelom veku. Kolagén totižto nevplýva pozitívne len na našu pokožku, ale aj na kĺby, šľachy a pod. Medzi potraviny s obsahom kolagénu patria vaječné bielky, ryby, kuracie mäso i bobuľové ovocie. Pre zdravšie a mladšie vyzerajúce JA je vhodné zvážiť aj užívanie kolagénových doplnkov.

Prehodnoťte svoje zaužívané návyky

Ak fajčíte, viete, čo by ste mali spraviť – ihneď prestať. Podľa štatistík je fajčenie hlavným vinníkom predčasného starnutia. Nie je to teda škodlivý zlozvyk len pre naše zdravie, ale i pre našu pokožky. Ani alkohol nie je „neviniatkom“. Alkohol vysáva vlhkosť z pokožky, a tak ju dehydruje, čo si len málokto uvedomuje. Pleť tak môže na pohľad vyzerať mdlo, môže mať sivý nádych a pôsobiť zvetrane.

Zaujme ťa aj: Chemický peeling – ktoré problémy s pleťou zmierni alebo odstráni?

pleťový krém pre zrelú pleť

Zdroj: Shutterstock®

Tip na záver: Čo zrelá pleť potrebuje a čo nie?

  • Vitamíny – ÁNO, prosím! Z vitamínov vaša pleť dozaista ocení v prvom rade vitamín C, ktorý chráni kožné bunky pred starnutím. Okrem vitamínu C vám pri vypínaní pleti pomôže aj kyselina hyalurónová, ktorá zabezpečuje jej hydratáciu zvnútra. V prípade, že je pleť dostatočne hydratovaná, tak je aj na pohľad zdravšia, plnšia a žiarivejšia. Nepodceňujte ani silu vitamínu E a koenzýmu Q10. Vaša pleť dozaista ocení aj zinok.
  • Parfumovaná kozmetika – NIE, ďakujem! Pleť je po 50tke oveľa citlivejšia a tenšia, preto by ste ju zbytočne nemali zaťažovať parfumovanými prípravkami. Môže tak rýchlejšie zareagovať na niektoré látky, ktoré v tom lepšom prípade spôsobia jej začervenanie, v tom horšom zase prispejú k vzniku alergickej reakcie. A to určite nechcete.

Napokon, zastavme sa ešte na chvíľu pri pleťových krémoch či dekoratívnej kozmetike. Aj zvolené a používané produkty dokážu ovplyvniť vzhľad našej pleti. V zrelom veku sa odporúča siahnuť po mastnejších a výživnejších pleťových krémoch, ktoré pleti dodajú väčšiu vlahu. Dermatológovia tiež odporúčajú krémy a prípravky s liftingovými účinkami, ktoré prispejú k vypnutiu pleti. To platí napríklad aj o make-upoch, ktoré by mali byť zároveň obohatené aj o spomínaný SPF faktor. Nepodceňujte ani správnu konzistenciu make-upu – vhodné sú skôr tekuté produkty než tuhé alebo púdrové. Tie pokožku vysúšajú. Na vrásky v okolí očí (stračie nôžky) zvoľte správny očný krém.

Odporúčame: Najlepší DIY prírodný odličovač pre každý typ pleti: Nedáš naň dopustiť!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Katarína Konečná 04.04.22 11:21

KK
karma
105.00

dobré rady nad zlato

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní