Vavrínový olej je prospešný pre naše telo. Ako to? Ako ho využiť?

Vavrínový olej je prospešný pre naše telo. Ako to? Ako ho využiť?

Vavrínový olej má mužnú a korenistú vôňu, vďaka čomu je najpríjemnejšie a najvhodnejšie používať ho počas jesene a v zime. Výhody tohto oleja sú obrovské a oplatí sa ich poznať, ba dokonca aj vyskúšať. Je vhodné používať ho ako tonikum na rast vlasov alebo na ošetrenie lupín, no má aj mnoho terapeutických vlastností.

Čo je vavrínový olej a z čoho sa vyrába?

Vavrín pravý je oficiálne pomenovanie pre bobkový list, ktorý najčastejšie pridávame do rôznych polievok alebo omáčok na ochutenie. No okrem toho mnohí skúšajú pálenie bobkového listu – je to akýsi rituál, ktorý má pôsobiť upokojujúco a relaxačne na náš organizmus. Pri pálení bobkového listu sa totižto uvoľňujú látky, ktoré pomáhajú zmierniť stres a úzkosť. Tiež pomáhajú prečistiť dýchacie cesty či eliminovať bolesť hlavy. Vavrínový olej je teda známy aj ako olej z bobkových listov, ktorý sa extrahuje z listov destiláciou a čistí sa bezvodným síranom sodným.

Podľa historiek môžeme objaveniu bobkových listov ďakovať náhode. Traduje sa, že španielski objavitelia považovali plody vavrína pravého za alternatívu k čiernemu koreniu, nakoľko jeho čierne plody vyzerali podobne. Pravdou však je, že samotné plody sú jedovaté. Napriek tomu sa z nich vyrába bobkový rum (bay rum), ktorý však nie je vhodný na vnútornú konzumáciu. Odporúča sa na ošetrenie vlasov alebo na zmiernenie bolesti svalov a prechladnutia prostredníctvom obkladov.  

Neskôr sa z bobkových listov začal extrahovať olej, ktorý môže byť použitý ako aróma do jedál, no oveľa častejšie sa využíva pre jeho terapeutické vlastnosti. Dnes je cenený predovšetkým pre jeho antioxidačné účinky.

  • Farba bobkového oleja je sýto jantárová až svetlohnedá.
  • Konzistencia bobkového oleja je riedka až polohustá.
  • Vôňa bobkového oleja je korenistá, miestami sladká pripomínajúca vôňu klinčekov.

Pozri aj: Himalájska soľ v limonáde: Rýchly liek proti migréne, ktorý funguje

olej z bobkových listov

Zdroj: Shutterstock®

Terapeutické vlastnosti bobkového oleja

  • Analgetikum – znižuje pocit bolesti
  • Protiinfekčné účinky – pomáha liečiť infekcie
  • Antireumatické – zmierňuje príznaky súvisiace s reumatickými ochoreniami
  • Antiseptikum – ničí mikróby
  • Spazmolytikum – zmierňuje kŕče a sťahy
  • Nervové účinky – zmierňuje nervové poruchy
  • Insekticídne – odpudzuje hmyz

V bobkovom oleji sú obsiahnuté 2 fenolické zložky, ktoré celému zloženiu oleja dominujú. Sú zodpovedné za jeho silnú arómu, avšak pozor, môžu pôsobiť aj dráždivo, a to predovšetkým na pokožku a sliznice. To sa môže stať v prípade, že ho použijete vo veľkom množstve.

Bobkový olej stimuluje rast vlasov

Vavrínový olej je cenený pre jeho účinky na vlasy a vlasovú pokožku. Medzi jeho najznámejšie účinky patrí stimulácia vlasových korienkov, a teda stimulácia rastu vlasov. Pôsobí protizápalovo, preto sa často používa aj na liečbu problémov s vlasmi či vlasovou pokožkou. Môžete ho používať ako tonikum na podporu rastu vlasov, na riešenie problému s lupinami i pri rýchlo sa mastiacich vlasoch.

Odporúča sa tiež pripraviť si odvar z bobkového listu, ktorý môžete použiť na oplachovanie vlasov. Vlasy tak získajú prirodzený lesk.

Zaujme ťa: Kaki (hurmikaki): Ďalší exotický liek na rakovinu? Prečo ho ochutnať?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

3 komentáre

Ľubica Šťastná 17.10.21 07:19

ĽŠ
karma
100.00

Zaujímavé informácie, vďaka za článok!

  • 0
Odpovedať

Katarína Konečná 19.10.21 08:41

KK
karma
109.00

ešte som o tomto oleji nepočula, ale dnes je na trhu toľko všelijakých olejov, mám čo dobiehať

  • 0
Odpovedať

Mária Maxianová 20.10.21 17:53

MM
karma
100.00

ja pijem odvar z vavrínu pri problémoch s kĺbmi, možno by bolo dobré vyskúšať aj tento olej

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní