Kde všade číhajú baktérie vo fitku? Vyhni sa plesniam a stafylokokom!

Kde všade číhajú baktérie vo fitku? Vyhni sa plesniam a stafylokokom!

Cvičenie v posilňovniach je čoraz populárnejšie na Slovensku i vo svete. Keď sa do fitnes centra konečne dostaneme, úplne si neuvedomujeme, aké veľké nebezpečenstvo v nich na nás čaká. Akokoľvek kvalitné fitko totiž navštevujete, baktériám sa v ňom nevyhnete. Aké baktérie vo fitku číhajú a ako sa vyhnúť nepríjemnej nákaze?

Problém sú ľudia

Ako to už býva, aj tu zlyháva ľudský faktor. Väčšinou však nie na strane posilňovní ale na strane návštevníkov, teda cvičiacich. Určite ste si všimli nespočetné výzvy k dodržiavaniu hygieny aj vo vašom fitnes centre. Vyzývajú vás na osobnú hygienu, ale aj na používanie uteráka na strojoch. Tieto výzvy však mnoho návštevníkov ignoruje, čo vedie k prenášaniu rôznych baktérií po priestoroch a nástrojoch v posilňovni. Lekári sa zhodujú na tom, že pomôcť ubrániť sa pred nákazou tak môže už len vaša vlastná ostražitosť.

Pozri aj: Aviváž – áno či nie? Ako prať športové oblečenie podľa odborníkov?

prevencia nákazy vo fitku

Zdroj: Shutterstock®

Stafylokoky

Na strojoch, činkách a iných náčiniach vo fitku môže na svojho nového hostiteľa čakať stafylokok. Ten sa môže prejaviť rôzne, no vo vážnych prípadoch môže spôsobiť zápal pľúc, no i sepsu, teda otravu krvi, čo je život ohrozujúce ochorenie. Ako sa mu vyhnúť? Aby ste stafylokoka v posilňovni nechytili, mali by ste náčinie pred použitím preventívne poutierať pomocou antibakteriálnych prípravkov, ktoré sú často dostupné priamo vo fitkách. Vyhnite sa kontaktu otvorenej rany na vašom tele s náradím a po dotyku náradí sa nechytajte tváre. Po cvičení sa osprchujte s použitím mydla.

Vírusy

Bradavice, herpes či vzduchom prenosné respiračné ochorenia. Toto všetko môže spôsobiť vírus, ktorý v posilňovni hravo schytáte v prípade, že si nedáte pozor. Ako sa im vyhnúť? V prípade bradavíc nikdy nechoďte bosí vo vlhkých priestoroch šatní teda tam, kde sa sprchujete. Herpesu sa zasa vyhnete tak, že budete zásadne používať vlastný uterák a vyhnete sa priamemu kontaktu s ostatnými spolucvičiacimi. Čo sa respiračných ochorení týka, vyhýbajte sa kašľajúcim či kýchajúcim cvičiacim a ak po nich používate náradie, poriadne ho vydezinfikujte. Dávajte si aj pozor na pitie z pohárov patriacich posilňovni, radšej si prineste vlastnú fľašu na vodu.

plesne z fitka

Zdroj: Shutterstock®

Plesne

Infekcie, ktoré spôsobujú huby nazývame aj plesňové infekcie. Týmto hubám sa darí najlepšie vo vlhkom až mokrom prostredí a dokážu spôsobiť naozaj nepríjemné ochorenia vrátane pásového oparu. Infekcie sa rady umiestňujú aj v oblasti chodidiel. Ako im vyhnúť? V tomto prípade by ste mali spotené veci čo najskôr vyzliecť, vysušiť ich a následne doma oprať pred ďalším použitím. Pomôže aj pravidelné vetranie športovej obuvi po jej použití a prevencia – nikdy nechodiť po priestoroch fitka naboso.

Zaujme ťa: Prečo čili papričky štípu? Zisti o nich všetko potrebné!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Ľubica Šťastná 11.03.20 07:04

ĽŠ
karma
100.00

Pomôcť ubrániť sa pred nákazou môže naozaj len naša vlastná ostražitosť.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní