Ako často upratovať kúpeľňu? Odpoveď odborníkov ťa prekvapí

Ako často upratovať kúpeľňu? Odpoveď odborníkov ťa prekvapí

Kúpeľňa je oázou pokoja a radosti. Proste v nej dokážeme vypnúť asi najlepšie. A aby sme to konkretizovali, tak vo vani sa relaxuje dozaista najlepšie. Horúca voda, sviečky okolo, šumivá bomba vo vode alebo morská soľ, či bylinky sú dokonalou čerešničkou na konci náročného dňa. Ak si do vane vezmete obľúbenú knihu a pohár vínka, je to dokonalé zakončenie každého dňa. Avšak, aby sa vám vo vani relaxovalo najlepšie a v kúpeľni ste sa naozaj cítili príjemne, je potrebné urobiť jednu vec – poriadne ju vyumývať.

Tú sa teda naskytá otázka, ako často čistite kúpeľňu? A vlastne ako často by ste ju mali čistiť?  Hygiena je základ života a platí to úplne vo všetkom. Preto treba vziať na vedomie, že pravidelné čistenie kúpeľne je skutočne nevyhnutnosťou. Ale, ako často kúpeľňu umývať? Odborníci sa zhodli presne!

Odporúčame: Haworthia – ideálny sukulent aj pre zábudlivcov polievania

Čo teda tvrdia odborníci? Ako často čistiť kúpeľňu?

Kúpeľňa je jednou z najdôležitejších miestností v domácnosti. Striedajú sa v nej všetci členovia, pričom rôzne mydlá, šampóny, zubné pasty a iné prípravky tečú dole odtokmi prúdom. Aj to je jeden z dôvodov, prečo ju udržiavať v čistote. Používa sa každý jeden deň a dokonca aj niekoľkokrát za deň. To by malo nabádať k jej každodennému čisteniu. Veru, súhlasíme.

Odborníci dodávajú, že všetky časti kúpeľne je vo všeobecnosti dobré dôkladne vyčistiť aspoň raz týždenne, pretože sa v nej môžu usádzať baktérie, plesne i vodný kameň. V prípade, že sa na to vykašlete a kúpeľňu nebudete čistiť pravidelne, časom si môžete v umývadle či vo vani všimnúť nánosy mydla, šampónov a iných prípravkov, ktoré sa začnú usádzať. Nielenže tento fakt prispieva k neusporiadanej domácnosti, môže negatívne vplývať aj na naše zdravie. Totižto, predpokladá sa, že vírusy môžu na povrchoch v kúpeľni prežiť až týždeň. Čiže, ak sa kúpeľňa neudržiava v čistote a neumýva sa pravidelne, môže to viesť k rozvoju infekcie v organizme a následne aj k prepuknutiu rôznych ochorení.

Čistenie kúpeľne raz týždenne je ideálne, no v tomto prípade majú odborníci na mysli hĺbkové čistenie a upratovanie. Pri upratovaní však nezabúdajte na 2 dôležité veci – vypínač a kľučka na dverách. Na tie sa zabúda najčastejšie a pritom na týchto dvoch veciach sa nachádza najväčšie množstvo baktérií.

Pozri aj: 11 geniálnych tipov a trikov na čistenie kuchyne: Takto sa šetrí čas aj peniaze

Ako to je so sprchou či vaňou?

Je jasné, že sprcha alebo vaňa dostáva denne poriadne zabrať. Je teda samozrejmé, že sa poumývajú po každom použití. Niekedy stačí sprchovací kút či vaňu opláchnuť čistou vodou, no minimálne raz do týždňa je vhodné siahnuť aj po silnejších dezinfekčných prípravkoch, aby ste sa zbavili prípadných zárodkov plesní a baktérií.

Raz týždenne svoju pozornosť upriamte na vodovodné baktérie, na ktorých sa môže usádzať vodný kameň, ale aj na obkladačky, kde sa môže vytvoriť pleseň. Preventívne je vhodné po každom použití sprchy alebo sprchovacieho kútu poutierať povrch suchou utierkou, aby ste predišli tvorbe plesní, ktoré sa vytvárajú vo vlhkom prostredí.

Tip: Pri čistení a upratovaní domácnosti nemusíte automatický siahať po chemických prípravkoch, ktoré sú dostupné v obchodoch. Pokojne využite silu octu, sódy bikarbóny či kyseliny citrónovej. Tieto lacné ingrediencie, ktoré sa využívajú v kuchyni, vďaka svojim účinkom skvelo poslúžia aj pri čistení kúpeľne.

Neprehliadni: Víno - čo s ním, ak ho nedopiješ? Spoznaj ďalšie možnosti jeho využitia!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

3 komentáre

Katarína Konečná 20.09.22 08:54

KK
karma
109.00

To je pravda, vypínač a kľučka na dverách, na to vždy zabúdam.

  • 1
Odpovedať

Janka Komadova 14.10.22 20:40

karma
-1.00

Upratujem každý deň

  • 0
Odpovedať

Hana Tvrdá 01.11.22 20:56

HT
karma
-1.00

Já koupelnu čistím tam dvakrát týdně, i když záchod i častěji, a takový velký úklid dělám jednou týdně o víkendu v celém domě. Je pro mě novinkou, že nejvíce bakterií je na vypínači, ale dává to smysl.. Nedávno jsme pořídili do koupelny konečně vysokou skříňku a to se přiznám, že tu přejedu tak jednou za měsíc.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní