11 geniálnych tipov a trikov na čistenie kuchyne: Takto sa šetrí čas aj peniaze

11 geniálnych tipov a trikov na čistenie kuchyne: Takto sa šetrí čas aj peniaze

Gazdinky trávia v kuchyni množstvo času. Nakŕmiť všetky hladné krky v domácnosti môže byť niekedy náročné, najmä v prípade, že každý chce na obed niečo úplne iné. Následne pohľad na kopu špinavého riadu je viac únavný než samotné varenie či vypekanie maškŕt. Našťastie, triky na čistenie kuchyne sú záchranou pre každého, kto túži po čistom priestore na varenie, no zároveň neznáša nekonečné drhnutie všetkého.

Udržiavanie čistoty v kuchyni môže byť prácou na plný úväzok. Veď je potrebné nielenže poumývať a upratať riad po varení, tiež sa treba starať aj o spotrebiče, ktoré nám s varením pomáhajú. Čistenie spotrebičov, kuchynského povrchu, vynášanie smetí, organizovanie kuchyne,... – je potrebné vykonať množstvo úkonov, vďaka ktorým bude kuchyňa žiariť.

Ako však obmedziť rutinné upratovanie kuchyne na minimum a zároveň sa tešiť z čistoty a poriadku? Máme pre vás 11 účinných tipov, ktoré sa oplatí osvojiť si, pretože šetria čas, ale aj peniaze. A v dnešnej dobe veľkej inflácie a nárastu cien sú viac než len vítané.  

Odporúčame: Víno - čo s ním, ak ho nedopiješ? Spoznaj ďalšie možnosti jeho využitia!

1. Parné čistenie mikrovlnnej rúry

Nezodrite si ruky pri drhnutí mikrovlnnej rúry. Poďte na to s rozumom a najskôr pomôžte špine, aby sa uvoľnila. To znamená, že by ste mali do mikrovlnky vložiť nádobu s vodou a plátkami citróna. Mikrovlnnú rúru následne zapnite na niekoľko minút, aby sa uvoľnili všetky odolné nečistoty. Následne ju už len pretrite hubkou na riad alebo bavlnenou handrou.

2. Octom proti vodnému kameňu v kanvici

Ako vyčistiť rýchlovarnú kanvicu a zbaviť sa vodného kameňa, ktorý sa v nej usadil? Existuje množstvo trikov s kyselinou citrónovou či sódou bikarbónou. Šikovné gazdinky však vedia, že aj ocot je rovnako účinný. Síce môže odradiť zápach v byte, ale čistá kanvica za to stojí.

Stačí len ocot naliať do kanvice v pomere 1:1 s vodou a kanvicu zapnúť, aby zovrela. Po zovretí nechajte ocot pôsobiť, až kým vodný kameň nezmizne. Octovú vodu môžete následne prevariť ešte raz a použiť napríklad aj na vyčistenie odtokov či záchoda.

3. Tableta do umývačky vyčistí odtoky

Trápi vás zápach z odtoku umývadla či vane? Panikáriť nemusíte! Siahnite skôr po tablete do umývačky riadu. Položte tabletu na odtok a pustite na ňu horúcu vodu. Ideálne bude, ak ju polejete horúcou prevarenou vodou, aby sa rýchlejšie rozpustila. Tableta odtok vyčistí a zároveň potlačí aj nepríjemný zápach.

4. Ocot, sóda i citrón pre čistú umývačku riadu

Umývačka riadu dostáva poriadne zabrať pri každom cykle. Špinavé taniere a iné riady môžu postupne spôsobiť, že sa z umývačky šíri nepríjemný zápach. Ak si do domácnosti zaobstaráte umývačku riadu, počítajte s tým, že ju bude potrebné občas aj vyčistiť – najmä filter.

A ako umývačku čistiť bez roboty? Na vrchnú poličku prázdnej umývačky riadu vložte nádobu s octom. Spustite umývací cyklus a nechajte ju, nech sa sama vyčistí. Aby ste sa zbavili zápachu, môžete na dno nasypať sódu bikarbónu a spustiť krátky horúci cyklus. Pre zabezpečenie vône z umývačky vložte do nádobky s príborom alebo na vrchnú poličku kôru z citróna. Ten tam pokojne nechajte aj pri naplnení umývačky riadom.

5. Poukladajte na kuchynskú linku noviny

Komu sa chce umývať vrchnú časť kuchynskej linky? Teda vrchnú časť vrchných skriniek v prípade, že ich nemáte až po strop? Asi nikomu, no tá mastnota a prach, ktorá sa na nich usádza nás k tomu núti. Predíďte tomu tak, že na vrch naukladáte staré noviny alebo papier na pečenie. Raz za mesiac alebo aj častejšie ich vymeňte.

Inšpiruj sa: Krotónovec – unikátna izbovka s okrasnými listami v jesenných farbách

6. Olivový olej pre lesklý drez

Videli ste už niekoho potierať kuchynský drez olivovým olejom? Že nie? Tak potom dozaista nikto z vášho okolia nepozná trik a tip pre lesklé umývadlo. Tento trik použite napríklad pri granitovom dreze – nalejte naň niekoľko kvapiek olivového oleja a rozotrite bavlnenou handričkou. Umývadlo sa bude lesknúť a zároveň sa na ňom nebude držať voda, a teda ani usádzať vodný kameň. Olivový olej však používajte striedmo.

7. Rošty v rúre vyčistite cibuľou

Skvelý trik na vyčistenie roštov v grile, ale aj v rúre. Na odolné pripečené pripáleniny použite cibuľu prerezanú na polovicu. Ňou prechádzajte po rošte dovtedy, kým pripálenina nezmizne. Poprípade, namiesto cibule môžete voliť obľúbené namáčanie vo vode zmiešanej s prípravkom na riad. Ide však o zdĺhavejší proces.

8. Zápach z odpadkového koša vyriešia esenciálne oleje

Máte už dosť nepríjemných pachov, ktoré sa šíria z odpadkového koša? Tak v tom prípade siahnite po esenciálnom oleji, ktorého vôňa vám je najpríjemnejšia. Olej nakvapkajte na vatu a tú vložte do koša (pod sáčok). Esenciálny olej prekryje akékoľvek pachy z koša.

9. Pachy v chladničke vyriešia klinčeky a pomaranč

V prípade, že sa z vašej chladničky šíria rôzne pachy, eliminujte ich pomarančom a klinčekmi. Po vyčistení chladničky do nej vložte polovicu pomaranča, do ktorého zapichnete klinčeky. Takto sa z chladničky nebude šíriť zápach, ale príjemná vôňa. Namiesto pomaranča môžete použiť aj citrón.

Pozri tiež: 6 bežných potravín bez dátumu spotreby: Vieš, ktoré to sú?

10. Lesklé sklo vďaka čaju

Silu čaju netreba nikdy podceňovať. Nielenže má pozitívny vplyv na náš organizmus, dokáže byť tiež nápomocný pri sklenených povrchoch. Čaj totižto obsahuje triesloviny, ktoré údajne pomáhajú odstraňovať šmuhy zo sklenených povrchov.

Tento trik môžete využiť pri čistení sklenených dvierok na rúre alebo mikrovlnke. Osvedčil sa tiež pri umývaní okien či zrkadiel. Zalejte čierny čaj vriacou vodou a nechajte ho vylúhovať i vychladnúť. Prelejte ho do fľaše s rozprašovačom a používajte na sklenené povrchy.

11. Na čistenie povrchov z nehrdzavejúcej ocele použite popol

Máte doma krb alebo pec na drevo? Tak v tom prípade zvyšky popola nevyhadzujte, ale využite v domácnosti inak. Totižto čokoľvek z nehrdzavejúcej ocele môžete vyčistiť popolom. Popol stačí zmiešať s vodou a vytvoriť si hustejšiu pastu na odstránenie nečistôt z nehrdzavejúcej ocele.

Zaujme ťa aj: Zdravá desiata do práce či školy – 10 tipov, ktoré si zamiluješ


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

4 komentáre

Beáta Havala 02.11.22 08:42

BH
karma
-1.00

ocot a soda su aj moji pomocnici na cistenie kuchyne, akurat ten smrad z octu potom nie je nic moc

  • 0
Odpovedať

Inga Lodr 07.11.22 08:10

IL
karma
-1.00

ja mam nakuchyne cistiace prostriedky, mam ich niekolko, kazdy je urceny na cosi ine

  • 0
Odpovedať

Linda Nijkl 12.11.22 13:14

LN
karma
-1.00

ja nemam nejako problem vycisit kuchynu, cistim si ju uplne priebezne tak potom nemusim cistit nejku velku spinu

  • 0
Odpovedať

Anna Nusk 16.11.22 08:00

AN
karma
-1.00

citronovou stavou zide z kuchynskej linky snad vsetko, este by som potrebovala nejaky navod ako udrziavat spotrebice ciste

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní