Krotónovec – unikátna izbovka s okrasnými listami v jesenných farbách

Krotónovec – unikátna izbovka s okrasnými listami v jesenných farbách

Mnohé izbové rastliny sú obľúbené práve pre svoje jedinečné okrasné listy. Úplným unikátom je napríklad begónia koralová, ktorá má z vrchnej strany listov bledé bodky a zospodu listov obvykle fialkové sfarbenie. Rôznorodou kresbou na listoch sú známe aj maranty či mnohé druhy z rodu kalatea alebo aglaonéma. 

Ak však milujete jeseň a farby pre ňu príznačné, najlepšou voľbou bude pre vás krotónovec. Práve jeho listy vyzerajú ako jesenná príroda. Ako túto rastlinu s netradičným sfarbením listov správne pestovať? Kde ju v interiéri umiestniť a aké chyby pri starostlivosti nerobiť?

Poznáte krotónovec strakatý?

Krotónovec predstavuje rod tropických trvácich rastlín z čeľade mliečnikovité, ktorý bol prvýkrát popísaný začiatkom 19. storočia. Domovinou týchto rastlín je predovšetkým juhovýchod Ázie, taktiež sever Austrálie. Krotónovce možno charakterizovať ako kríky s kožovitými listami s rôznorodým sfarbením. Niektoré druhy sú naprieč svetom pestované aj ako izbové rastliny, a to hlavne krotónovec strakatý, latinsky Codiaeum variegatum, ktorému sa tiež bežne hovorí krotón.

Tento druh krotónovca sa prirodzene v otvorených lesoch vyskytuje v Indonézii, západných tichomorských ostrovoch aj Austrálii. Vo voľnej prírode dorastá do výšky okolo 3 m, pri pestovaní v interiéri mávajú rastliny nižší vzrast. Vzhľad krotónovca sa líši v závislosti od konkrétneho kultivaru, listy môžu mať odlišné sfarbenie i tvar. Vo všeobecnosti sú listy typicky kožovité a lesklé, ich dĺžka môže dosiahnuť až 30 cm. 

Ich tvar býva kopijovitý alebo vajcovitý, niektoré odrody majú pekne vykrojené listy v tvare huslí. Na listoch sa často striedajú farby jesene, ako červená, ružová, oranžová, žltá i hnedá, taktiež rôzne odtiene zelenej. Rôzne kultivary sa líšia škvrnami či žilkovaním na listoch. Niektoré kultivary majú všetky listy v odlišných farbách, iné majú zase tmavozelené listy s farebným, napríklad žltým žilkovaním. 

Odporúčame: ​Monstera adansonii – drobnejšia príbuzná monstery, ktorá si vás získa

pestovanie krotónovca

Zdroj: instagram.com/asc_garden

Umiestnenie krotónovca v interiéri

Krotónovec strakatý je pomerne náročný na svetelné podmienky. Dostatok svetla, podobne ako pri mnohých iných rastlinách, totiž zabezpečuje krásne vyfarbenie listov. Ak rastlinu umiestnime do tmavšieho interiéru, môže to zvládnuť, no odzrkadlí sa to na jej vzhľade. Preto krotónovec volíme do slnečného bytu alebo domu. Najvhodnejším stanovišťom je miesto s dostatkom jasného a rozptýleného sveta. Dopriať by sme mu mali minimálne 4 až 5 hodín nepriamych slnečných lúčov denne.

Pozor však treba dávať na prudké slnečné žiarenie, ktoré rastline škodí. Dariť sa jej bude na západnom aj východnom okne či v jeho blízkosti, pri pestovaní na veľmi slnečnom južnom okne je vhodné rastline poskytnúť aspoň čiastočné zatienenie, a to hlavne počas leta. Ak rastline raz vyberiete miesto, je vhodné ju následne nepremiestňovať. Krotónovec sa ťažko prispôsobuje novým podmienkam, aklimatizovanie môže trvať dlhší čas, dokonca sa rastlina nemusí už vôbec spamätať. Taktiež môžeme spomenúť, že rastline vadí prievan, čo je tiež vhodné zohľadniť pri výbere miesta. 

Je krotónovec jedovatý?

Pri pestovaní krotónovca je potrebné myslieť na to, že ide o jedovatú rastlinu. Pri výbere miesta v domácnosti preto voľte stanovište mimo dosahu detí a domácich miláčikov. Problémy môže narobiť jedovatá mliečna šťava s obsahom alkaloidov, ktorá z rastliny, respektíve stoniek, vyteká pri poškodení alebo odlomení.

Najmä pri kontakte s pokožkou spôsobuje podráždenie, u citlivejších ľudí vyrážky až pľuzgiere. Preto sa pri manipulácii s rastlinou, napríklad presádzaní, odporúča použiť ochranné rukavice. Pri požití spôsobuje nevoľnosti, podráždenie sliznice, zvracanie či hnačky. 

Hlavné zásady pestovania krotónovca strakatého

  • Teplota – krotónovec je možné pestovať pri bežnej izbovej teplote, pokojne do 26 °C, v zime by teplota v miestnosti nemala klesať pod 16 °C. 
  • Vlhkosť vzduchu – rastlina je náročná na vyššiu vzdušnú vlhkosť, suchý vzduch nie je žiaduci. Listy krotónovca sa pre zvýšenie vlhkosti odporúča pravidelne (aspoň každý druhý deň) rosiť odstátou vodou, a to hlavne počas teplých dní. Zvýšiť vlhkosť tiež pomôže difuzér umiestnený v blízkosti rastliny či miska s kamienkami a vodou, na ktorú krotónovec postavíme. 
  • Zálievka – substrát by krotónovcu nemal nikdy úplne vyschnúť. Počas leta treba rastlinu výdatne a často zalievať, ale zvyšnú vodu treba z podmisky vždy vylievať, aby sme sa vyhli premočeniu koreňov. V zime zálievku obmedzíme a substrát ponechávame len mierne vlhký. 
  • Substrát – ideálny je priepustný hlinitý substrát, používať možno bežný univerzálny substrát na izbové rastliny.
  • Hnojenie – počas vegetačného obdobia, teda od jari do jesene, hnojíme každé dva týždne univerzálnym tekutým hnojivom na izbové rastliny. 
  • Presádzanie – mladé rastliny presádzame obvykle každú jar, staršie rastliny podľa potreby každé dva či tri roky. Keď korene rastliny vyplnia celý kvetináč, presadíme krotónovec do nádoby o trošku väčšej. 

Odporúčame: ​Rozchodník Morganov – unikátna izbovka, ktorú ti bude každý závidieť

krotón

Zdroj: instagram.com/green.plantshops

Ako krotónovec rozmnožiť?

Krotónovec strakatý je možné rozmnožovať vrcholovými odrezkami. Ideálnym obdobím je jar. Odrezky sa následne odporúča nechať zakoreniť vo vode alebo vlhkom piesku. Avšak, proces zakoreňovania v prípade krotónovca býva pomerne zdĺhavý. Podporiť ho možno stimulátorom koreňového systému zo záhradkárstva, ktorý zabezpečí rýchlejší a lepší vývoj koreňov.

Novú rastlinu s bohatým koreňovým systémom je následne vhodné vysadiť do výživnej zeminy. Pri mladých rastlinách následne myslite na dostatočnú vzdušnú vlhkosť. K rozmnožovaniu rastliny sa môžete pustiť napríklad vtedy, keď krotónovec narastie do väčších rozmerov. V tomto prípade sa odporúča podniknúť hlbší rez a odrezky následne použiť na zakorenenie. 

Problémy pri pestovaní krotónovca

  • Zmena farebnosti listov – ak váš krotónovec stráca pekné sfarbenie listov a napríklad veľmi bledne, najpravdepodobnejšou príčinou bude nedostatok slnečných lúčov. Príčinou však môže byť aj nedostatok živín. Výrazné zblednutie listov tiež môže poukazovať na hnilobu koreňov. 
  • Klesanie spodných listov a ich následné padanie – tento jav nastáva hlavne vtedy, keď má rastlina nedostatok svetla. Príčinou tiež býva nedostatočná zálievka. Ak z času na čas odpadne nejaký starší list, ide o bežný jav. 
  • Padanie vrchných listov – často je spôsobené rýchlou zmenou teploty, respektíve nízkou teplotou v miestnosti. 
  • Hnedé škvrny na listoch – pravdepodobne ide o spáleniny od priamych slnečných lúčov. Rastlinu umiestnite ďalej od okna. 
  • Suché hnedé končeky listov – stáva sa to, keď má rastlina suchý vzduch, alebo je nedostatočne zalievaná. 
  • Pomalý rast listov – príčin môže byť mnoho – nedostatok svetla, nedostatok živín, zmena umiestnenia, potreba presadenia.
  • Rastlina nekvitne – dospelé rastliny mávajú drobné kvietky krémovej farby, ktoré sa objavujú začiatkom jesene v hornej časti. V izbových podmienkach však krotónovec kvitne skôr zriedkavo, preto nie je ničím výnimočným, ak vám nevykvitne. 
  • Biele chrobáčiky zospodu listovej stredovej žilky – krotónovec je napadnutý červcami. Listy rastliny je vhodné ošetriť pomocou insekticídneho mydlového roztoku.

Odporúčame: Hnojenie izbových rastlín – ako na to, aby sa rastlinám darilo?

Zdroj úvodných foto: instagram.com/mom.plants, instagram.com/gothamcitybotanicals


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Katarína Konečná 11.09.22 08:43

KK
karma
109.00

Mám doma dva a veľmi sa im darí, nádherne doplnia interiér.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní