Ako skladovať ovocie a zeleninu? Pozor, do blízkosti jabĺk nič nedávaj!

Ako skladovať ovocie a zeleninu? Pozor, do blízkosti jabĺk nič nedávaj!

Ste zvyknutí nakupovať vo veľkom a menej často alebo radšej kupujete toho menej a častejšie? Niekto chodí do obchodu na veľké nákupy a spraví si doma zásoby, aby nemusel do preplnených obchodov chodiť každý druhý deň. Iní si radšej nakúpia toho menej, aby sa zbytočne nič nepokazilo a aby v domácnosti nedochádzalo k plytvaniu jedlom. Veď zero waste domácnosť je to, čo je aktuálne veľmi populárne a trendy.

Určite nám dáte za pravdu, že je lepšie nakupovať v menších množstvách, ktoré sa spotrebujú. No, aby také ovocie či zelenina aj dlhšie vydržali a nedochádzalo k plytvaniu, je potrebné vedieť ich správne skladovať. Ako teda skladovať ovocie a zeleninu v domácnosti? Je vhodné dať všetko do jednej misy a vložiť do chladničky?

ako skladovať jablká a banány

Zdroj: Shutterstock®

Kde skladovať jablká?

Asi najchutnejšie a najviac kupované ovocie, aké existuje. Robieva sa z neho detská výživa, ale ani také jablkové pité nie je zlé. Ale, ako po správnosti jablká skladovať? Ako jedno z mála ovocia by sa malo skladovať v chladničke. Pri izbovej teplote totižto dozrievajú až 6-krát rýchlejšie, v dôsledku čoho môžu zhniť skôr, než ich skonzumujete. A aby aj v chladničke vydržali čo najdlhšie, je vhodné zabaliť ich do novín (každé jablko extra).

Banány do chladničky nepatria ani k jablkám!

V snahe predĺžiť životnosť ich dávame do „fresh“ priehradky v chladničke, no po správnosti by sa v nej skladovať nemali. Popravde, nekamarátia sa ani s jablkami, preto by nemali byť v jednej mise. Jablká totižto vylučujú látky, ktoré urýchľujú dozrievanie banánov.

Ak chcete predĺžiť výdrž banánov, vrch banánu by ste mali obaliť potravinovou fóliou alebo alobalom. Tento trik zaručene funguje! Ba dokonca už v mnohých obchodoch môžete kúpiť práve takto „obalené“ banány.

ako skladovať bobuľové ovocie

Zdroj: Shutterstock®

Kam s drobným ovocím ako sú jahody, maliny či čučoriedky?

Počas leta vyhľadávame práve sezónne ovocie, ktoré je inak po zvyšok roka nedostupné. No ak si nejaké z obchodu prinesiete, tak ho určite nenechávajte v plastovej nádobe, v ktorej ste ho aj kúpili. Namiesto toho ho presuňte do plytkej misky, na spodok ktorej položte papierovú utierku. Tá absorbuje vlhkosť a zabráni hnilobe. Samozrejme, je vhodné utierku vymieňať. Skvelým trikom pre predĺženie výdrže jahôd je ich premiestnenie do sklenenej uzatvárateľnej nádoby.

Čo s brokolicou?

Brokolica sa najčastejšie predáva obalená v potravinovej fólii, no rozhodne ju v nej neskladujte. Vo fólii môže totižto brokolica začať schnúť a hniť. Namiesto toho sa odporúča odrezať kúsok zo spodku a vložiť ju do pohára s vodou. Ak ju teda neplánujete hneď skonzumovať, tak ju ponorte do vody, no nezabudnite vodu každý druhý deň vymeniť.

Odporúčame: Čo je mikrozelenina? Objav jej účinky a spôsoby pestovania aj v byte!

ako skladovať zemiaky a cesnak

Zdroj: Shutterstock®

Ako skladovať zemiaky a cesnak?

Zemiaky a ani cesnak neobľubuje vlhko a ani priame slnečné žiarenie. Zemiaky je ideálne skladovať pri teplote do 8 °C, teda najlepšie im bude v chladnej pivnici. Pre cesnak je ideálne tmavé miesto a pre dlhšiu výdrž je vhodné umiestniť ho do papierového vrecúška. Poprípade môžete cesnak ošúpať a strúčiky vložiť do sklenenej nádoby. Takto pripravený cesnak zalejte olejom a skladujte v chladničke.

Z reďkoviek odstráňte listy!

Reďkovky nie je vhodné skladovať v chladničke s listami a ani so spodnými korienkami. Tie si totižto stále pýtajú vodu a ak ju nedostanú, tak sa reďkovky začnú vysúšať a scvrkávať. Najlepšie teda bude, ak listy aj korienky odrežete a reďkovky vložíte do nádoby vystlanej papierovou utierkou, ktorá je jemne navlhčená. Červená reďkovka takto vydrží dlhšie. 


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

11 komentárov

Katarína Konečná 17.08.21 09:45

KK
karma
109.00

Dobré rady nad zlato. Moja mama mala perfektnú pivnicu, kde skladovala ovocie aj zeleninu, bohužiaľ ja takú pivnicu nemám.

  • 0
Odpovedať

Alžbeta Stanková 18.08.21 08:22

AS
karma
108.00

nemám pivnicu- zemiaky skladujem v chladničke- aj v obchode tak skladujú

  • 0
Odpovedať

Lenka Křižáková 18.08.21 12:58

LK
karma
-1.00

jablká vždy skladujeme v komore každú zimu

  • 0
Odpovedať

Iveta Moravčíková 18.08.21 18:03

IM
karma
100.00

Celkom dobré rady mat taku pivnicu, ako mal dedko tam všetko vydržalo velmi dlho či zemiaky, jablká, mrkva proste všetko

  • 0
Odpovedať

Renáta Mularčíková 18.08.21 21:07

RM
karma
100.00

Dobré rady,super článok,my jablká taktiež skladujeme v komore ,žiadne iné ovocie k nim nedávame ,

  • 0
Odpovedať

Zdenka Sabanošová 18.08.21 22:11

ZS
karma
100.00

Dobré rady. Všetko tak skladujem akurát reďkovku som nevedela.

  • 0
Odpovedať

Elena Švachová 18.08.21 23:48

karma
109.00

Výborné rady.O jablkách som už čítala,že vylučujú vlhkosť a všetko v ich blízkosti prv dozrieva.Prekvapila ma brokolica,že ju treba dať do vody.Nabudúce vyskúšam,lebo ja som ju nechávala v tom obale.

  • 0
Odpovedať

Patrik Podmanický 19.08.21 16:00

PP
karma
96.00

Určite nie každý môže mať kvalitnú pivnicu, ktorá je vhodná naozaj na všetko ovocie či zeleninu, preto je každá dobrá rada drahá. Výborný článok a ak môžem dodať, tak do pivnice so zemiakmi nepatrí drevený súdok s kapustou, lebo v tomto „zemiakovom“ prostredí rýchlo stráca na kvalite a s ním samozrejme aj samotná kapusta.

  • 0
Odpovedať

Marianna Rajniaková 19.08.21 20:45

MR
karma
109.00

ovocie a zeleninu nekupujem vo veľkom, keďže nemám pivnicu a supermerkety sú otvorené aj cez víkendy

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 20.08.21 19:56

JK
karma
100.00

Dobré rady nekupujem veľa ovocia zeleniny

  • 0
Odpovedať

Zuzana Jasna 19.09.21 14:06

ZJ
karma
-1.00

Mám osobnú skúsenosť s umiestnením banánu do chladničky:)

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní