Chladnička pod kontrolou - ako v nej správne skladovať potraviny?

Chladnička pod kontrolou - ako v nej správne skladovať potraviny?
  • 23.05.2023
  • Michaela Kožáková

Bez funkčnej chladničky si nevieme predstaviť prevádzku svojej domácnosti. Tento užitočný spotrebič nám umožňuje mať poruke všetky potrebné potraviny. Vďaka nemu si uložené suroviny a potraviny zachovávajú svoju čerstvosť, chuť a charakteristickú arómu.

Počuli ste už o tom, že nie je jedno, kam potraviny v chladničke ukladáte? Mnohí z nás, najmä po veľkom nákupe, sa riadia pravidlom – kde je miesto, tam to uložím.

Každá potravina či jedlo by mala mať svoje presné miesto. Môže sa však stať, že potraviny sa začnú rýchlejšie kaziť a my sa potom musíme pasovať so zapáchajúcou chladničkou. Ako teda správne skladovať potraviny v chladničke? Čo uložiť do spodných zásuviek alebo do dverí?

Neprehliadni: Umývačka riadu a jej používanie – nerobíš náhodou tieto chyby? Takto ju (ne)vedomky ničíš!

Ako skladovať potraviny v chladničke?

Či už je to mini chladnička, americká chladnička, vstavaná chladnička, starší model alebo moderný spotrebič, každý druh potraviny by mal mať v chladničke svoje miesto.

Je to z toho dôvodu, že v rôznych častiach chladničky je iná vlhkosť a teplota. Mäso, ovocie, zelenina, uvarená strava či nápoje – všetko má svoje miesto. 

Horná časť chladničky

V hornej časti chladničky sa teplota pohybuje okolo 7 – 8 °C. Poličky v tejto časti sú ideálne na skladovanie vína, zvyškov varených jedál, rozbalených potravín, zákuskov či chlebíčkov – jednoducho potravín, ktoré by sme mali čo najskôr skonzumovať.

Stredná časť chladničky

Stredná časť chladničky je určená na uchovávanie jogurtov, syrov, masla, údenín a tiež niektorých druhov ovocia, ako je napríklad melón. Do tejto časti chladničky patria i vajíčka, nie na dvere, ako sme väčšina z nás zvyknutí. Vajíčka totiž vyžadujú stabilnú teplotu a na dverách, ktoré sa často otvárajú, sa teplota neustále mení. 

Spodné zásuvky

Spodná časť chladničky je najchladnejšia. Preto v chladničkách v spodnej časti bývajú špeciálne zásuvky na ukladanie zeleniny, ovocia a tiež boxy na uchovávanie mäsa, mäsových výrobkov a rýb. Dbajte však na to, aby mäso neprišlo do styku s inými potravinami. Najlepšie je, ak je uložené v uzavretých nádobách alebo prikryté potravinovou fóliou.

Dvere chladničky

Dvere chladničky predstavujú najteplejšie miesto. Teplota sa tu pohybuje medzi 10 – 11 °C. V tomto priestore môžete skladovať rôzne nápoje, mlieko či otvorené víno. Vyššie regály sú vhodné na lekvár, horčicu, kečupy či zavárané uhorky

Prečo chladnička pípa?

Takmer všetky modely chladničiek disponujú funkciou zvukového alarmu. Pracuje v prípadoch, keď dvere jednotky zostávajú dlho otvorené alebo nie sú dôkladne zatvorené. Ale niekedy sú situácie, keď z nejakého dôvodu chladnička pípne aj s dobre zatvorenými dverami. Dôvody môžu byť nasledovné:

  • Príliš veľa výrobkov, ktoré boli vložené pri izbovej teplote. Senzor rozpozná túto situáciu ako otvorené dvere a vydá zodpovedajúci signál. Po 5 – 7 minútach sa zvuk zastaví.
  • Nedostatok požadovanej teploty. Pípanie môže trvať jeden deň.
  • Problém môže byť aj veľký mráz v mrazničke, čo je dôvod, prečo teplotný senzor číta nesprávne hodnoty. V tomto prípade stačí zastaviť chladničku a rozmraziť mrazničku.
  • Ak je aktivovaný režim intenzívneho mrazenia. Vtedy je potrebné vypnúť ho.

Občas sa môže stať, že sa z chladničky začnú ozývať aj iné zvláštne zvuky, ako je búchanie, praskanie v chladničke alebo pukanie. Ide o vedľajší efekt tepelnej rozťažnosti materiálov. Chladom sa materiály zmršťujú, a to sa môže prejaviť aj neobvyklými zvukmi. Najčastejšie za ne môže kovový plášť chladničky alebo kovové hrnce, ktoré sú v nej uložené.

Prečo chladnička mrazí?

Ak je vaša chladnička vybavená technológiou proti namŕzaniu (No Frost), nemalo by sa stávať, že vám na stenách chladničky zostane vrstva ľadu. Ak sa tak deje, pravdepodobne sa dopúšťate drobných chyby pri jej používaní.

Namŕzanie totiž spôsobuje zvýšená kondenzácia vlhkosti. Tá môže vzniknúť, keď napríklad chladničku príliš často otvárate alebo do nej dávate ešte teplé jedlá. Aby ste tomuto problému predišli, dávajte jedlá, ako je ovocie, zelenina alebo mäso do zásuvky, kde je vlhkosť regulovaná.

Ak to nepomôže a chladnička aj naďalej namŕza, je možné, že je opotrebované tesnenie. Jeho výmenu zvládnete ľahko sami, bez pomoci odborníka.

Pozri aj: 5 spôsobov ako využiť cesnak v domácnosti - avšak, nie na varenie

Kedy zapnúť novú chladničku?

Po privezení novej chladničky si najprv prečítajte používateľský manuál, aby ste získali všetky informácie o jej funkciách a programoch. Dozviete sa, na aký stupeň nastaviť chladničku, aj všetko o nastavení termostatu chladničky.

Ako dlho po preprave môžete chladničku zapnúť? Tento čas je zvyčajne uvedený výrobcom v dokumentácii k danému modelu spotrebiča. Všeobecne platí, že ak preprava chladničky prebehla nastojato, je vhodné počkať so spustením 2 hodiny.

Pri sťahovaní chladničky naležato počkajte aspoň 24 hodín. Prevozom sa totiž môže olej v kompresore dostať do rúrok chladiaceho okruhu, čo by mohlo kompresor nenávratne poškodiť alebo upchať kapilárne rúrky. Tým, že chladničku necháte dlhšie odstáť, dosiahnete to, že sa kvapalina dostane späť tam, kam má a chladnička vám bude bez problémov fungovať.

Ako často má zapínať chladnička?

Chladničky sú konštruované tak, aby sa kompresor zapol hneď, ako mu termostat oznámi, že teplota v chladenom priestore stúpla nad nastavenú teplotu. Ako často sa bude termostat zapínať, závisí aj od toho, ako si nastavíte vnútornú teplotu. Tú si nastavte podľa obsahu chladničky.

Myslite však na to, že zníženie teploty v chladničke o 2 °C rovná sa zvýšenie spotreby elektrickej energie asi o 15 %. Za optimálnu teplotu v chladničke sa považujú hodnoty v rozmedzí od 0 – 8 °C. 

Koľko wattov má chladnička?

Príkon chladničky sa udáva vo wattoch (W) a vyjadruje, koľko energie spotrebúva pri chode naplno v jednom okamihu. Výkon výrobku ovplyvňuje trieda energetickej účinnosti, celková produktivita, systém odmrazovania a prítomnosť ďalších funkcií. 

Každý model chladničky má iný výkon. Túto informáciu vám prezradí informačná nálepka nachádzajúca sa na každej chladničke.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Janka Komadova 17.08.23 21:18

karma
-1.00

Rada som si prečítala zas som o niečo múdrejšia

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní