Malé deti v domácnosti: 5 vecí, na ktoré si dávať pozor

Malé deti v domácnosti: 5 vecí, na ktoré si dávať pozor

Malé deti, malé starosti. Veľké deti, veľké starosti! Aspoň takto sa to hovorí. Avšak, každé dieťa je radosť a čiastočne aj starosť. Kým sú malinké nepotrebujú nič, len prebaliť, spinkať a papať, postupne je však starostlivosť o ne náročnejšia. Najmä, keď sa začnú plaziť a neskôr aj chodiť. Všetko v domácnosti je prekážkovou dráhou a zároveň aj nebezpečenstvom.

Ako však svoju domácnosť zabezpečiť? Naše domovy sú totižto plné nebezpečných predmetov, klzkých miest a ostrých rohov, pred ktorými by sme mali deti chrániť. Platí, že by ste mali predvídať a byť o krok vpred pred vašimi ratolesťami, aby ste predišli akémukoľvek pádu či inému poraneniu.

Vieme o 5 veciach, ktoré sú pre malé deti v domácnosti pomerne nebezpečné alebo na ktoré si treba dávať veľký pozor.

Pozri aj: Popôrodná depresia u mužov: Aj novopečení oteckovia môžu zažiť baby blues

1. Sklenený nábytok

Sklenené dvere môžu vyzerať dizajnovo a zaujímavo. Avšak, sú viac-menej neviditeľné, čo môže byť pre malé deti veľké nebezpečenstvo. Deti totižto ešte nedokážu veľmi dobre koordinovať svoje pohyby a ovládať telo, preto môžu byť takéto dvere veľkým nebezpečenstvom.

V domácnosti, kde sú deti, je lepšie vymeniť akýkoľvek sklenený nábytok za iný. Žiaden priehľadný konferenčný stolík ani vitríny – radšej voľte niečo drevené alebo z iného materiálu.

2. Biela pohovka

Nebudeme si klamať, vyzerá luxusne. Ale keď sa deti rozhodnú chytiť do rúk fixky či pastelky, už tak luxusne vyzerať nebude. Snehobiele pohovky a kreslá sa pomerne rýchlo stavajú plátnom pre malých nádejných umelcov. Aj také pyré, detská výživa či kaša na pohovke bude umeleckým dielom, ale nie takým, po akom by ste túžili.

Je notoricky známe, že biely nábytok sa čistí ťažšie, preto by ste ho možno mali prehodnotiť. Alebo si aspoň naštudujte tipy a triky, ako čistiť bielu pohovku.

3. Kuchynské spotrebiče

Všetky domáce spotrebiče v domácnosti s malými deťmi by mali byť vybavené detskou poistkou. To platí pre plynové varné dosky, rúry, práčky, umývačky riadu i mikrovlnné rúry. Pri zariaďovaní kuchyne zvážte aj spôsob otvárania skriniek, aby si napríklad deti nechtiac nepricvikli prsty alebo si zo zásuviek nespravili stenu na lozenie.

Odporúčame: Tehotenstvo s trojčatami: Ako sa mení ženské telo týždeň po týždni?

4. Klzké podlahy

Nič pre malých objaviteľov, ktorí sa začínajú stavať na nôžky a nemotornými prvými krokmi sa snažia presúvať z miesta na miesto. Prvé kroky dokážu spraviť rodičom obrovskú radosť. No na klzkej podlahe môže byť akýkoľvek krok pre deti nebezpečný. Voľte preto iný materiál na podlahy, alebo na podlahu položte koberec, nalepte protišmykové pásy a pod.

5. Rohy, okná, lekárnička,...

Nakoniec je najdôležitejšie zabezpečiť aj ostré rohy, aby si deti neublížili (hlavne na všetkých druhoch stolíkov a stolov, ako aj na nízských skrinkách či komodách). Tiež myslíte na všetky chemikálie, ktoré v domácnosti máte i lieky. Uložte ich niekam do výšky a zabezpečte pred deťmi. Myslíte aj na okná i šnúrky na žalúziách. Deti sú zvedavé a rady objavujú, preto nenechajte nič na náhodu a buďte pripravení vopred.

Zaujme ťa aj: Couvade syndróm alebo syndróm tehotného otecka – aké sú príznaky?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Janka Komadova 02.12.22 21:20

karma
-1.00

Pri deťoch musíš mať oči aj v zadu teraz to zažívam pri vnúčatkách

  • 0
Odpovedať

Anna Vargová 03.12.22 22:24

AV
karma
100.00

S obsahom článku môžem len súhlasiť. Môj vnúčik má uz 8 rokov a predsa sa mu podarilo fixkou popísať môj konferenčný stolík a natrhnúť moju koženú sedaciu súpravu. Pri deťoch malých, či väčších musíme byť stále v strehu.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní