Čo nepatrí do detskej izby a spálne podľa Feng Shui a prečo? Inšpiruj sa!

Čo nepatrí do detskej izby a spálne podľa Feng Shui a prečo? Inšpiruj sa!
  • 28.05.2022
  • Darina Veen-Kaššová

Podľa starodávneho čínskeho umenia Feng Shui existujú pravidlá harmonického života, ktoré vysvetľujú ako usporiadaním a zosúladením miestností dosiahnuť v dome harmóniu a rovnováhu. Život v harmonickom prostredí bude prekvitať a prosperovať.

Kamarátka nedávno vyjadrila obavy zo správania svojej dcéry. V poslednom čase sa jej zdalo, že dcérka je čoraz nepokojnejšia a od učiteľov v škole prichádzali znepokojujúce správy. Dievčatko vraj rušilo vyučovanie, bolo nepokojné, dokonca agresívne a zhoršila sa jej schopnosť sústrediť sa. Doma sa s mamou, teda s mojou kamarátkou, neustále hádali. Opýtala som sa, či by som mohla nazrieť do jej izby. Musím priznať, že keď som tam vstúpila, okamžite som sa zarazila. Nebola to veľká miestnosť, to samo osebe nikdy nie je problém. V tomto prípade však izba pripomínala skôr chaotickú pracovňu roztržitého profesora.

Na šiestich metroch štvorcových tu rodina umiestnila nasledovné: posteľ, stôl, kompletné počítačové pracovisko s obrazovkou, klávesnicou, myšou, dvoma reproduktormi, tlačiarňou a kamerou. Ďalej tam stál televízor s kompletným nastavením PlayStation – to sú počítačové hry (pre laikov medzi nami), dve bábiky v životnej veľkosti s topánkami na vysokých podpätkoch a dlhými vlasmi. Detská bicia súprava, rádiobudík a jasno žltý koberec so žiarivými geometrickými obrazcami. Netrvalo to ani 2 minúty, podržala som otvorené dvere a odstúpila som, aby sa matka mohla sama presvedčiť ako izba pôsobí.

„Mne sa z toho všetkého krúti hlava a cítim stres už pri vstupe“ povedala som. Nieto ešte deväťročné dieťa.

Odporúčame: Harmónia a rovnováha prostredia – to je Feng Šuej. Ako začať?

ako zariadiť detskú izbu

Zdroj: Shutterstock®

Čo myslíte, ako vplýva takéto elektronické vybavenie na dieťa? Na jeho pocity, nálady a osobnú energiu? Chápem, že v dnešnej dobe je dôležité, aby sa deti rozvíjali, ale toto bolo priveľa. Namiesto izby, kde by si mohla oddýchnuť a všetky získané dojmy spracovať vlastným tempom, bol tam priestor, ktorý všetko zdesaťnásoboval.   

V ten istý večer sme celé elektronické vybavenie presťahovali do hosťovskej izby a izbu sme premenili na útulnú, dievčenskú, jemnú, hravú a predovšetkým tichú detskú izbu. Rozdiel bol okamžitý a moja kamarátka bola takmer v slzách, keď sa jej dcérka sama od seba pýtala spať o chvíľu skôr.

Či už si to uvedomujeme alebo nie, všetci sme citliví na energiu prostredia okolo nás a vnímame ju. Deti a hlavne bábätká, ktorých neurologický systém sa ešte len vyvíja, sú oveľa citlivejšie na všetky podnety z okolia. Pokojné a útulné prostredie v izbe, harmonické usporiadanie farieb a nábytku môže upokojiť, podporiť a posilniť energiu dieťaťa a pomôcť mu cítiť sa bezpečne, pohodlne a šťastne. Nie je to len o peknom vyzdobení priestoru – ide tu aj o vyjadrenie lásky a starostlivosti o dieťa.

Čomu sa vyhnúť?

Detská izba na strane rušnej ulice alebo hlavnej cesty je menej vhodná, je tam priveľa hluku, množstvo áut a zhonu. Nízke šikmé stropy v izbe môžu dieťatko „ťažiť".  Ak sa šikmému stropu nedá vyhnúť, skúste tam nalepiť svietiace hviezdičky, ktoré žiaria v tme – takto sa dá priestor odľahčiť a „pozdvihnúť“.

Pozri aj5 vzácnych rád Feng Šuej do detskej izby

ako zariadiť spálňu

Zdroj: Shutterstock®

Čo nepatrí do spálne?

Podobné pravidlá platia aj pre dospelých. Spálňa je často jedinou skutočne súkromnou miestnosťou v domácnosti. Je to miesto na oddych, relax, pokojný a dobrý spánok. Feng Shui ponúka množstvo rád a pravidiel ako správne umiestniť posteľ.

Je dôležité udržovať spálňu čo najjednoduchšiu, snažte sa obmedziť nábytok na minimum. Skrine na oblečenie sú, samozrejme, úplne v poriadku. Ak však dávate do spálne viacej nábytku, starostlivo zvážte výber. To isté platí pre farby. Nezabúdajte, že spálňa je priestor, kde chcete relaxovať, oddýchnuť si, načerpať energiu a zotaviť sa po dni plnom výziev. Neodporúčam pestré farby a rušivé vzory. Všetko vyberajte s ohľadom na pokoj, rovnováhu, teplo a lásku. Ak máte spálňu s veľmi výraznými farbami, ako je napríklad jasná červená alebo oranžová, môže to narúšať pokojný spánok.

Je až neuveriteľné, koľko rušivých vecí v spálni u zákazníkov nachádzam. V deviatich z desiatich prípadov je mobilný telefón hneď vedľa vankúša na nočnom stolíku. Súčasťou takého vybavenia býva aj stereo, televízor a rádiobudík. Niekedy vidím v spálni dokonca i činky na posilňovanie, cyklotrenažér a pod posteľou skladisko. 

Rušivé sú aj ostré rohy alebo stropné trámy, ktoré posteľ akoby „rozštiepajú“. Znie to síce dosť drsno, ale tým sa skutočne znižuje zdravé voľné prúdenie energie. Riešenie môže ponúknuť romantická posteľ s baldachýnom.

Zrkadlá v spálni sú podľa tradičných škôl Feng Shui tabu. Príliš veľa kvetov, rastlín a voda sa v spálni takisto neodporúča. Takže žiadna žblnkotavá interiérová fontánka ani voľne stojaca vaňa v spálni. Kôš na bielizeň, odpadky, zimné športové potreby a lyže, veľké knižnice, osamelí Budhovia – tieto veci do spálne nepatria. Vytvorte si zo spálne romantické miesto pre vás a pre partnera, ktoré vyžaruje pokoj, teplo a lásku.

Zaujme ťa aj: Sušené kvety v dome – ÁNO či NIE? Sú zdrojom zlej energie?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní