Potri listy izbových rastlín olivovým olejom a uvidíš, čo sa stane!

Potri listy izbových rastlín olivovým olejom a uvidíš, čo sa stane!

O niektorých druhoch olejov sa hovorí, že sú pre nás škodlivé. Hlavne keď sa používajú na vyprážanie, čím naše pokrmy sú nezdravé a olejom presiaknuté. No na druhej strane sa stretávame aj s prospešnými olejmi, ktorých účinky dokáže oceniť naše zdravie i krása. Rakytníkový olej, šípkový olej, argánový a mnoho ďalších si zaslúži čestné miesto i v kozmetickom kútiku. Ale čo taký olivový olej, o ktorom sa hovorí, že je zdravší než klasický slnečnicový alebo repkový?

Dôležité je siahnuť vždy po kvalitnom olivovom oleji, ktorý by mal spĺňať isté atribúty. Takýto olej však nenájde uplatnenie len v kuchyni, ale aj pri starostlivosti o izbové rastliny. Mnohí odporúčajú použiť olivový olej na potieranie listov izbových rastlín, ale je to najšťastnejšie a prospešné riešenie? Nie je olivový olej v tomto prípade lákadlom pre hmyz a neupcháva „póry“ rastlín, ktoré vďaka tomu nebudú môcť dýchať?

Odporúčame: Domáce hnojivo na izbové rastliny: Využiť môžeš aj ľudský moč!

ako čistiť listy orchidei

Zdroj: Shutterstock®

Ako to je? Môže sa olivový olej používať na kvety?

Popravde, čistý a neriedený olivový olej žiaden pestovateľ neodporúča používať na čistenie listov rastlín, a to kvôli jeho viskozite a hydrofóbnym vlastnostiam. Nakoľko rastliny absorbujú vzduch cez listy a tak následne vytvárajú kyslík, olivový olej môže zablokovať prieduchy. Listy izbových rastlín tak nebudú môcť prijímať vzduch – v dôsledku toho nebudú vytvárať kyslík, ba dokonca sa môže stať, že listy zhnednú a uschnú.

Olivový olej však použiť môžete, ale musí byť v zriedenej forme. To znamená, že je potrebné zmiešať ho s vodou a až tak nastriekať na listy rastlín. Takýmto spôsobom listom dodáte lesk. Poprípade môžete do olivového oleja zriedeného s vodou namočiť utierku a listy pretrieť, čím im rovnako dodáte žiarivý lesk.

Dávajte však pozor, aby ste olivovým olejom nekontaminovali pôdu rastliny. Olivový olej by mohol zabrániť rastline prijímať výživu z pôdy, v dôsledku čoho môže dôjsť k scvrknutiu koreňov a postupnému vyschnutiu celej rastliny.

Ak sa rozhodnete trik so zriedeným olivovým olejom vyskúšať, tak dozaista na orchideách alebo iných interiérových rastlinách s veľkými listami.

starostlivosť o izbové rastliny

Zdroj: Shutterstock®

Olivový olej čiastočne áno, ale mlieko je lepšie!

Ďalší trik, ktorý sa oplatí vyskúšať v prípade, že sa na listoch rastliny nachádza veľké množstvo prachu, je trik s mliekom. Olej síce listom dodá lesk, no na druhej strane je lapačom prachu, nakoľko ide o mastnejšiu tekutinu, na ktorú sa všetko lepí. Na boj s prachom použite roztok pripravený z mlieka a vody v pomere 1:4. Namočte do roztoku handričku a listy pretrite. Prírodné enzýmy v mlieku rovnako dodajú listom lesk a zároveň aj výživu. 

Zaujme ťa aj: Antúria a jej pestovanie: Ako zabezpečiť, aby u teba doma len prekvitala?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Ľubica Šťastná 30.04.22 07:29

ĽŠ
karma
100.00

Rada vyskúšam, vďaka za článok!

  • 0
Odpovedať

Janka Komadova 01.07.22 17:16

karma
-1.00

Určite vyskúšam

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní