Najkrajšie druhy orchideí: Ktoré si nájdu miesto aj u teba doma?

Najkrajšie druhy orchideí: Ktoré si nájdu miesto aj u teba doma?

Už ste u nás mohli nájsť množstvo inšpirácií na rozličné izbové rastliny, ktoré rozhodne skrášlia a zútulnia každý interiér. Predstavili sme vám rôzne druhy Aloe, taktiež nezvyčajné a skutočne jedinečné mäsožravé rastliny i najkrajšie sukulenty. Dnes sa však pozrieme na rastliny, ktoré dozaista môžeme zaradiť medzi najkrajšie kvitnúce izbové rastliny. Reč je o nádherných orchideách. Pojem orchidea pritom neoznačuje rod. Orchideami sú neformálne nazývané krytosemenné rastliny z čeľade vstavačovité, latinsky Orchidaceae. Táto čeľaď zahŕňa až do 1000 známych a popísaných rodov a celé desaťtisíce konkrétnych druhov i ďalšie desaťtisíce kultivarov a hybridov. Skrátka, rozličných orchideí je nespočetné množstvo a je si z čoho vyberať.

Mnohé radíme medzi veľmi obľúbené izbové rastliny, ktorými sa stali hlavne vďaka svojim nádherným pestrofarebným kvetom rôznych tvarov a veľkostí. Niektoré orchidey rastú zo zeme, pričom sa vyskytujú najmä v miernom pásme. Viaceré sú však hlavne epifytické, čiže žijú prichytené svojimi konármi na kmeňoch či v korunách stromov, no nesprávajú sa paraziticky. Ich domovinou sú hlavne oblasti tropického pásma. Orchidey spravidla vyžadujú dostatok rozptýleného svetla a vyššiu vlhkosť. A ktoré z nich si môžu nájsť miesto i v našich domácnostiach? Inšpiráciu nájdete v nasledujúcom článku.

Pozri aj: Neobyčajné izbové rastliny: Jednu z nich musíš mať aj ty!

lišajovec a dendróbium

Zdroj: Shutterstock®

Lišajovec (Phalaenopsis)

Pravdepodobne najznámejšími a u nás i najčastejšie pestovanými orchideami sú zástupcovia z čeľade lišajovec, latinsky Phalaenopsis. Tento rod zahŕňa desiatky druhov. Lišajovce sú charakteristické mäsitými listami, ktoré majú zásobnú funkciu a hlavne nápadnými veľkými kvetmi, ktoré môžu mať priemer pokojne až do 15 centimetrov. Majú rôzne farby, najmä bielu, bledofialovú, purpurovú, žltú, alebo sú dokonca strakaté. Ich domovinou sú dažďové pralesy, no veľmi dobre sa im darí aj v bytových podmienkach. Preto sú také obľúbené. Očarujúce sú druhy Phalaenopsis equestris či Phalaenopsis amabilis, ktorému sa ľudovo hovorí aj orchidea motýľokvetá.

Dendróbium (Dendrobium)

Na obrázku vyššie sa vpravo vedľa lišajovca nachádza zástupca rodu dendróbium, latinsky Dendrobium. Tento rod je veľmi bohatý a svoj pôvod má v Ázii. Pozdĺž celej stonky vytvára rastlina pahľuzy, čím stonka následne dostáva výzor bambusu. Z nich spravidla vyrastajú i kvetné stonky. Kvety sú buď vzpriamené alebo tiež ovísajúce, mávajú bielu, ružovú, červenú i žltú farbu, niekedy sú viacfarebné. Dendróbium obľubuje svetlé stanovište a pravidelné rosenie. Z druhov môžeme spomenúť dendróbium vznešené (Dendrobium nobile) či Dendrobium bigibbum.

vanda a cymbídia

Zdroj: Shutterstock®

Vanda

Vanda (na obrázku vyššie vľavo) je rovnako jedným z rodov rastlín z čeľade stavačovité. Krásnymi druhmi sú vanda belasá, Vanda tricolor či Vanda denisoniana. Rod zahŕňa okolo 50 až 60 druhov epifytických druhov rastlín, ktoré sa pôvodne vyskytovali na Srí Lanke či v Indii. Tieto orchidey majú zväčša mohutný vzrast, často i zdrevnatenú stonku s remeňovitými listami v dvoch radoch. Kvety sú ploché a mäsité, hýria rôznymi kombináciami farieb. Mnohé majú mozaikovitú kresbu, kvety niektorých druhov sú dokonca zelenej, modrej či hnedej farby. 

Cymbídia (Cymbidium)

Vašu domácnosť môže skrášliť i cymbídia, latinsky Cymbidium. Tieto rastliny môžu dorásť až do výšky jedného metra. Majú dlhé remeňovité listy, ktoré vyrastajú z redukovanej hľuzy a dlhé kvetné stvoly. Tieto orchidey vás ohúria vodopádom farebných kvetov, či už bielych, zelenožltých, ružových alebo fialových. Pochádzajú z oblastí od Himalájí až po Austráliu. Darí sa im aj v chladnejšom prostredí. Krásnym druhom z tohto rodu je Cymbidium aloifolium, Cymbidium ensifolium aj Cymbidium floribundum. Cymbídiu môžete vidieť na obrázku vyššie vpravo.

Odporúčame: Najlepší trik, ako vybieliť záclony: Stačí ti len jedná vec!

katleja a črievičkovec

Zdroj: Shutterstock®

Katleja (Cattleya)

Na obrázku vyššie vľavo môžete vidieť zástupcu rodu katleja, latinsky Cattleya. Tento rod zahŕňa opäť zopár desiatok druhov, medzi ktoré radíme napríklad druhy Cattleya walkeriana, Cattleya intermedia či Cattleya nobilior. Tieto orchidey majú menšie i väčšie kvety, ktoré majú prevažne bledšiu alebo naopak tmavšiu fialkovú či ružovú farbu, niekedy majú tiež žlto sfarbený prostriedok. Menšie kvety tvoria bohaté kvetenstvo, tie väčšie bývajú neraz krásne voňavé. Katleja spravidla miluje dostatok slnka a je ju možné pestovať priamo na okne. 

Črievičkovec (Paphiopedilum)

Zástupcovia rodu črievičkovec, latinsky Paphiopedilum, sú veľmi známi a dozaista patria k tým najzaujímavejším orchideám. Črievičkovec môžete vidieť na obrázku vyššie vpravo. Kvety týchto orchideí majú akýsi črievičkovitý tvar a môžu byť v priemere až 10 centimetrov veľké. Majú nápadný pysk, ktorý sa podobá na črievičku. Atraktívny vzhľad rastlín zabezpečuje farebná a tvarová variabilita ich kvetov a taktiež ružice pozdĺžnych remeňovitých listov. Črievičkovcom sa veľmi darí v kôrovom substráte. Do tohto rodu druhy Paphiopedilum insigne či Paphiopedilum callosum.

oncídium a Cambria

Zdroj: Shutterstock®

Oncídium (Oncidium)

Veľmi zaujímavými orchideami sú i rôzne druhy z rodu oncídium, latinsky Oncidium. Jedného zástupcu môžete vidieť aj na obrázku vyššie vľavo. Oncídium je náročné na svetlo. Vytvára spravidla oválne pahľuzy, z ktorých vyrastajú tenké listy, buď jeden či dva. Kvety majú veľmi často hlavne nápadný pysk, sú však rôzne veľké. Niektoré druhy majú kvetov pomenej, iné sú kvetmi priam posiate. Poväčšine majú žltú farbu, rôzne hybridy majú často aj viacfarebné kvety a objavuje sa na nich i oranžová, bordová, biela či červenkastá farba. Krásnymi druhmi sú Oncidium sphacelatum, Oncidium varicosum či Oncidium forbesii.

Cambria

Pojem Cambria neoznačuje síce konkrétny rod, ale ide o obchodný názov pre krížencov medzi viacerými rodmi orchideí, vznikol spojením niekoľkých poddruhov. Tieto rastliny však rovnako radíme do čeľade vstavačovité, čiže Orchidaceae. Vyšľachtené boli koncom 20. storočia. Tieto orchidey razom škrášlia každú miestnosť a upútajú pozornosť návštevy. Majú kvety v červených, hnedých aj fialových tónoch, taktiež v žltej či oranžovej farbe. Mnohé hybridy však majú kvety pestrofarebné alebo nádherne strakaté.

Odporúčame: Domáci roztok na umývanie ovocia a zeleniny: Už žiadne pesticídy!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní