Sebarozvoj s koučkou: Emočná istota a jej nadobúdanie. Prečo je vlastne dôležitá?

Sebarozvoj s koučkou: Emočná istota a jej nadobúdanie. Prečo je vlastne dôležitá?

Niekedy si pomáham pri objasňovaní toho, čo za zložité citové procesy sa v nás odohrávajú, metaforou – sme ako divadlo s dvomi scénami.

Jedna je určená emóciám – to sa deje v divadle tela, a druhá pocitom, čo sa odohráva v divadle mysle. Hovoríte si, či to nie je to isté? Odpoveď mám od amerického vedca Antonia Damasia, ktorý na mnohých štúdiách dokazuje, že emócie (šťastie, smútok, rozpačitosť, hnev…) sú v úzkom slova zmysle zložité súbory chemických a neurónových odpovedí, ktoré vytvárajú funkčnú štruktúru. Z vlastných emócií potom odvodzujeme pocity, ktoré sa odohrávajú už na vedomej úrovni, nielen na úrovni tela.

Pozri aj: Sebarozvoj s koučkou: Ako poraziť stres energiou?

Nadobudnutie emočnej istoty

Zdroj: Shutterstock®

Prečo sa neoplatí potláčať emócie?

To „preskakovanie“ z tela do vedomia nám dáva poriadne zabrať. Pocit potrebuje fyziologický podnet, aby sa stal „surovinou“ a nevyhnutnou podmienkou každého vnímania. Len tak sa dostávame k tomu, že si hovoríme: „Mám taký pocit, že…“ Nadobúdať emočnú istotu, je pre nás ten druh práce, kedy potrebujeme porozumieť emócii, aby sa mohla „vyšvihnúť“ na pocit, ktorý nás povedie…

Preto sa neoplatí emócie odháňať, potláčať, nevyjadrovať, odsúvať, odpratávať, likvidovať…, lebo tak strácame spojenie so svojím telom. Bez tela nefunguje spojenie medzi hlavou a srdcom. A keď sa tí dvaja preťahujú o to, kto z nich velí, vyrábajú nám vnútorný rozpor. Potom sme v nepohode a ťažko sa nám rozhoduje…

Vybrali sme: Sebarozvoj s koučkou: Prečo nedokážeme vyhovieť každému?

Janett Šimková kniha

Zdroj: Shutterstock®


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Ľubica Šťastná 12.06.19 11:10

ĽŠ
karma
100.00

Výborný článok!

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 01.07.19 07:40

JK
karma
100.00

Rada som si prečítala

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní