Anglická záhrada aj u nás doma?! Čo by v nej nemalo chýbať?

Anglická záhrada aj u nás doma?! Čo by v nej nemalo chýbať?
  • 14.05.2021
  • Michaela Kožáková

O výraze anglická záhrada ste už určite počuli. Pravdepodobne sa vám spája s obrovskými upravenými záhradami pri zámkoch a sídlach s nekonečnými trávnatými plochami a kamennými sochami. Čo to vlastne je tá anglická záhrada? Ide o typ záhrady, ktorý sa vyvinul v Anglicku v 18. storočí. Vznikla ako revolta proti architektonickej záhrade, ktorá sa opierala o priame vzory, sochárstvo a neprirodzené tvarovanie stromov. Revolučný charakter anglickej záhrady spočíval v tom, že zatiaľ, čo záhrady predtým presadzovali kontrolu človeka nad prírodou, v novom štýle sa práca človeka považovala za najúspešnejšiu vtedy, keď bola na nerozoznanie od prírody. V anglickej záhrade bola dosiahnutá prirodzenejšia nepravidelná formalita pozostávajúca z trávnatých porastov, trsov stromov a vodných plôch nepravidelného tvaru. 

Trávniky, veľkorysé zmiešané záhony s letničkami a trvalkami, kľukaté cesty a voňavé uličky plné ruží, obrastené múry, pergoly, lavičky zasadené v zelenom zátiší – toto všetko charakterizuje anglickú záhradu. Ako tej svojej dodať prívlastok anglická?

Pozri aj: Panelákový balkón: Ako z neho spraviť najobľúbenejšie miesto v byte?

Kvety

Zdroj: shutterstock

Stavte na rozmanitosť

Vysoké rastliny, nízke, plazivé, biele, fialové či červené – nebojte sa rozmanitosti a vysaďte do vašej záhrady rastliny rôznych veľkostí, tvarov, farieb, ktoré jej dodajú viac prirodzený vzhľad. Kombinujte, hrajte sa, zapojte svoju fantáziu. Rastliny zasaďte podľa toho či majú radi slnečné žiarenie alebo skôr preferujú tieň. Dajte si však pozor, aby ste to neprehnali a vaša záhrada nevyzerala ako bujará rozkvitnutá lúka. Všetko treba s mierou.

Čarovné chodníky

Ak máte v záhrade chodníky, zasaďte okolo nich purpurovú levanduľu, jemné nezábudky, farebné chryzantémy či liečivú echinaceu. Je veľmi praktické mať chodníky. V prípade upršaného počasia sa môžete presúvať po vašej záhrade bez toho, aby ste sa zablatili. A keď ich ešte doplníte kvetmi, tak získate dekoratívny prvok, ktorý bude ozdobou vašej záhrady. 

pergola do záhrady

Zdroj: Shutterstock®

Nezabudnite na pergolu

V anglickej záhrade je len málo vecí magickejších ako pergola. Vybrať si môžete z drevených verzií, elegantných kovových alebo ak ste zručný, môžete si ju vyrobiť i sami. Ide o finančne nenáročný doplnok, ktorý sa dá ľahko nainštalovať a vašu záhradu nádherne oživí a rozjasní. Pergolu nechajte obrásť ťahavými ružami, zemolezom či paviničom. Môžete ňou i opticky rozdeliť vašu záhradu.

Myslite aj vertikálne

V anglických záhradách sa neráta len to, čo rastie na zemi. Nechajte zarásť steny vášho domu, chalupy či kamenné múry divokou vistériou, dekoratívnym brečtanom a vytvorte si tak krásne vertikálne záhrady, ktoré sú skvelým riešením aj v prípade, ak chcete zakryť nepekné prvky vo vašej záhrade.

Sedenie

Zdroj: shutterstock

Záhradné sedenie

Anglické záhrady sú určené na oddych a vychutnávanie si krásy, preto určite do tej svojej umiestnite pohodlné a vkusné záhradné sedenie. Veď aký je lepší spôsob ako obdivovať všetky tie rozkvitnuté zátišia? Drevené či kamenné lavičky, kovové sedenie s neveľkým stolíkom na položenie obľúbenej šálky kávy sa perfektne hodia do zákutí anglickej záhrady.

Neprehliadni: Betónové dekorácie: Oživ svoju záhradu originálnymi kúskami!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Katarína Konečná 15.05.21 09:01

KK
karma
109.00

nádherné, aj ja sa snažím mať na záhrade čo najviac kvitnúcich kvetov

  • 2
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní