Chytá ťa hlad? Máme 4 tipy, ako poraziť večerné prejedanie sa

Chytá ťa hlad? Máme 4 tipy, ako poraziť večerné prejedanie sa
  • 10.11.2018
  • Simona Kostková

Nočné prejedanie je nepríjemným zlozvykom mnohých z nás. Nie je totiž nič príjemnejšie, ako zajesť všetok ten stres či zhon z celého dňa miskou lahodnej zmrzliny či slaninových čipsov. Ale viete, prečo máme vlastne takéto nutkanie či dokonca potrebu? Čítajte ďalej!

Len málo ľudí dokáže začať deň s balíkom čipsov alebo miskou hranoliek a rovnako to je aj počas dňa. Nadmerne mastné či kalorické jedlo nás dokáže totiž vždy poriadne utlmiť a my tak nie sme schopní udržať svoje pracovné tempo. A to si predsa nikto z nás nemôže dovoliť.  No je to jediný dôvod, pre ktorý máme tendenciu prejedať sa práve večer či dokonca v noci?

Môže za to počasie?

Čím sme starší, tým ťažšie sa nám zhadzujú nadbytočné kilá, v porovnaní s tým, ako ľahko nám to išlo „zamladi“. Ale ani tento fakt nás neubráni od večerného mlsania orieškov, arašidov alebo čipsov. O čo náročnejšie je udržať sa na uzde a dať si iba zeleninový šalát, hlavne počas nadchádzajúceho zimného obdobia. Sychravé počasie, skoré stmievanie, môže pôsobiť veľmi depresívne. Ľudia sa cítia oslabení a unavení a to veru nepridáva na dobrej nálade, pozitívnej motivácii, ani to nepodporuje pevnú vôľu. Počas jari či leta, naopak, máme viac energie a snažíme sa čo najrýchlejšie schudnúť.

Ďalším zaujímavým faktom je aj to, že počas leta si volíme ľahšie a sviežejšie jedlá, než počas zimného obdobia, kedy si radšej dáme mastnejšie jedlo, ktoré nás zasýti aj zahreje. Počas leta je navyše k dispozícii väčšie množstvo čerstvého ovocia a zeleniny, po ktorom siahneme počas horúcich dní. Práve to je väčšinou aj hlavným zdrojom energie. V zime nám túto úlohu môžu pomerne ľahko nahradiť jednoduché sacharidy, ktoré nám dodajú okamžitú energiu, ale aj kilá navyše.

Pozri tiež: Všetko o tahini: Toto potrebuješ vedieť skôr, než ju ochutnáš!

prečo sa prejedáme

Zdroj: Shutterstock®

Rada číslo jedna: Zmeňte jedálniček!

To najjednoduchšie, čo môžete pre svoje telo spraviť je to, že zmeníte svoj jedálniček. Nemusíte nutne prejsť na zeleninové šaláty či prísne diéty. Stačí, ak dáte telu presne to, čo potrebuje. To znamená viac zeleniny a ovocia, samozrejme, aktuálna ponuka je oveľa slabšia, ako tá počas leta, ale i tak to skúste. Môžete skúsiť mäso na prírodno s varenou zeleninou či krémové polievky, ktoré vám dodajú potrebné živiny, energiu a aj vás zasýtia a zahrejú. Pamätajte hlavne na to, že hladovanie vám nezaručí krásne krivky, hlavne počas zimy.

Na to, aby sa vám podarila takáto zmena, si musíte uvedomiť jednu vec. Väčšina z nás začne s chudnutím po vianočných sviatkoch, po Novom roku alebo tesne pred letom. Je mimoriadne dôležité, aby ste si vypestovali zdravý životný štýl a jediné, čo môžete meniť podľa jednotlivých ročných období, je aktuálna ponuka v obchode. Ani také zemiakové placky či hamburger nemusia byť vždy iba kalorickým jedlom, dajú sa pripraviť rovnako tak zdravo a chutne.

ako zmeniť jedálniček

Zdroj: Shutterstock®

Rada číslo dva: Cvičiť sa dá aj v snehu

Počas teplých dní sa dá cvičiť hocičo kdekoľvek, či už ide o behanie, plávanie alebo rôzne iné vonkajšie športy. Avšak to isté môžete robiť aj v zime. V minulom článku sme vás už presvedčili o veľkých výhodách práve zimného behania, ktoré nielen buduje dobrú imunitu, ale aj ničí nadbytočné kilá. Platí totiž jedno základné pravidlo – neexistuje zlé počasie, iba zle oblečený športovec. Ak si toto uvedomíte, nebudete mať problém aj v mínusových teplotách vybehnúť na plaváreň či do posilňovne. Nezabudnite, že dobre si zacvičiť môžete aj v pohodlí a teple domova - internet je dnes presýtený videami s vynikajúcimi tipmi na cvičenie v domácom prostredí.

Navyše, na začiatok vám úplne pomôže aj obyčajná prechádzka. Tá rozprúdi krv vo vašom tele, čím v konečnom dôsledku aj zlepší trávenie a vy si tak nebudete musieť dávať pozor na to, či si večer tie čipsy môžete dať alebo nie. Malou radou navyše je, že počas zimy naše telo vynakladá veľa energie na zahriatie a preto sa snažte udržiavať neustále v teple. Postačí, ak si namiesto obyčajných ponožiek dáte hrubšie. I takáto strata energie počas dňa môže smerovať vaše večerné kroky k babkinmu jablkovému koláču! A ak vám to nestačí, zahrňte sa potravinami, ktoré sú nízkokalorické, ale zároveň, ktoré majú povesť termických potravín – dokážu zahriať. Je to napríklad cesnak, zázvor, čierne korenie alebo škorica.

Neprehliadni: Gyrotonic: Nový fitness trend, ktorý ťa dostane svojimi účinkami!

cviky na zimu

Zdroj: Shutterstock®

Rada číslo tri: Doplňte si déčko!

Nejedna vedecká štúdia neustále potvrdzuje vplyv vitamínu D na našu váhu. Práve v zime sme o tento dôležitý vitamín ochudobnení, keďže nás cez deň nezalieva toľko slnečného žiarenia. A pomoc je pritom veľmi jednoduchá a aj chutná. Stačí, ak zvýšite príjem potravín, ktoré sú bohaté na vitamín D a kilá pôjdu dole ako nič. Potraviny, ako ryby, avokádo, vajcia, maslo či mliečne výrobky, sú bohatým zdrojom, ale siahnuť môžete i po preparátoch z lekárne.

na čo je dobrý vitamín D

Zdroj: Shutterstock®

Rada číslo štyri: Spite viac!

Určite to veľmi dobre viete a aj napriek tomu máte problém s dlhším spánkom, no je to taktiež veľmi dôležité. Počas spánku sa naše telo regeneruje, rovnako aj naša myseľ. Ak by ste mali zvýšený deficit spánku, telo na to okamžite zareaguje a to veľmi negatívne. Spomalí sa náš metabolizmus a zvýši sa potreba po jednoduchých sacharidoch, ktoré mu dodajú okamžitú energiu. Práve preto trávime viac času v šuflíku so sladkosťami.

So spánkom a únavou súvisia aj tekutiny. I keď sa môže zdať, že počas zimy sa už toľko nepotíme ako v lete, opak môže byť pravdou. Prekúrené kancelárie či dopravné prostriedky sú ľahkým spôsobom, ako prísť o dôležité minerály. Preto sa nám môže zdať, že sme viac hladní, i keď v skutočnosti sme iba smädní.

Musíš vidieť: Kombucha: Liečivý zázrak alebo len marketingový ťah?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

6 komentárov

Zuzana Szocsova 10.11.18 11:23

ZS
karma
100.00

malokedy odolam ak som vecer hladna, zatial ale sa to na vahe az tak moc neodzrkadluje chvala bohu

  • 0
Odpovedať

Daniela Bieliková 11.11.18 12:25

DB
karma
117.00

celkom dobré rady..

  • 0
Odpovedať

Zdenka Slahučková 11.11.18 23:27

ZS
karma
100.00

Ja akosi neviem zaspať, keď som hladná, takže niečo drobné si musím dať :) Samozrejme nie chipsy a podobné hlúposti.

  • 0
Odpovedať

Helena Povalova 12.11.18 14:08

HP
karma
107.00

Zaujímavé čítanie....

  • 0
Odpovedať

Alena Pagáčová 20.11.18 12:35

AP
karma
-1.00

zaujímavý článok a aj pravdivý...

  • 0
Odpovedať

Ľudmila Sedlická 08.01.19 09:39

ĽS
karma
105.00

Dobré rady....hlavne teraz po sviatkoch,keď sa na nás nalepilo nejaké to kilečko.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní