Kúpeľňa vo vintage štýle: Čo by v nej nemalo chýbať?

Kúpeľňa vo vintage štýle: Čo by v nej nemalo chýbať?
  • 03.04.2023
  • Michaela Kožáková

Retro alebo vintage štýl je populárny už niekoľko rokov a získava si stále viac priaznivcov. Vintage je termín používaný na označenie predmetov spred 20 až 100 rokov. Mnohí si zvykli aj na jeho synonymum – „starý“.

V dnešnej dobe je mimoriadne obľúbenou harmónia miešania a kombinovania klasických vintage kúskov so súčasnými komponentmi či už v interiérovom dizajne alebo v móde.

Atmosféru dávnych čias si môžete i vy preniesť do svojho príbytku pomocou určitých prvkov. Nielen vaša obývačka či kuchyňa môže vyzerať ako vystrihnutá z retro časopisu, ale takisto i vaša kúpeľňa.

Retro kúpeľňa je zaujímavou voľbou, pretože je nadčasová a veľmi útulná. Investíciou do rafinovanej retro výzdoby si môžete byť istí, že ešte nejakú dobu zostane v móde. A vás určite takýto vzhľad len tak skoro neomrzí.

Ak aj vy túžite alebo hľadáte inšpiráciu pre vintage kúpeľne, tak ste na správnom mieste. Ako zariadiť kúpeľňu v štýle vintage a čo by v nej nemalo chýbať?

Neprehliadni: Najkrajšie palmovité rastliny: Vnes do interiéru trochu exotiky!

Tapeta

Zdroj: PINTEREST/studio-mcgee.com

Vintage tapeta do kúpeľne

Kúpeľňa je väčšinou najmenšou miestnosťou v byte alebo dome. So správnou tapetou však môže byť priestorom, ktorý zaujme najviac. 

Pri zapracovaní kvetinových potlačí do malej kúpeľne myslite na rozsah a veľkosť vzorov a kvetov. Veľké výtlačky môžu spôsobiť, že malé miestnosti budú vyzerať ešte menšie. Je lepšie sa držať elegantnejších návrhov, aby ste vytvorili ilúziu väčšieho priestoru.

Či už si zvolíte tapetu do kúpeľne s kvetinovým alebo iným prírodným vzorom, dajte si pozor i na farbu. Tá by mala korešpondovať s farbou vášho kúpeľňového nábytku a doplnkami v kúpeľni. 

Obklad

Zdroj: PINTEREST/m.youtube.com

Vintage obklad do kúpeľne

Ak tapety nie sú vaša šálka kávy, vyskúšajte obklad do kúpeľneOd farebných sklenených mozaík až po klasické obkladačky v modrej, zelenej, bielej alebo pastelovo ružovej farbe – výber je naozaj široký. Keramické či gresové obkladačky (jemná kamenina) dodajú priestorom vašej kúpeľne ten pravý vintage nádych. Určite sa to bude páčiť aj vašej starej mame. 

Vaňa vo vintage kúpeľni

Okrem vintage kúpeľnového nábytku a doplnkov je vaňa nutnosťou. Najideálnejšie je, ak by bola veľká, voľne stojaca a zdobená ornamentálnymi nohami. Klasické slovenské kúpeľne nie sú také veľké ako tie „Pinterest kúpeľne", takže mnohí z nás môžeme len snívať o voľne stojacej vani. Vždy sa však nájde miesto pre obyčajnú vaňu umiestnenú pri stene. Vaňu môžete doplniť závesom, ktorý bude mať estetickú a zároveň i praktickú funkciu.

V malej kúpeľni vo vintage štýle ostáva miesto iba na sprchu. V tomto prípade je dobrým nápadom sprchovací kút. Vintage atmosféru vašej kúpeľne môžete zase podčiarknuť obkladačkami.

Pozri aj: Moderný konferenčný stolík: Nahraď ten klasický trendy kúskom

Záves

Zdroj: PINTEREST/thisisglamorous.com

Vintage doplnky do kúpeľne

Na kúpeľni v štýle vintage je zaujímavé jej vybavenie. Výbornou voľbou je sprchová batéria s dvoma matne čiernymi alebo medenými kohútikmi. 

Finálny vzhľad tvoria dekorácie do kúpeľne. V retro a vintage štýle sú jedným z mnohých dekoratívnych prvkov kovania. Zaobstarajte si tiež zrkadlo v medenom alebo pozlátenom ráme, držiaky na uteráky v podobnom štýle alebo nádoby na drobné predmety. Ak je kúpeľňa veľká, krásny vyrezávaný toaletný stolík so starožitným kreslom môže byť pútavým doplnkom do vašej kúpeľne.

Látky a volány dodajú vašej kúpeľni vintage šarm. Namiesto skrinky pod umývadlo voľte záves. Na steny môžete zavesiť obrazy s kvetmi alebo ovocím. 

Kúpeľňa

Zdroj: INSTAGRAM/bellacasainteriors.ca

Kúpeľňa

Zdroj: INSTAGRAM/the_idle_hands

Retro

Zdroj: INSTAGRAM/sense_of_style_interiors_uk

Retro

Zdroj: INSTAGRAM/yourhomemagazine

Kúpeľňa

Zdroj: INSTAGRAM/maelynbassgriffin

Zdroj foto: úvodná koláž: PINTEREST/houseandgarden.co.uk, PINTEREST/nestingwithgrace.com

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Janka Komadova 04.04.23 21:32

karma
-1.00

Skvelá inšpirácia

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní