7 signálov, že je najvyšší čas sa rozísť!

7 signálov, že je najvyšší čas sa rozísť!
  • 12.12.2023
  • Naomi Maduro

Kedy sa rozísť s partnerom? Ako identifikovať moment, kedy partnerstvo prechádza od zdravého vzťahu ku kríze? Aké signály nám jasne ukazujú, že už pre partnera nie sme prioritou a krach vzťahu je za dverami? Cesta vzťahom je vzrušujúca, no často plná výziev a skúšok. V zdravom vzťahu sa partneri starajú jeden o druhého, vzájomne sa podporujú a pestujú si silné puto.

Napriek tomu môže nastať obdobie, kedy vzťah čelí skúškam, ktoré nás nútia zamyslieť sa či to vzťah ustojí alebo nie. V tomto období je dôležité rozpoznať jasné signály, ktoré naznačujú, že by to bolo lepšie ukončiť. Odhaľujeme vám sedem kľúčových signálov, ktoré ukazujú, že je čas ukončiť vzťah.

Odporúčame: Ako s partnerom zaspávate? Zisti, čo týchto 12 polôh pri zaspávaní naznačuje o vašom vzťahu!

Kedy je správny čas sa rozísť s partnerom a ukončiť vzťah?

1. Toxická komunikácia a nedostatok porozumenia

Toxická komunikácia a nedostatok porozumenia sú dva rôzne, ale často spojené problémy v komunikácii vo vzťahoch medzi ľuďmi. Obe signály sú často prvým znakom toho, že vo vzťahu nie je niečo v poriadku. Toxická komunikácia je spôsob komunikácie, ktorá je deštruktívna, škodlivá a agresívna. Slová sa často stávajú nástrojom spôsobenia bolesti a vytvárania konfliktov. Namiesto toho, aby výmena slov pri občasných konfliktoch bola prostriedkom na porozumenie, tieto slová vám prinášajú nespokojnosť a bolesť. Často sa v nej používajú verbálne útoky, urážky, kritika, manipulácia a kontrola.

Nedostatok komunikácie nastáva, keď ľudia nechápu alebo nesprávne interpretujú informácie. Neskôr to môže viesť k nedorozumeniam a frustrácii. Pokiaľ sa váš vzťah stal nekomunikatívnym a vaše konflikty a hádky sa často opakujú a neviete ich vyriešiť, môže to byť dôvod k rozchodu.

2. Strata dôvery, nečestnosť a nevera

Dôvera je základom každého zdravého vzťahu. Strata dôvery je vo vzťahu veľmi citlivým a zložitým problémom. Môžu ju spôsobiť rôzne faktory ako sú: nedostatok komunikácie, pochybnosti, sklamanie, klamstvá a nevera. 

Máte ten pocit, že vám váš partner niečo tají alebo vám vedome klame v drobnostiach a vyhýba sa odpovediam? Komunikácia vo vzťahu už nie je taká ako na začiatku a vzťah sa blíži k možnému koncu? K tomu môže pribudnúť aj nevera. Tá dokáže spôsobiť obrovský problém vo vzťahu plnom následných pochybností. Nie každý dokáže prekonať práve neveru. V tomto prípade je najvyšší čas sa radšej s partnerom rozísť.

3. Ztrata citov a zanedbávanie potrieb

Ztrata citov a zanedbávanie potrieb vo vzťahu sú dva problémy, ktoré môžu viesť k vážnym problémom a konfliktom v partnerskom vzťahu. Je dôležité podotknúť, že každý vzťah prechádza obdobím zmien a výziev. Ztrata citov voči tomu druhému je situácia, kde sa jeden alebo obaja partneri postupne od seba citovo vzdialujú. To môže zahrňovať nedostatok intímnych a emocionálnych spojení a nedostatok záujmu.

Zanedbávanie emocionálnych potrieb partnera je jasným signálom toho, že vo vzťahu chýba pozornosť a starostlivosť. Zahrňuje to ignorovanie partnerových žiadostí, nedostatok pozornosti alebo znižovanie významu pocitov toho druhého. Ak sa partner k vám stavia s ľahostajným postojom k vašim pocitom a potrebám, je to začiatok straty spojenia medzi oboma partnermi a nastáva zmena vzťahu.

Je to naozaj náročná fáza vzťahu, no ak sa to v čas nerieši, dochádza k tomu, že jeden alebo obe strany navzájom stratia lásku a city. To vedie automaticky k otázke, či zotrvať vo vzťahu alebo rozísť sa.

Mohlo by vás zaujímať: 7 dôvodov, prečo je moderné randenie také divné

4. Agresívne správanie, emočné a fyzické zneužívanie

Agresívne správanie, výbuchy hnevu, slovné či fyzické, ba dokonca aj emočné násilie nie sú v partnerskom vzťahu a ani medziľudským vzťahoch prijateľné. Ohrozujú bezpečnosť a duševné zdravie ľudí v partnerskom živote a ničí základy dôvery a bezpečia vo vzťahu. Agresívne správanie zahŕňa akýkoľvek druh fyzickej, verbálnej alebo emocionálnej agresie voči partnerovi. Vytvára to strach, úzkosť, manipuláciu, kontrolu, nadávky, vyhrážky, ponižovanie a iné formy deštruktívneho chovania.

Často to vedie aj k porovnávaniu a kritike vzťahu dominantnejšieho partnera s tým slabším. V prípade zneužívania by mala byť vaša bezpečnosť a zdravie prioritou a je dôležité jednať! Je to alarmujúci signál nebyť v takomto vzťahu a rozísť sa a nebyť s partnerom. 

5. Rozdielne životné cesty

Rozdielne životné cesty a neúspešné pokusy o obnovenie vzťahu sú faktory, ktoré vedú k rozchodom aj v dlhodobých vzťahoch. Ak sa partneri opakovane pokúšajú obnoviť a napraviť vzťah a každý pokus zlyhá, je to varovanie, že základné potreby už nie sú riešiteľné.

Pokiaľ máte s partnerom úplne odlišné priority, ciele, ambície, hodnoty, finančné problémy a plány do budúcna, je to taktiež závažný signál, že je najvyšší čas sa rozísť. A vydať sa vlastnou cestou.

Tip pre vás: Nové kritérium pre výber partnera? Neuveríš, na toto musíš tiež prihliadať!

6. Netrávite voľný čas spolu

Nedostatočné trávenie voľného času spolu môže byť vo vzťahu potencionálnym problémom, ktorý výrazne ovplyvňuje jeho kvalitu. Voľný čas, ktorý trávite so svojím partnerom je časom, ktorý by mal posilňovať váš vzťah, budovať zážitky a poskytovať príležitosti na lepšie vzájomné spoznávanie sa. Ak to vo vzťahu chýba, je to ďalší signál poukazujúci na nefunkčnosť vzťahu.

7. Prestáva to fungovať v spálni

Problémy v intímnej oblasti, vrátane nedostatočnej sexuálnej aktivity alebo nespokojnosti so sexuálnym životom patria tiež k vážnym signálom. Je dôležité rozprávať sa s partnerom o svojich pocitoch a potrebách. Zlepšiť váš sexuálny život môže otvorená komunikácia a empatia. Ani toto vo vzťahu netreba podceňovať!

Nie je ľahké sa rozhodnúť pre rozchod, preto by ste mali zvážiť všetky okolnosti a dôsledky. Ukončenie vzťahu je veľmi často náročné a obtiažne po emočnej stránke, ale niekedy je to najlepšie rozhodnutie pre oboch partnerov. Ideálne je viesť otvorenú a úprimnú komunikáciu, spomenúť veci, ktoré vám prekážajú a pokúsiť sa spoločne nájsť riešenie. Otvorene komunikovať o svojich hodnotách, očakávaniach, cieľoch a robiť kompromisy.

Pokiaľ však sa váš vzťah blíži ku koncu, je nevyhnutné urobiť to s rešpektom a ohľadom na vašu citlivosť a citlivosť vášho partnera. Pred samotným ukončením vzťahu by ste mali zvážiť všetky okolnosti a dôsledky.

9 rád, ako sa pripraviť na rozchod, čo najlepšie:

  1. Vyberte ten vhodný čas
  2. Nezamlčujte sa pred svojím partnerom a neignorujte ho
  3. Vedome a cielene neubližujte
  4. Vyhnite sa klišé, že chyba je iba vo vás
  5. Nerozchádzajte sa na verejnosti, ale urobte to v súkromí
  6. Pripravte sa na akúkoľvek reakciu vášho partnera
  7. Vyhnite sa rozchodu cez telefón
  8. Vopred si premyslite čo poviete pri rozhovore
  9. ​Nezabudnite na slušnosť a rešpekt

Rozchod vzťahu je veľmi často náročné a obtiažne obdobie po emočnej stránke, ale niekedy je to najlepšie rozhodnutie pre oboch partnerov. Pokiaľ však sa váš vzťah blíži ku koncu, je nevyhnutné urobiť to s rešpektom a ohľadom na citlivosť svojho partnera.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Mária Sivová 13.12.23 09:25

MS
karma
100.00

Múdre rady, aj ked podľa mňa je pri rozchode veľmi ťažké ubrániť sa emociám.

  • 0
Odpovedať

Jana Pelegriniová 17.12.23 15:59

JP
karma
-1.00

Veľa žien ostáva v toxickom vzťahu kvôli deťom a finančnej závislosti od partnera. Tu je každá rada drahá ...

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní