7 dôvodov, prečo je moderné randenie také divné

7 dôvodov, prečo je moderné randenie také divné
  • 05.09.2023
  • Kristína Vait

Rande už dávno nie je o tom, že sa niekomu zapáčite v kaviarni a sa potom celý mesiac odhodláva, že vás pozve na kávu. Všetko to krásne a tajomné sa doslova vytratilo. Ostýchavosť sa nenosí. Ak niekoho oslovíte na ulici, tak na vás prinajlepšom pozerá ako na magora a prinajhoršom na vás zavolá políciu. Dnešné moderné vzťahy a randenie sú niekde úplne inde. 

Moderné pravidlá randenia, kde sa takmer všetko deje online, niekedy pripomínajú sci-fi filmy. Najmä pre všetkých, ktorí sa narodili pred rokom 2000, je to celkom zvláštne. Online zoznamovanie, online randenie, všade samé zoznamky a aplikácie, sľubujú úspech na rande. Spontánne stretnutie sa dnes už nenosí. Tým pádom asi ani láska na prvý pohľad.

Je to celé nejaké zvláštne. Aj keď si to dnešné decká nepripúšťajú, táto rýchla doba a moderné vzťahy sú dosť divné. Prečo a čo všetko vlastne toto moderné randenie zapríčiňuje?

1. Online randenie - často natrafíte na veľmi dotieravých ľudí, ktorých sa potom neviete zbaviť

Za starých čias by s takým človekom nešli von a vyhýbali by ste sa im oblúkom. V dnešnej dobe vás však veľmi ľahko zastihnú všade. Dotieraví chlapi, ale aj ženy sú neznesiteľní. Hlavne ak im jasne vysvetlíte, že nemáte záujem. Poviete si, veď si ich môžete zablokovať. 

To je síce pekné, ale sledovať na sociálnych miestach vás môžu stále. Ak si myslíte, že máte súkromný profil, kto chce, tak sa vie dnes dostať úplne ku všetkému. A to je trochu desivé, nie?

Pozri aj: Šialené! Príťažlivosť sa najnovšie posudzuje podľa vône podpazušia. Robila by si to na prvom rande?

2. Moderné vzťahy sú často úplne falošné

Dnešná doba praje hráčom, podvodníkom a sukničkárom. A to neplatí iba pre chlapov, ale samozrejme aj ženy. Bežný človek sa dnes viac, ako kedykoľvek predtým musí zapodievať notorickými klamármi a hráčmi, ktorí po sebe zanechávajú zlomené srdcia. Veď sa skoro vôbec nemusia snažiť.

Osobné zoznamovanie je pasé, všetko sa dnes deje vďaka online zoznamovacím technológiám. Zoznamovacie technológie zabezpečia okrem iného aj to, že rýchlo a krásne, cez správy vás niekto namotá a po nociach vám vypisuje a potom sa vyparí aj z online priestoru vždy, keď sa mu to hodí. 

Situationship je ďalším krásnym príkladom tejto doby. Byť vo vzťahu, ktorý ani vlastne nie je vzťah, je vizitka dnešného zmýšľania, najmä mladých ľudí. Oddané romantické vzťahy, keď bol človek s jednou osobou, láskavosť a oddanosť, či vernosť vo vzťahu sa dnes veľmi nenosia. Definovanie vzťahu dnes naberá úplne nový rozmer.

3. Trendy v randení spôsobujú aj to, že ľudia nevedia, ako komunikovať

Je to taký paradox. Že človek má  dnes k dispozícii všetky moderné vynálezy na komunikáciu a schopnosť komunikovať sa akosi vytráca. Ľudia postupne strácajú schopnosť vyjadrovať sa noemálne. O správnom vyjadrovaní radšej pomlčíme. 

Aké moderné pravidlá randenia vám idú najviac na nervy? Nám napríklad to, že keď neodpíšete niekomu do pár sekúnd, tak ste "odpísaní", ale keď sa s daným človekom stretnete napríklad na káve, tak si nemáte čo povedať. Je to šialené. Prestávame medzi sebou normálne komunikovať a jediný svet, v ktorom sa cítime dobre, je svet virtuálny.

4. Rýchle rande môže znamenať aj to, že budete počúvať o tom, aké sú ženy komplikované

Rýchle rande je ďalším fenoménom dnešnej doby. Stojí to však za to? Zoznamovanie cez internet je síce rýchle a pohodlné, ale potom ešte aj rýchle rande? Na čo na to rande vlastne chodiť? A stále dookola počúvať iba, aké sme my ženy komplikované a čo všetko od života a od mužov očakávame a tak ďalej.

Po rýchlom rande sa možno ešte stretnete. Prvá schôdzka môže byť fakt sranda. Ale ďalšia už nemusí vôbec prísť. Dnes nemáte záruku v ničom.

Odporúčame: Jazyk lásky podľa zmenenia zverokruhu: Gestá, darčeky či objatia? Čo oceníš najviac?

5. Pravidlá randenia stále znižujú naše štandardy

Niečo očakávate a príde niečo úplne iné. Veľa sklamania a nevydarených rande, spôsobuje okrem iného aj to, že začneme prehodnocovať svoje hodnoty a to, či nemáme laťku nastavenú príliš vysoko. Online svet je už raz taký. Začneme chybu hľadať v sebe. Čo samozrejme niekedy nie je na škodu, ale sebareflexia túto dobu nezmení.

Potom si poviete: A čo je rýchle rande? Nevyskúšam ho aj ja? A možno sa to podarí, ale možno skončíte ešte horšie. Zoznamky a hľadanie lásky novodobým spôsobom je fakt miestami drsné a finálne aj divné. Láska a sex, plus vzťah dvoch ľudí sa stali vecou verejnou a pokiaľ to verejné nie je, tak nie ste "in".

6. Moderné pravidlá randenia nás nútia stále premýšľať

Stále dookola o všetkom premýšľať už nie je filozofovanie. Dnes už je to choroba. Ľudia majú asi príliš veľa času a preto stále dookola premýšľajú nad vecami. Najlepšie nad takými, ktoré nemôžu zmeniť alebo dokážu celý večer riešiť to, ako správne odpísať na správu od nejakého potenciálneho partnera.

Druhá osoba zase netrpezlivo čaká pri telefóne, kedy konečne odpíšete. Na telefonický kontakt môžete rovno zabudnúť. Ten sa obmedzil na rodinu, prácu a najbližších ľudí. Takže človek moderný sa stal otrokom chatov a premýšľania.

Bude vás zaujímať: Počet osamelých nezadaných mužov rastie! Čo je príčinou?

7. Predstieranie, že moderné randenie je v pohode, je na tom to najhoršie

Ak si stále nahovárate, že dnešné chodenie na rande je v pohode, tak ste na tom horšie,ako ste si mysleli. Ale musíme túto dobu žiť. Základom je, nestratiť zdravý rozum a stáť nohami pevne na zemi. Prečo vzniklo rýchle rande? Aby sa možno ten zdravý rozum zachoval aspoň v nejakých aspektoch.

Možno práve to, že stretnete viac ľudí naraz, vám pomôže. A možno zase nie. Spoločné rande, kde máte oporu v kamoške alebo v známej je asi lepším riešením. Nič to. Neodcudzujeme. Stále veríme, že osud zariadi, aby sa správni ľudia, ktorí k sebe patria, našli aj v tejto šialenej dobe. Možno aj na rýchlom rande.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Mária Sivová 05.09.23 09:02

MS
karma
100.00

No, čo som počula z okolia, veru je to tak.

  • 0
Odpovedať

Ľubica Šťastná 06.09.23 08:02

ĽŠ
karma
100.00

Dnešné moderné vzťahy a randenie sú skutočne niekde úplne inde...

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní