„Masterdating" ako nový trend randenia: Podporuje sebarozvoj i nezávislosť

„Masterdating
  • 29.08.2023
  • Kristína Vait

Ak ste tento pojem ešte nepočuli, nič sa nedeje. Momentálne ho veľmi preslávila sociálna platforma TikTok, nie je to však úplne neznámy pojem. "Masterdating" doslova znamená ísť na rande sám so sebou. 

Tento typ randenia vám možno príde zvláštny, prináša však so sebou kopu možností na sebarozvoj. Byť sám vôbec nemusí byť také jednoduché, ako to na prvý pohľad vyzerá. Masterdating vám však pomôže stať sa najlepšou verziou samého seba.

Nástrahy vzťahov, s ktorými si dokážete poradiť

Vzťahy sú veľmi komplikovaná záležitosť. Učia nás s nimi pracovať od útleho detstva. Mnoho ľudí má sa vo svojich vlastných vzťahoch nevyzná a nevedia si rady. To je často spôsobené, že nepoznajú samých seba a nemajú vytvorený kvalitný vzťah sami so sebou. Ak vám to vyznieva veľmi neurčito, ide o ten najdôležitejší vzťah a postoj zo všetkých. 

Od vzťahu, aký máte k sebe, sa ďalej odvíjajú vaše ďalšie vzťahy a ich vnímanie. Masterdating vás naučí, ako byť sám a ako si svoju vlastnú spoločnosť vychutnávať. Umenie byť sám sa stáva v dnešnej dobe ďalším trendom. Niekedy je veľmi ťažké vydržať byť sám, ale na to, aby ste zvládli všetky nástrahy vzťahov, sa to musíte naučiť.

Bude vás zaujímať: Počet osamelých nezadaných mužov rastie! Čo je príčinou?

Masterdating - randenie

Takéto randenie spočíva v tom, že zoberiete samého seba na kávu, na film do kina, či na prechádzku do parku. Učíte sa vnímať, aký vlastne ste a čo sa vám páči a čo zase nie. Je to dokonalá cesta k sebarozvoju.

Ľuďom dáva možnosť sa naozaj dokonale spoznať. Učíte sa tak aj nezávislosť a flexibilitu, ktorá je dnes veľmi potrebná. Svoje šťastie a spokojnosť nepodmieňujete vzťahom alebo randením s inou osobou. To je celým základom masterdatingu.

Odporúčame: Ako urobiť dojem na prvom rande? Čo si muži najviac všímajú?

Nový desivý trend situationship či príležitostné randenie

Masterdating vám pomáha okrem iného aj v tom, aby ste postupom času vedeli nájsť skvelého partnera a budovať si zdravý plnohodnotný vzťah. Tým, že budete vedieť ako vydržať byť sám a budete si vedieť svoju spoločnosť dokonale vychutnať, prinášate do každého vzťahu s iným človekom úplne novú perspektívu.

Nie ste na nikom závislí, nemáte prehnané nároky a máte nábeh na veľmi zdravý a dlhodobý vzťah. Stáva sa z vás partner, akým by ste mali byť. Váš romantický vzťah je potom založený na správnych hodnotách, úprimných citoch a keď už nájdete toho pravého alebo tú pravú, bude to pravdepodobne navždy. Ďalšou výhodou je, že sebareflexiou spoznáte ďalšie zákutia svojej osobnosti a tým sa budete vedieť oveľa jednoduchšie rozhodnúť, kto je pre vás ten správny partner. 

Príležitostné randenie je fajn a môže vám na chvíľu pomôcť vyriešiť napríklad zlomené srdce. Keď však potom zase vhupsnete do vzťahu, bude to stále o tom istom. Preto je lepšou voľbou zostať radšej sám, upratať si veci v hlave a nájsť tú odvahu večerať na verejnosti osamote. Sloboda vo vzťahu k sebe sámemu je skvelý pocit. Nebudete si predsa nič zakazovať a ani sa nemáte komu prispôsobovať.

Viete, aký film chcete vidieť alebo čo si dáte na večeru. Masterdating jednoducho odporúčame všetkým, ktorí sa chcú posunúť z miesta, potrebujú nové zážitky alebo si len myslia, že vo vzťahoch im to príliš nejde. Určite je lepším riešením ako situationship. Kde ste vo vzťahu a vlastne nie ste vo vzťahu.

Pozrite aj: Tipy pre nezadané: Kde uloviť chlapa?

Situačný vzťah "situationship" - ďalší trend v randení generácie novodobých vzťahov

Ďalším novým trendom v randení je situačný vzťah. Je to presne ten typ vzťahu, keď nemáte ani poňatie, na čom ste. Takýto vzťah-nevzťah, mnohým ľuďom vyhovuje a je bežnou súčasťou života tejto doby. Mladí ľudia a situationship je veľmi diskutovaná téma.

Nejasný status vzťahu prináša iba ďalších utrápených ľudí alebo naopak, totálnu slobodu vo vzťahu. Každý nový trend má svoje plusy a mínusy, ale situačné vzťahy nemajú asi dlhú trvanlivosť. Po čase niekomu z partnerov začnú isté veci prekážať a nezrovnalosti vo vzťahu sú na svete. Ak vzťah vedie k nejakému cieľu, posúva to ľudí ďalej. Keď je váš vzťah ako šedá zóna a nemá dané hranice, ani pravidlá, nemá šancu sa rozvíjať. 

Znaky situačného vzťahu

Znaky situačného vzťahu sú v podstate veľmi ľahko viditeľné. Ak si predstavíte človeka, ktorý chce vážny vzťah a všetko, čo od vzťahu očakáva, taj tento situačný vzťah ich nemá. Medzi hlavné znaky teda patrí:

  • Žiadne plány do budúcnosti
  • Nekonzistetnosť správania
  • Životy partnerov takmer nie sú prepojené
  • Chýbajú emócie
  • Žiadne záväzky
  • Žiadne napredovanie vzťahu

Ak ste v takom vzťahu nevedomky uviazli, mali by ste s tým niečo robiť. Ak v ňom ste dobrovoľne a vyhovuje vám to, tak sa tešíme s vami. Myslite však naozaj aj na seba. Ak máte situačný vzťah s niekým, po kom veľmi túžite a toto je jediné, čo vám ten človek vie dať, tak asi za to nestojí.

Naopak, ak ste nespútaná duša, ktorá potrebuje mať svoj priestor a sem-tam niekoho na rande, tak tento typ vzťahu-nevzťahu, je presne pre vás. Ak však zotrvávate v akomkoľvek vzťahu len preto, že sa bojíte byť sami, mali by ste vyskúšať masterdating. Bude to pre vás lepšie ako ďalší pokazený vzťah.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

3 komentáre

Mária Sivová 29.08.23 09:32

MS
karma
100.00

No v takomto vzťahu by som ja veru nevedela žiť.

  • 0
Odpovedať

Ľubica Šťastná 30.08.23 06:59

ĽŠ
karma
100.00

Každý nový trend má svoje plusy a mínusy.

  • 0
Odpovedať

Dominika Molnárová 30.08.23 16:38

DM
karma
-1.00

Zaujímavý a informačný článok.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní