Cysta na vaječníku môže byť príčinou torzie vaječníkov. O aký zdravotný problém ide?

Cysta na vaječníku môže byť príčinou torzie vaječníkov. O aký zdravotný problém ide?

Cysty na vaječníkoch patria k častým gynekologickým problémom, ktoré komplikujú život mnohých žien. Cystou je bežne označovaná chorobná dutina v tkanive organizmu rôzneho pôvodu s rôznym obsahom. Cysty sa vyskytujú v rôznych častiach tela a u žien to môže byť aj vo vaječníkoch či vajcovodoch. Vaječníkové cysty sa nemusia prejavovať žiadnymi zjavnými príznakmi, neraz o nich ženy ani nevedia, dokonca môžu samovoľne vymiznúť.

V nemalom percente prípadov však môžu viesť k viacerým zdravotným komplikáciám. Cysty v ženských pohlavných orgánoch môžu spôsobovať silné bolesti v oblasti panvy, tiež sa môžu prejavovať nadúvaním, bolestivým pohlavným stykom a inými nepríjemnými symptómami. K vážnejším komplikáciám patrí ruptúra, čiže prasknutie cysty. V tomto prípade hrozí krvácanie a život ohrozujúca infekcia. 

Zriedkavo sa však v dôsledku cysty na vaječníku rozvíja aj torzia vaječníkov. O aký zdravotný problém ide a ktoré ženy patria do rizikovej skupiny? Podľa akých príznakov tento stav rozpoznať? A aká je liečba? 

Čo je torzia vaječníkov?

Pod pojmom torzia vaječníkov rozumieme otočenie alebo skrútenie vaječníka. Ide o závažný akútny stav v gynekológii, pri ktorom dochádza k otočeniu vaječníkov okolo svojej osi, čo spôsobí priškrtenie prívodného cievneho zásobenia. To má za následok zníženie alebo zastavenie prietoku krvi vo vaječníkoch. Vaječník, teda ženská pohlavná žľaza produkujúca vajíčka, odborne ovárium, tak zostáva bez kyslíka a živín.

Torzia vaječníkov sa vo väčšine prípadov objavuje jednostranne, čiže dochádza k otočeniu len jedného vaječníka s vajíčkovodom, pričom častejšie býva u žien postihnutý pravý vaječník. Vo všeobecnosti ide o pomerne zriedkavý zdravotný problém, ktorý tvorí asi 3 % zo všetkých akútnych gynekologických ťažkostí, vyžadujúcich si operačné riešenie.

U mužov môže dôjsť k podobnému zdravotnému problému, a to k torzii semenníkov. V tomto prípade dochádza k stočeniu semenníkov a semenovodov, čo rovnako naruší prívod krvi do semenníka. 

Odporúčame: ​Na čo použiť vodu z varených vajec? Budeš prekvapená, aké má využitie

Aké sú príznaky torzie vaječníkov?

Ak u ženy dôjde k otočeniu vaječníka, spravidla je tento akútny stav sprevádzaný výraznými zdravotnými ťažkosťami. Tie obvykle nastupujú z plného zdravia a rýchlo sa rozvíjajú. Na torziu vaječníkov poukazujú predovšetkým 3 hlavné symptómy:

  • bolesť brucha,
  • nevoľnosť,
  • zvracanie.

Typickým príznakom je náhle vzniknutá ostrá koliková bolesť v dolnej časti brucha, a to spravidla na strane postihnutého vaječníka. Charakteristická je teda jednostranná bolesť v podbrušku, ktorá sa počas niekoľkých hodín stále zhoršuje. 

Fyzická námaha či prudké pohyby bolesť obvykle ešte viac zhoršujú. Bolesť môže vyrážať do stehien, panvy aj chrbta. Okrem toho sa vyskytuje náhla nevoľnosť a často dokonca dochádza k zvracaniu. Ide teda o príznaky typické pre rôzne druhy náhlych brušných príhod. Ak nenastane náprava problému a dochádza k zhoršeniu stavu, pridružuje sa zvýšená telesná teplota až horúčka. 

U ktorých žien je vyššie riziko torzie vaječníkov?

Prečo vlastne dochádza k javu, že sa vaječník otočí okolo svojej osi? Príčiny sú skutočne rôznorodé a rovnako sú známe viaceré rizikové faktory, ktoré zvyšujú riziko vzniku torzie vaječníkov. V mnohých prípadoch je však príčina tohto akútneho stavu neznáma, respektíve lekári neodhalia žiaden zjavný vyvolávajúci faktor. 

Torzia vaječníkov sa môže u žien objaviť prakticky v ktoromkoľvek veku, no najčastejšie sú postihnuté ženy v plodnom veku. V niektorých prípadoch však k pretočeniu vaječníka dochádza už pred pubertou či dokonca v detstve, inokedy aj v období menopauzy. Vyššia pravdepodobnosť, že sa vaječník pretočí, existuje v prípade, že je vaječník nejako patologicky zmenený, obvykle zväčšený. Táto zmena môže byť vrodená, alebo za ňou môže stáť aj nejaké ochorenie. 

Ako sme spomenuli v úvode, torzia vaječníkov môže byť komplikáciou vaječníkových cýst. Vyššie riziko otočenia vaječníka teda majú ženy, ktorých vaječníky sú postihnuté cystami. 

Ďalšie rizikové faktory torzie vaječníkov:

  • prítomnosť iných nezhubných útvarov vo vaječníku, 

  • prítomnosť zhubného nádoru vo vaječníku (rakovina vaječníkov),
  • zväčšenie alebo iné anatomické zmeny vaječníka (napr. abnormálna hmotnosť vaječníka) a vajíčkovodov (napr. nadmerne dlhé vajíčkovody) z dôvodu vývojovej poruchy (častá príčina torzie vaječníka u malých alebo pubertálnych dievčat),
  • predchádzajúce operácie v oblasti malej panvy,
  • predchádzajúca liečba gonadotropínmi,
  • často dochádza k nástupu problému počas intenzívnejšieho cvičenia alebo po ňom (najmä u športovkýň).

Odporúčame: ​Trápi ťa bolesť krčnej chrbtice? Odhaľ jej časté príčiny a tipy na úľavu od ťažkostí

Diagnostika torzie vaječníkov

Ak vás prepadne náhla brušná bolesť, ktorá v priebehu hodín neustupuje a je sprevádzaná nevoľnosťou a zvracaním, je nevyhnutné vyhľadať lekársku pomoc. Tieto zdravotné ťažkosti sa totiž môžu vyskytnúť pri mnohých iných zdravotných problémoch, ktoré si rovnako vyžadujú okamžité lekárske ošetrenie. Pre podobnosť symptómov a zriedkavosť problému sa na torziu vaječníkov často zabúda.

Zvracanie a akútne bolesti brucha sú často pripisované najskôr gastrointestinálnym príčinám, teda sa príčina ťažkostí hľadá v tráviacom trakte. Typickým príkladom je zápal apendixu (ľudovo zápal slepého čreva), ktorý sa môže prejavovať veľmi podobne. Podobné príznaky však môže mať aj mimomaternicové tehotenstvo, obličkový kameň, rôzne iné zápalové ochorenia panvy a ďalšie diagnózy. 

Ak je podozrenie práve na otočenie vaječníka, v rámci diagnostiky býva potrebné gynekologické vyšetrenie a ultrazvuk brucha. Pri ultrazvuku možno preukázať zhoršený alebo nulový prietok krvi do vaječníka. Vyšetrenie tiež môže odhaliť zväčšenie vaječníka či prítomnosť nejakého útvaru vo vaječníku. Niekedy ani zmienené vyšetrenia jasné nepreukážu, že došlo k otočeniu vaječníka.

Obvykle nasleduje laparoskopia, ktorá v tomto prípade môže predstavovať diagnostickú aj liečebnú metódu. Laparoskopia je operačná metóda, pri ktorej sa pomocou špeciálneho nástroja s kamerou vykonávajú operácie v brušnej dutine za diagnostickým a liečebným účelom. 

Torzia vaječníkov si vyžaduje okamžitú liečbu

Na liečbu torzie vaječníkov sa obvykle využíva spomínaný laparoskopický zákrok, pri ktorom sa uvoľní zacviknutie vaječníka a obnoví sa tak prietok krvi. Ak je problém s otočeným vaječníkom včas operačne vyriešený, prognózy bývajú priaznivé.

Ak je však prívod krvi do vaječníka obmedzený alebo prerušený na veľmi dlhú dobu, tkanivo vaječníka začne odumierať. V prípade vážneho poškodenia alebo nekrózy ovariálneho tkaniva môže byť nevyhnutné chirurgické odstránenie postihnutého vaječníka, ktoré najčastejšie prebieha taktiež laparoskopicky. 

Odporúčame: 5 spôsobov ako predeliť miestnosť štýlovo a bez veľkého zásahu


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní