Klimaktérium: Ako ho zvládajú slávne ženy?

Klimaktérium: Ako ho zvládajú slávne ženy?
  • 05.05.2022
  • Veronika Nemčeková

Klimaktérium je prirodzené obdobie v živote ženy, v ktorom dochádza k zmenám činnosti pohlavných orgánov i hladiny niektorých hormónov. Táto životná etapa býva pre ženy náročná predovšetkým preto, že je sprevádzaná viacerými nie práve príjemnými príznakmi. Svoje o tom vedia aj celebrity. Mnohé z nich sa snažia pomôcť iným ženám, ktoré sa pasujú s rovnakými ťažkosťami, aké trápili ich. Pozrite sa spolu s nami na príbehy známych žien a ich skúsenosti s klimaktériom.

Klimaktérium a jeho príznaky

U každej ženy trvá klimaktérium, ktoré sa ľudovo nazýva aj „prechod“, odlišne dlhý čas. Najčastejšie sa objavuje medzi 45. a 55. rokom života. Delí sa na viacero fáz. Prvá v poradí je perimenopauza, teda obdobie, v ktorom obvykle nastupujú prvé príznaky prechodu. Nasleduje menopauza, počas ktorej u ženy dochádza k poslednej menštruácii. Posledná je postmenopauza, pri ktorej sa pohlavné orgány dostávajú do fázy pokoja. 

Klimaktérium je obdobie, kedy sa žena musí vysporiadať s prejavmi, akými sú nočné potenie, nižšia sexuálna túžba, návaly tepla, únava, problémy s pamäťou, koncentráciou, ale aj so spánkom či zaspávaním a dokonca aj so zmenami nálad alebo depresívnymi náladami.

Gwyneth Paltrow

Americká herečka Gwyneth Paltrow patrí medzi osobnosti, ktoré otvorene hovoria o prechode a vyzývajú ženy, aby sa zaň nehanbili. Štyridsaťdeväťročná rodáčka z Los Angeles sa krátko po dovŕšení 40. roku života začala pasovať s perimenopauzou a jej príznakmi. Vo videu, ktoré v roku 2018 zverejnila na sociálnej sieti Instagram, priznala, že zažívala situácie, keď začala byť bezdôvodne zúrivá, búšilo jej srdce a potila sa. Aj napriek tomu sa jej však nepáči, že má klimaktérium zlú povesť, pretože ide o prirodzenú súčasť života. V spoločnosti podľa nej chýbajú pozitívne vzory žien, ktoré by inšpirovali ďalšie a ukázali im, že aj klimaktérium sa dá zvládnuť.

Inšpirujte sa: Zuzana Vačková žiari aj po päťdesiatke. Ako to robí?

Gwyneth Patrow

Zdroj: instagram.com/gwynethpaltrow

Michelle Obama

Päťdesiatosemročná bývalá prvá dáma USA Michelle Obama sa tiež podelila so svojou osobnou skúsenosťou s klimaktériom. V podcaste, ktorý nahrala pre Spotify, sa vyznala, že pri jednom z verejných vystúpení zažila, ako ju začalo zalievať teplo a mala pocit, akoby niekto v jej vnútri založil oheň. Bol to pre ňu pomerne nepríjemný zážitok, aj preto vyzýva iné ženy, aby sa nebáli hovoriť o problémoch, ktoré ich počas menopauzy trápia. Mali by tak urobiť napríklad aj na pracovisku, kde by im mohli vyjsť v ústrety prispôsobením teploty v kancelárii. Sama priznala, že na zmiernenie príznakov využila hormonálnu liečbu.

Prečítajte si: Čo spôsobuje hormonálne brucho a ako sa ho zbaviť?

Michelle Obama

Zdroj: instagram.com/michelleobama

Belinda Carlisle

Klimaktérium bolo náročným obdobím aj pre americkú speváčku Belindu Carlisle. Šesťdesiattriročná interpretka hitov ako Circle in the Sand, Leave a Light On alebo Heaven Is a Place on Earth, sa v relácii Home & Family na Hallmark Channel rozhovorila o tom, čo ju potrápilo najviac. „Najhoršie pre mňa boli návaly tepla, ktoré zo začiatku neboli až také zlé, neskôr som sa začala cítiť slabá a v aute som si nosila veci na prezlečenie. Sledovala som svoje priateľky, ako tým prechádzajú a v duchu som sa modlila, aby som si tým nemusela prechádzať tiež,“ prezradila.

Belinda Carlisle

Zdroj: instagram.com/travels_with_mrs_mason

Gillian Anderson

Nepríjemné príznaky menopauzy zažila aj americká herečka Gillian Anderson. U 53-ročnej predstaviteľky agentky Scullyovej zo seriálu Akty X sa začala hormonálna nerovnováha prejavovať, keď mala 46 rokov. Bola vraj z toho zmätená a nechápala, čo sa s ňou deje. Kamarátky jej potom poradili, že môže ísť o menopauzu. Vo svojej knihe We: A Manifesto for Women Everywhere tiež priznala, že pred klimaktériom dokázala vybalansovať veľa vecí, zrazu však mala pocit, že nič nezvláda a cítila sa úplne paralyzovaná. Herečka taktiež zastáva názor, že je dôležité, aby ženy medzi sebou hovorili o tom, čím si prechádzajú a podporili sa navzájom.

Pozri aj: Cindy Crawford krásna aj po päťdesiatke. Aké je jej tajomstvo?

Gillian Anderson

Zdroj: instagram.com/gilliana

Angelina Jolie

Americká herečka Angelina Jolie má 46 rokov. V roku 2013 sa dobrovoľne rozhodla pre preventívnu dvojitú mastektómiu, pretože bolo u nej vysoké riziko vzniku rakoviny prsníkov. Podľa genetických testov mala nábeh aj na rakovinu vaječníkov, v roku 2015 sa preto rozhodla nechať si odstrániť vaječníky aj vajcovody. Po operácii u nej nastala predčasná menopauza. Jolie však svoje rozhodnutie neoľutovala a vyznala sa, že menopauzu berie ako bežnú súčasť života a je stotožnená so všetkým, čo ju sprevádza.

Angelina Jolie

Zdroj: instagram.com/angelinajolie

Zdroj foto: úvodná koláž – instagram.com/michelleobama, instagram.com/gilliana, instagram.com/gwynethpaltrow


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

4 komentáre

Ľubica Šťastná 05.05.22 06:19

ĽŠ
karma
100.00

Táto životná etapa býva pre ženy naozaj náročná predovšetkým preto, že je sprevádzaná viacerými nie práve príjemnými príznakmi.

  • 0
Odpovedať

Mária Slováková 05.05.22 08:59

MS
karma
118.00

Mám rok pred 50 kou a pomaly sa dostávam do tohto obdobia aj ja. Dúfam, že ho zvládnem a vyrovnám so všetkým, čo mi prinesie.

  • 0
Odpovedať

Marianna Rajniaková 06.05.22 10:58

MR
karma
109.00

ach, už teraz mám obavy, keď vidím kolegyňu ako bojuje s týmto obdobím

  • 0
Odpovedať

Elena Švachová 07.05.22 00:05

karma
109.00

Zaujímavé čítanie. Zažila som na vlastnej koži a dúfam, že je to už za mnou.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní