Čo spôsobuje hormonálne brucho a ako sa ho zbaviť?

Čo spôsobuje hormonálne brucho a ako sa ho zbaviť?
  • 31.03.2022
  • Veronika Nemčeková

Narástlo vám bruško a neviete prečo? Nemeníte stravovacie návyky ani mieru pohybu, ktorú doprajete telu, napriek tomu sa vám však usadil tuk v oblasti brucha a nedarí sa vám ho zbaviť? Vinníkom môžu byť rozhádzané hormóny. Takzvané „hormonálne brucho“ sa zvykne objavovať predovšetkým u žien po menopauze, potrápiť však vie aj mladšie ročníky. Poradíme vám, ako ho rozpoznať a efektívne sa ho zbaviť. 

Čo spôsobuje hormonálne brucho?

Na to, aby sa telo dostalo do nerovnováhy a začalo naberať kilá navyše, stačí niekedy pomerne málo. Hormonálne brucho vzniká v dôsledku disharmónie v tele. Tú môžu vyvolať stres, alergické reakcie, starnutie, nedostatok spánku, zvýšený príjem sacharidov, ako aj nedostatočná fyzická aktivita. A naopak aj nadmerná záťaž organizmu pri cvičení, čím dôjde k nárastu viscerálneho tuku. A veľký pozor práve na  viscerálny tuk, ktorý výrazne ovplyvňuje náš zdravotný stav k horšiemu.

Hormonálne brucho je typické najmä u päťdesiatničiek a starších, u ktorých došlo k zníženiu tvorby niektorých hormónov. Zväčšené bruško v tomto veku sa sčasti týka aj mužov, u nich však pokles hladiny hormónov nebýva taký prudký ako u žien. Pri menopauze a andropauze (mužská menopauza) je problémom predovšetkým pokles tvorby hormónov ako sú inzulín, kortizol alebo pohlavných hormónov: mužský testosterón a estrogén u žien. 

Odporúčame: Trápi vás nespavosť? Skúste účinné rady ako rýchlo zaspať

zdravé jedlo

Zdroj: Shutterstock®

Ako vyrovnať hladiny hormónov v tele a schudnúť z brucha?

Aby sa telo dostalo do hormonálne vyváženého stavu, odporúča sa nasledovné:

  • Cvičte a podporte tvorbu hormónov, ktoré spaľujú tuky. Ideálne sú na tento účel chôdza alebo posilňovanie aspoň 5 dní v týždni.
  • Vytvorte si spánkový režim. Doprajte telu dostatok času na oddych a regeneráciu. Vyskúšajte meditáciu.
  • Jedzte nutrične vyváženú stravu, t.j. bielkoviny, cukry, tuky. Nezabúdajte na vlákninu.
  • Pri problémoch so štítnou žľazou a nižšom počte rastových hormónov sa odporúča zvýšiť príjem bielkovín, na ktoré sa viažu hormóny štítnej žľazy.
  • Konzumujte zdravé tuky, ktorých zdrojom sú napr. olivový olej, avokádo, ľanové semienka, orechy či kokos.
  • Majte aktívny sexuálny život. Počas intímneho styku sa do tela vyplavuje množstvo prospešných hormónov, ktoré udržiavajú telo v kondícii, spomaľujú starnutie, pomáhajú pri sústredení a zlepšujú odolnosť imunitného systému.
  • Venujte sa aktivitám, ktoré vám prinášajú radosť. Znížite tak hladinu stresu.
  • Ženám pri hormonálnej nerovnováhe pomôžu aj bylinky ako praslička či šalvia.
  • Dopĺňajte telu vitamíny a minerály, predovšetkým selén, horčík, vitamíny C a D.
  • Konzultujte svoj zdravotný stav s lekárom. Nezabúdajte na preventívne prehliadky.

 Odporúčame:  Je pálenie kalórii sexom účinnejšie než pri športe? Výskumy hovoria jasne!

ploché brucho

Zdroj: Shutterstock®

Cviky na vyrovnanie rozhodených ženských hormónov a spľasnutie bruška

Aby mala aktivita želaný efekt, ideálne je cvičiť každý, príp. každý druhý deň. Výsledkom by mala byť vyvážená hormonálna sústava, čo sa prejaví napríklad aj spľasnutím bruška. Cviky by mali pomôcť aj pri úprave menštruačného cyklu, PMS, endometrióze, polycystických vaječníkoch, menopauze alebo problémoch otehotnieť.

  • Trénujte nádychy a výdychy: Postavte sa a rozkročte nohy na šírku bokov. Spevnite brucho a zadok. Ruky jemne spojte na úrovni lona. Zhlboka sa nadýchnite a ruky počas nádychu dvihnite nad hlavu. S výdychom ruky smerujú späť k lonu. Cvik opakujte minútu v svižnom tempe.
  • Zapojte kolená: Stojíte rovnako ako pri prvom cviku. Pri nádychu sú obe nohy na zemi. S výdychom zdvihnite hore pokrčenú nohu a koleno pritiahnite k bruchu. Opakujte desaťkrát striedavo s oboma nohami.
  • Úklony do strán: Stojíte rovnako ako pri prvom a druhom cviku. Ruky dajte nad hlavu a spojte ich prstami. V strede sa nadýchnite a s výdychom urobte úklon doprava. S nádychom sa vráťte do stredu. To isté urobíte doľava. Opakujte desaťkrát na obe strany.
  • Vťahovanie brucha: Stojte rovno a ruky dajte vbok. Pravidelne dýchajte. Pri nádychu sa snažte brucho vypučiť, pri výdychu zatiahnuť. Opakujte dvadsaťkrát.
  • Rotácie: Dajte sa do tureckého sedu. Ruky zdvihnite pred seba na úroveň pŕs a otočte dlaňami k telu. Ideálne je ich spojiť prstami. S nádychom sa vytočte doprava, s výdychom sa vráťte do stredu. S ďalším nádychom smerujte trup doľava. Opakujte desaťkrát na každú stranu.

 Pozri aj:  Bolesť hlavy po sacharidovom jedle – prečo sa objavuje?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní