Predmenštruačná dysforická porucha (PMDD) – môže byť ešte niečo horšie ako PMS?!

Predmenštruačná dysforická porucha (PMDD) – môže byť ešte niečo horšie ako PMS?!

Ženské telo je dokonalé a mali by sme ho obdivovať. Je totižto neuveriteľné, čo všetko dokáže. Už len keď si vezmeme tehotenstvo a všetky zmeny, ktoré so sebou prináša či taký pôrod, ktorý dokáže každá žena zvládnuť. Je to jednoducho fascinujúce! No naše telo nám dáva aj poriadne zabrať. Totižto podľa štatistík viac ako 80 % žien každý mesiac pociťuje problémy s bolestivosťou prsníkov, podráždenosťou, nafukovaním a zadržiavaním vody, priberaním na váhe, poruchami spánku a pod. No, pravdupovediac, na tieto symptómy sme si už akosi zvykli, preto im už ani nevenujeme patričnú pozornosť. Sú súčasťou nášho predmenštruačného syndrómu (PMS), ktorý každý mesiac mnohé z nás zažívajú. No existuje aj niečo horšie, ako je PMS? Veru, áno.

Čo je to PMS?

Predmenštruačný syndróm (PMS) je syndróm, ktorý sa môže prejaviť hneď po ovulácii alebo krátko pred samotnou menštruáciou. Končí však v priebehu prvého alebo druhého dňa menštruácie. Symptómy môžu byť každý mesiac odlišné. U niekoho sa môžu prejaviť bolesti v podbrušku, bolesti prsníkov alebo bolesť hlavy či migréna. Niektoré dámy sa sťažujú na nepríjemné nafukovanie a plynatosť, zvýšenú tvorbu akné alebo zvýšený pocit hladu. No s PMS sa spájajú aj duševné zmeny, ktoré môžu zahŕňať nervozitu a podráždenosť, zhoršenú koncentráciu, únavu či celkové zhoršenie nálady.

V niektoré mesiace môžu byť prejavy PMS horšie a niekedy ani nemusíte postrehnúť, že sa blíži začiatok vašej menštruácie. No v tomto prípade si môžete ešte stále blahoželať, pretože PMS je len „slabý odvar". PMDD je už špecifickým prípadom, ktorý je potrebné riešiť s odborníkom, pretože mnohé dámy pred menštruáciou trpia aj samovražednými sklonmi.

príznaky PMS

Zdroj: Shutterstock®

Je skutočne PMDD horšie ako PMS?

Skratkou PMDD sa označuje predmenštruačná dysforická porucha, ktorej sprievodné symptómy sú výraznejšie než pri PMS. Pri PMDD sa najčastejšie hovorí o závažnejšej forme depresie, výbuchoch hnevu, úzkosti i beznádeji. K tomu sa pripájajú aj poruchy spánku či zmätenosť. Dámy majú zväčša aj samovražedné sklony, čo je rozhodne potrebné riešiť s odborníkmi a nie len s gynekológom, ale predovšetkým so psychiatrom.

Diagnostika PMDD však nie je jednoduchá, pretože sa častokrát spája s ďalšími ochoreniami, ako je bulímia, anémia, endometrióza alebo s poruchami štítnej žľazy. Príčinu však všetci odborníci hľadajú v hormónoch a ich kolísaní v priebehu cyklu. Niektorí odborníci však príčinu vidia aj v našom životnom štýle či životnom prostredí, v ktorom žijeme.

Zaujme ťa: Čo pomáha na menštruačnú bolesť? Zbav sa jej týmto cvikom!

príznaky PMDD

Zdroj: Shutterstock®

Ako zmierniť prejavy PMDD a rovnako aj PMS?

V tomto prípade neexistuje žiadna univerzálna odpoveď, ktorá by fungovala u všetkých žien. Každá z nás je iná a rovnako aj telo každej z nás. V prvom rade však odborníci odporúčajú nepodliehať čiernym myšlienkam a pozerať sa na svet cez povestné ružové okuliare. Ak sa dostavia niektoré z prejavov PMDD alebo PMS, oplatí sa dopriať si horúci kúpeľ s uvoľňujúcou soľou.

K zmierneniu prejavov syndrómov pomáha aj pohyb či kvalitný spánok. Netreba však zabúdať ani na zmenu svojho životného štýlu či jedálnička. Za vyskúšanie stojí eliminácia kofeínu, alkoholu i cigariet. Vhodné je tiež obmedziť soľ a do jedálnička zaradiť viac vlákniny.

V niektorých prípadoch však pomôžu aj liečivá. Najčastejšie sa na zmiernenie príznakov PMS a PMDD predpisujú hormóny, a teda hormonálna antikoncepcia. Na PMS sa tiež často predpisujú lieky na uvoľnenie kŕčov hladkého svalstva či na miernenie bolesti. Niekedy pomôžu aj bylinky na ženské problémy či vitamíny. Každopádne, v prípade akýchkoľvek prejavov PMS alebo PMDD je potrebné otvorene hovoriť so svojim gynekológom. Žiadna žena by totižto nemala trpieť!

Odporúčame: Ako zmierniť príznaky PMS či menopauzy? Bylinkári poznajú odpoveď!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

3 komentáre

Ľubica Šťastná 20.09.21 06:00

ĽŠ
karma
100.00

Výborný článok!

  • 1
Odpovedať

Katarína Kačuriková 21.09.21 07:53

karma
113.00

Ďakujeme :)

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 05.10.21 20:55

JK
karma
100.00

Rada som si prečítala

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní