Preeklampsia v tehotenstve: Vážne ohrozuje život matky aj dieťaťa

Preeklampsia v tehotenstve: Vážne ohrozuje život matky aj dieťaťa

Deväť mesiacov, počas ktorých v tele ženy vzniká nový život, môže byť najkrajším obdobím v živote alebo aj tým najdesivejším. Niektoré tehuľky totiž tehotenstvom prejdú bez jediného problému, zatiaľ čo iné sa musia potýkať s vážnymi, dokonca život ohrozujúcimi diagnózami.

Tieto ochorenia nielenže ohrozujú samotnú matku, ale aj nenarodené dieťatko, ktoré nosí pod svojím srdcom. Preeklampsia v tehotenstve je presne takou diagnózou. Ako ju lekár u budúcej mamičky odhalí a čo pre ňu znamená?

Bude sa ti páčiť: Bylinky v tehotenstve: Vieš, ktoré ti môžu uškodiť a ktoré pomôcť?

ako sa lieči preeklampsia

Zdroj: Shutterstock®

Choroba tehotných

Preeklampsia je hypertenzné ochorenie, ktorým trpia len tehotné ženy, prípadne ženy niekoľko týždňov po pôrode. Súvisí s vysokým krvným tlakom a ďalšími príznakmi, na základe ktorých ju gynekológ dokáže včas identifikovať. Nejde o žiadnu ľahkú diagnózu. Tehotná žena s preeklampsiou musí byť prísne sledovaná, jej tehotenstvo sa dňom diagnostikovania stáva rizikovým a veľmi často je dokonca nutná jej hospitalizácia.

Ktoré ženy sú na preeklampsiu takpovediac náchylné? Sú to ženy s problémami s vysokým krvným tlakom aj v bežnom živote, tie, ktoré už preeklampsiu absolvovali v minulom tehotenstve či tie, čo čakajú viac, ako jedno dieťa. Rizikové sú aj mladé mamičky pod 18 rokov a staršie rodičky nad 35 rokov a cukrovkárky. Rizikové sú aj obézne ženy.

symptómy preeklampsie

Zdroj: Shutterstock®

Príznaky preeklampsie

Preeklampsia sa dá u tehotnej ženy, ktorá navštevuje pravidelne tehotenskú poradňu, identifikovať pomerne rýchlo a s istotou. Niekedy ochorenie sprevádza jedno, niekedy viac príznakov. Medzi najčastejší príznak patrí zvýšený krvný tlak, ktorý môže pri miernejšej preeklampsii dosahovať až hodnoty 140/90 a pri vážnejšej preeklampsii až 160/110. Preto je veľmi dôležité, aby bol tehotnej žene a to najmä po 20. týždni tehotenstva, meraný tlak pravidelne na každej poradni.

Preeklampsia súvisí s poruchou ciev a poruchou obličiek, preto ju možno identifikovať aj podľa nadmerného obsahu bielkovín v moči a opuchov končatín, prípadne iných častí tela. Zadržiavanie toľkej vody v organizme súvisí aj s výrazným priberaním, ktoré sa taktiež považuje za možný príznak tohto ochorenia.

Keď príznaky neustupujú

Tehuľka, ktorej tlak stúpne nad hodnoty hranice normy, je okamžite hospitalizovaná. Ak nezaberá ani pokoj na lôžku a nasadená liečba, pričom tlak stále stúpa a naplno sa prejavujú aj ďalšie symptómy, je život ženy aj plodu vážne ohrozený. V niektorých prípadoch preto musia lekári pristúpiť, v záujme záchrany života matky, k umelému ukončeniu tehotenstva.

Pozri aj: Menštruácia po pôrode: Povieme ti o všetkom, čo môžeš očakávať

predčasne narodené dieťa

Zdroj: Shutterstock®

Možný dopad na dieťa

Ako ste sa už mohli dočítať o niečo vyššie, v niektorých prípadoch sa tehotenstvo s preeklampsiou neskončí dobre. Život matky môže ohroziť zlyhanie srdca, mŕtvica či zaliate pľúc a krvácanie pečene. Život dieťatka ohrozuje možné oddelenie placenty od maternice, zvýšené riziko predčasného pôrodu. Z tehotenstva s preeklampsiou sa môže dieťa narodiť príliš malé, v prípade, že placenta nebola dobre zásobovaná krvou alebo s poruchami, ktoré sa u dieťaťa objavia neskôr. Preto je veľmi dôležité preeklampsiu u tehotnej ženy diagnostikovať včas.

Vyskúšaj: Rada experimentuješ? Tak vyskúšaj tento recept na ryžový šalát!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Martina Václaviková 22.10.18 19:15

karma
-1.00

Sme krátko po vyšetrení v 21.tt a taktiež ma postavili do pozoru namerané hodnoty tlaku 140/75, kedy mohlo ísť len o mierne zvýšenie, no bolo to znamenie, že hoci len jedna zdravá káva denne zrejme už nie je vhodná. Je čas presedlať čisto na čaje.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní