Výtok z bradaviek – aké sú hlavné príčiny tohto problému?

Výtok z bradaviek – aké sú hlavné príčiny tohto problému?

Predstavuje výtok z bradavky bežný jav, alebo ide vždy o príznak nejakého ochorenia? Výtok z prsných bradaviek ani u žien, ktoré nie sú tehotné alebo nedojčia, nemusí poukazovať na nejakú abnormalitu. Zároveň sa však treba mať na pozore, pretože v niektorých prípadoch o prejav choroby skutočne ide. Preto treba sledovať aj ďalšie symptómy a podľa potreby konzultovať zdravotný stav s lekárom, ktorý najlepšie stanoví príčinu daného problému.

Mliečnu sekréciu z prsníkov, ktorej priamo nepredchádzal pôrod, pritom odborne nazývame galaktorea. Avšak výtok z bradaviek nemusí byť len mliečny či biely, ale aj žltkastý či dokonca hnedý a niekedy krvavý. Kedy je výtok normálny a kedy zájsť k lekárovi?

Normálny výtok z bradaviek

Občasný mliečny či belavý výtok z bradaviek je vo väčšine prípadov úplne normálny. Objaviť sa môže v rôznych situáciách a z rôznych príčin. Úplne bežnou záležitosťou je u ženy už počas tehotenstva, pričom vzniká najmä z dôvodu hormonálnych zmien v tele. Taktiež sa často objavuje u dojčiacich žien v prípade dlhšej pauzy medzi dojčením, prípadne je ho možné pozorovať ešte určitý čas po skončení dojčenia. 

Ako sme však spomenuli vyššie, belavý alebo číry výlučok z bradaviek nie je ničím neobvyklým ani u žien mimo obdobia tehotenstva a dojčenia. Vplyvom hormonálnych zmien sa môže vyskytovať u žien začiatkom menopauzy alebo v období pred menštruáciou. Spôsobiť ho však môže i nadmerná stimulácia bradaviek, napríklad pri pohlavnom styku, dokonca stres či nadmerná fyzická záťaž. Vo všetkých uvedených prípadoch sa výtok objaví často po zatlačení na jeden alebo druhý prsník, prípadne pri utláčaní pŕs v tesnej podprsenke. 

Odporúčame: Čo sú polypy? Zisti, ako sa prejavuje ich prítomnosť na maternici!

príčiny výtoku z bradaviek

Zdroj: Shutterstock®

Zápal prsných žliaz

V niektorých prípadoch je výtok z bradaviek skutočne príznakom chorobného stavu. Na pozore sa treba mať najmä v prípadoch, ak dlhšiu dobu vyteká len z jedného prsníka, a to aj bez manipulácie s prsníkom, má veľmi nezvyčajnú farbu (hnedú, krvavú), prípadne sa spolu s ním dostavujú aj iné zdravotné ťažkosti, ako napríklad svrbenie bradaviek, bolesť alebo opuch prsníka či hrčky v prsnom tkanive a podobne. Ako prvé môže výtok z bradaviek súvisieť so zápalom prsných žliaz. Zvyčajne ide o infekčný zápal bakteriálneho pôvodu.

Toto ochorenie odborne nazývame aj mastitída a najčastejšie sa objavuje u dojčiacich žien. Príznakom je hnisavý výtok z bradavky, opuch, začervenanie a zatvrdnutie postihnutej oblasti, ako aj bolesť, ktorá sa pri dojčení výrazne zhoršuje. Tiež sa bežne objavuje zväčšenie lymfatických uzlín v podpazuší. Za výtokom z bradaviek však môžu stáť aj iné typy infekcií v danej oblasti.

Prolaktinóm

Ďalšou možnou príčinou výtoku z bradaviek je takzvaný prolaktinóm. Ide o nezhubný nádor hypofýzy, čiže podmozgovej žľazy, ktorý je charakteristický zvýšenou produkciou hormónu zvaného prolaktín. Nadbytok tohto hormónu následne môže vyvolávať rôzne zdravotné problémy. Znížená je najmä funkcia pohlavného systému. U žien sa prolaktinóm môže prejavovať:

  • nepravidelnou menštruáciou, prípadne jej vymiznutím,
  • produkciou mliečneho sekrétu v prsníkoch,
  • nedostatočným zvlhčovaním pošvy,
  • nadmerným ochlpením,
  • problémami s plodnosťou (tiež u mužov),
  • stratou záujmu o sex (tiež u mužov). 

Odporúčame: Ako zmierniť menštruačné bolesti? Záchrancom nie sú iba lieky!

rakovina pŕs

Zdroj: Shutterstock®

Rakovina alebo nezhubné nádory v prsníkoch

Za výtokom z bradaviek môže zriedkavo stáť aj obávaná rakovina, čiže zhubný nádor v prsníku. Ak je výtok krvavý, vyteká len z jednej bradavky, prípadne je prítomná v prsníku i nejaká hrčka alebo došlo k zmenám vzhľadu, tvaru, farby prsníkov či bradaviek, návštevu lekára určite neodkladajte. Rakovina prsníka je vážne ochorenie, ktoré sa najlepšie lieči hlavne v prvotných fázach. Neskoré odhalenie problému môže výrazne obmedziť možnosti liečby a zhoršiť prognózu. 

Výtok však môžu vyvolávať aj nezhubné ochorenia, respektíve rôzne nezhubné nádory a útvary v prsníkoch, ako je napríklad fibroadenóm, cysty, lipómy či takzvané intraduktálne papilómy (nezhubný nádor vznikajúci vo vnútri mliekovodu). Ani nezhubné nádory nie je vhodné ignorovať. Akékoľvek novotvary v prsiach treba dôkladne vyšetriť, aby sa vylúčila rakovina, podľa potreby i následne liečiť (napr. chirurgickým odstránením).

Lieky a ďalšie možné príčiny

Príčin sekrétu z bradaviek môže byť omnoho viac, preto opäť pripomíname dôležitosť konzultácie daného problému s lekárom. Výtok môže byť vedľajším účinkom niektorých liekov, napríklad aj antikoncepcie a iných hormonálnych liečiv, tiež antipsychotík, antidepresív, liekov na reguláciu krvného tlaku, ale aj mnohých ďalších. Mnohé lieky totiž môžu spôsobovať vysoké hladiny hormónu prolaktín, podobne ako spomínaný nádor prolaktinóm. Okrem liekov radíme k ďalším možným príčinám výtoku poruchy štítnej žľazy či chronické zlyhávanie obličiek. 

Odporúčame: TOP ekologické náhrady vložiek a tampónov: Ako na zdravšiu menštruáciu?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

3 komentáre

Ľubica Šťastná 12.11.21 06:06

ĽŠ
karma
100.00

Výborný článok!

  • 0
Odpovedať

Anna Vargová 13.11.21 19:50

AV
karma
100.00

Poučný článok. Nikdy nevieme, čo nás môže v živote prekvapiť. Je dobré byť informovaný.

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 13.11.21 20:38

JK
karma
100.00

Rada som si prečítala

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní