Čo spôsobuje svrbenie bradaviek? Pozor, môže to byť nebezpečné!

Čo spôsobuje svrbenie bradaviek? Pozor, môže to byť nebezpečné!

Ženské bradavky sú veľmi citlivé na dotyk aj na počasie a ženy ich omnoho viac cítia v období tehotenstva či dojčenia, čo je celkom prirodzené. Úplne normálne je aj svrbenie bradaviek. Môžete si vydýchnuť, pretože podľa odborníkov je tento svrbivý pocit zväčša celkom neškodný.

Existujú však prípady, kedy je svrbenie bradaviek predzvesťou zdravotného problému. Prečítajte si, prečo niekedy bradavky svrbia a akú chorobu môže tento pocit, v zriedkavých prípadoch, indikovať. 

Zaujme ťa: Rakovina prsníka: Tieto faktory zvyšujú riziko vzniku ochorenia!

svrbejúce bradavky počas dojčenia

Zdroj: Shutterstock®

Zásah prírody

Čuduj sa svete, ale na naše bradavky pôsobí dokonca aj studené a suché počasie. Aj keď ich máme väčšinou v zime poriadne zakryté a schované, zdá sa, že to nie je zárukou toho, že sú chránené. Svrbenie bradaviek sa môže teda vyskytovať pri tomto druhu počasia. Odporúča sa sprchovať sa vo vlažnej vode, aby ste horúcou sprchou bradavkám ešte nepridávali.

Pri sprche ešte chvíľočku zostaneme. Ak vás začali bradavky svrbieť náhle, potom sa pozrite na vaše nové mydlo alebo iný produkt, ktorý si na oblasť prsníkov dávate. Môžu spôsobovať nepríjemné svrbenie a vtedy je potrebné kozmetiku vymeniť.

Pozri aj: Tipy, ako nakúpiť rýchlo: Takto pôjdeš z potravín s úsmevom!

svrbejúce bradavky

Zdroj: Shutterstock®

Nekvalitná podprsenka či ekzém

Čo prichádza s bradavkami do priameho kontaktu? No predsa vaša podprsenka! Ak je z nekvalitného materiálu, môžete úplne jednoducho pociťovať svrbenie. Ak ste si kúpili novú bielizeň a vtedy začalo svrbenie, potom je to jasné a musíte si zaobstarať niečo kvalitnejšie. Pozor aj na to, čo nosíte, keď cvičíte. Trenie a nekvalitný materiál vášho športového oblečenia vás môže trápiť ešte dlho po tom, ako odídete z posilňovne.

Svrbenie bradaviek ale môže byť aj prejavom kožnej choroby, známej ako ekzém. V tomto prípade by sa však mal problém prejaviť nepeknou vyrážkou s tvrdým povrchom, možno aj v okolí prsníkov. Svrbenie bradaviek je úplne normálne v období tehotenstva, následne v období dojčenia novorodenca a aj v období menopauzy.

Inšpiruje ťa: Vonné sviečky: Vieš, ako s nimi bezpečne zaobchádzať?

rakovina prsníka

Zdroj: Shutterstock®

Následok ožarovania či predzvesť rakoviny

Náročná liečba rakoviny, akou je ožarovanie, si vyberá svoju daň aj v oblasti prsníkov. Po chemoterapii je teda svrbenie pŕs aj bradaviek častým vedľajším účinkom. Ako už bolo povedané, svrbiace bradavky môžu byť veľmi zriedkavo aj predzvesťou niečoho zlého, ako je nádor či rakovina prsníka.

Ďalšie príčiny svrbenia bradaviek:

  • Lieky – najmä antidepresíva, lieky na vysoký krvný tlak, lieky s obsahom estrogénu.
  • Puberta – dôvodom svrbenia bradaviek môžu byť aj zmeny v období dospievania, teda puberty. Pokožka prsníkov sa môže natiahnuť, čo častokrát spôsobuje svrbenie.
  • Problémy so štítnou žľazou – pri nedostatku hormónov štítnej žľazy, teda pri jej poruchách, môžu mať ženy problémy so suchou pokožkou, čo sa môže odraziť aj na svrbení bradaviek či samotných prsníkov.

Naposledy aktualizovaný článok: 7.6.2022


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

6 komentárov

Ľubica Šťastná 03.04.18 08:02

ĽŠ
karma
100.00

Zažila som, našťastie iba v období tehotenstva.

  • 0
Odpovedať

Mária Maxianová 03.04.18 18:23

MM
karma
100.00

ja keď čítam takéto články, tak mám všetky neduhy, všetky príznaky si namyslím

  • 0
Odpovedať

Elena Švachová 03.04.18 22:06

karma
109.00

Kúpila som si farebnú podprsenku a vtedy som pociťovala svrbenie,čiernu nosím len výnimočne,najradšej mám bielu.A na choroby radšej nemyslieť,aby sme si ich neprivolali...

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 04.04.18 22:23

JK
karma
100.00

Snažím sa kupovať kvalitné podprsenky skvelý článok

  • 2
Odpovedať

Pavlína Vaksmundská 07.06.22 17:41

PV
karma
113.00

Aj mňa niekedy svrbia.. Asi to je tým ,že mám problémy so štítnou žľazou ..

  • 0
Odpovedať

Mária Slováková 08.06.22 07:57

MS
karma
118.00

Poučné čítanie, aj čo sa prevencie týka.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní